Το παζάρι Αθήνας-Κομισιόν στη σκιά της ΕΚΤ

08/03/2019, 12:06
1

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για τον νέο νόμο Κατσέλη, με διάφορες διαρροές να αναφέρουν ότι είτε θα κατατεθεί σήμερα είτε την Τρίτη, και αφού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει ένα briefing στους ομολόγους του στην Ευρωζώνη για την ανάγκη η διάδοχη κατάσταση του νόμου να είναι πιο διευρυμένη απ' ό,τι προς το παρόν δέχονται οι δανειστές.





Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, εάν ο κ. Τσακαλώτος καταφέρει να εξασφαλίσει σε πολιτικό επίπεδο κάποιες υποχωρήσεις, τότε ο νόμος ενδέχεται να κατατεθεί την Τρίτη, μια μέρα μετά το Eurogroup.





Πηγές του Eurogroup βεβαίως συνεχίζουν να υπογραμμίζουν ότι το μπαλάκι παραμένει στην Αθήνα και ότι η εξέλιξη του θέματος συνδέεται με το χρονικό των εθνικών εκλογών, καθώς ο νόμος δεν αφορά πολιτική απόφαση, αλλά είναι συνδεδεμένος με τη βιωσιμότητα των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών. Συνεπώς, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ευελιξίας.





Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το deadline για τη δόση του 1 δισεκατομμυρίου από τα προγράμματα ANFAs και SNPs είναι πριν το Πάσχα.





Αυτή η τοποθέτηση βεβαίως «γεννά» ένα ερώτημα που προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να απαντήσει: Σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το ποιοι θα προστατεύονται, θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μονομερή κατάθεση του νόμου στη βουλή, χωρίς την έγκριση των δανειστών;





Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος ανέφερε στο Euro2day.gr ότι δεν το αποκλείει -αν και είναι μικρή η πιθανότητα-, δεδομένου ότι η Αθήνα δεν έχει ανάγκη το 1 δισ. ευρώ, όμως θα έχει απέναντι την ΕΚΤ και τον SSM που πιέζουν για τα κόκκινα δάνεια.





Υπάρχει βεβαίως και η ενδιάμεση κατάσταση της κατάθεσης ενός νόμου που θα αναπροσαρμοστεί «δραστικά» μετά τις εθνικές εκλογές.





Ετσι κι αλλιώς, η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μνημόνιο, συνεπώς -τεχνικά- έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της, με τους δανειστές να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα εταίρου «partnership». Πολιτικά όμως, αυτό δεν υφίσταται.





Το μήνυμα Ντράγκι και η ήρεμη ρητορική





Το Eurogroup της Δευτέρας, εάν δεν υπάρχουν ενδιάμεσα εξελίξεις, αναμένεται να βγάλει μια πολιτική δήλωση (political statement) που θα αναφέρει την έκθεση της Κομισιόν (take note of the report), θα καλωσορίζει τις προόδους, αλλά θα υπογραμμίζει και τις καθυστερήσεις και την ανάγκη να μην εκτροχιαστούν οι στόχοι λόγω εκλογών. Τέλος, αναμένεται να αναφέρει ότι η δόση θα δοθεί όταν ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα.





Στο προκαθορισμένο briefing προς τους δημοσιογράφους, αξιωματούχος του EwG επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτο Eurogroup, καθώς η δόση μπορεί να εκταμιευτεί από τον ESM οποιαδήποτε στιγμή.





Η ρητορική αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλούς τόνους, αφού ο Μάριο Ντράγκι είπε χθες και δημόσια αυτό που έλεγε 6 μήνες στους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη επιβραδύνεται περισσότερο από το αναμενόμενο και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σήματα ύφεσης, η επιβράδυνση θα είναι βαθύτερη και ευρύτερη. Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, γεγονός που έκανε τα καμπανάκια των αγορών να «ξαναχτυπήσουν».





Η «κατάρρευση» της υπεραισιοδοξίας που διακήρυτταν τον τελευταίο χρόνο οι αρχηγοί της ΕΕ για το οριστικό τέλος της κρίσης, οι ευρωεκλογές με την άνοδο των άκρων, η αβεβαιότητα του Brexit, μια επιβράδυνση της Κίνας, καθώς και ο εσωτερικός πόλεμος κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα απρόβλεπτων ρίσκων.





Αυτό αναγκάζει τους Ευρωπαίους πολιτικούς τα όποια προβλήματα υπάρχουν εντός της ευρωζώνης να τα λύνουν με ήρεμο τρόπο -δηλαδή να τα σπρώχνουν κάτω από το χαλί για λίγο παρακάτω-, ώστε να μη διαταραχτούν οι ισορροπίες ενόψει ευρωεκλογών και υποστούν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΕΛΚ και Ευρωσοσιαλιστές, βαριές απώλειες.