«Κόλλησαν» οι 120 δόσεις για χρέη στην εφορία
«Για την ώρα δεν έχουμε στείλει τίποτε». Με αυτήν την αφοπλιστική δήλωση, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε επί της ουσίας τις πληροφορίες που υπήρχαν εδώ κι εβδομάδες ότι η ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες, δεν «τσουλάει».
Από τις προκαταρκτικές συζητήσεις που είχαν γίνει σε τεχνικό επίπεδο είχε φανεί ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών πάσχει δομικά. Με απλά λόγια, δεν έχει ισχυρή αιτιολογική βάση, που να πείθει τους ξένους τεχνοκράτες ότι δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμα ρύθμιση, αλλά για μια αναγκαία παρέμβαση προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις κι αδικίες.
Λίγοι είχαν προσέξει ότι ο Ε. Τσακαλώτος, μιλώντας σε «φιλικό» ακροατήριο στη Μυτιλήνη πριν φύγει το 2018, είχε προσπαθήσει να «προσγειώσει» τις προσδοκίες, επισημαίνοντας ότι «αν δεν το ακούσετε από εμένα, είναι σαν να μην υπάρχει», την ώρα που συνάδελφοι του επέμεναν να καλλιεργούν κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας.
Το βασικό ερώτημα των ξένων τεχνοκρατών είναι «γιατί να προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση, από τη στιγμή που υπάρχει η πάγια ρύθμιση;» και το ερώτημα έγινε ακόμα πιο πιεστικό λόγω της σύγκρισης με την αντίστοιχη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, που «περνάει», καθώς παρεμβαίνει στη ρίζα του προβλήματος ήτοι στον επανυπολογισμό των παλιών οφειλών με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Το επιχείρημα ότι «πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία» κι ότι «πρέπει να εφαρμοστεί μια συνολική λύση για τα χρέη σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία», επί του παρόντος δεν πείθει ούτε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν έφτασε ποτέ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η πρόβλεψη- την ύστατη ώρα- εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στην προτεινόμενη ρύθμιση, δεν στάθηκε δυνατή να κάμψει τις ενστάσεις των ξένων τεχνοκρατών.
Στην περίπτωση που τελικά δεν περάσει από τους δανειστές ο σχεδιασμός για μια συνολική, εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών σε 120 δόσεις, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ενεργοποιήσει το Plan B. Αυτό προβλέπει τη βελτίωση των όρων της πάγιας ρύθμισης, που κατά γενική ομολογία δεν είναι καθόλου ελκυστική, άρα και αποτελεσματική, «προσφέροντας» το πολύ 12 δόσεις στους καταχρεωμένους φορολογούμενους.
Αυτήν τη στιγμή, στη «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ βρίσκονται 4,2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, που χρωστάνε στην εφορία περί τα 185 δις ευρώ (!) μαζί με τις προσαυξήσεις. Μόνο το 2018, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους που ξεπερνάνε τα 10 δις ευρώ…