50 μέρες-φωτιά για την οικονομία

13/01/2019, 21:06
10_11F04

Μια σειρά από ορόσημα έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία, σε έναν αγώνα δρόμου που εκτείνεται μέχρι τουλάχιστον τις αρχές Μαρτίου. Μετά τη Μέρκελ, την ερχόμενη Τετάρτη έρχεται και ο Πιέρ Μοσκοβισί, που θεωρείται ο Ευρωπαίος αξιωματούχους που συμμετείχε όσο κανείς άλλος στην ελληνική κρίση. Με το που αποχωρήσει ο Μοσκοβισί από την Ελλάδα, την επόμενη ημέρα, στις 18 του μηνός, το οικονομικό επιτελείο θα περιμένει την… κρίση του οίκου S&P. Με δεδομένο ότι το πρώτο Eurogroup έχει καθοριστεί για τις 21 του μήνα, και την ίδια μέρα θα γίνει και επίσκεψη των «θεσμών» στην Αθήνα για τον δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο, δύσκολα μπορεί να έρθει μια αναβάθμιση. Τα… φώτα αναμένεται να «ανάψουν» στο τέλος Φεβρουαρίου. Τότε θα δοθεί στη δημοσιότητα η 2η μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν, ενώ τότε θα κλείσει επίσημα και ο προϋπολογισμός του 2018.





Αναμένοντας το «σήμα»





Μείζον ζήτημα αποτελεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ακόμα και θέμα ολίγων εβδομάδων η έξοδος στις αγορές, ακόμα και με ένα πενταετές ομόλογο. Η επάνοδος όμως, «κρύβεται» στους οίκους αξιολόγησης. Κι αυτό γιατί τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας παραμένουν «τσιμπημένα». Μόνο με αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας θα μπορέσει να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την Ελλάδα, καθώς θα βάλουν τη χώρα και πάλι στην επενδυτική βαθμίδα. Πέραν της 18ης Ιανουαρίου και την έκθεση της S&P, στις 8 Φεβρουαρίου θα μας αξιολογήσει ο οίκος Fitch και την 1η Μαρτίου η Moody’s.





Οι εκκρεμότητες





Η επιστροφή των θεσμών για τον μεταμνημονιακό έλεγχο δεν θα είναι ανέφελη. Υπάρχουν πολλές και σημαντικές εκκρεμότητες, που θα πρέπει να βρουν λύση, ώστε να δοθεί το πράσινο φως και για την εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών που έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα. Μεταξύ άλλων, οι «θεσμοί» θα περάσουν από «σκανάρισμα» τις παροχές της κυβέρνησης, με σημείο αιχμής και τις εξαγγελίες για 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Θα πρέπει να διασφαλιστεί άλλωστε, ότι η Ελλάδα θα πετύχει και το 2019, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Κρίσιμο θέμα είναι και η μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Μπορεί το ποσό να βρίσκεται κοντά στα 2 δισ., ωστόσο θα έπρεπε να είχε εξαλειφθεί εδώ και καιρό.Οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν για μια ακόμα φορά στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς παρατηρούνται και εκεί καθυστερήσεις.





Τα αιτήματα





Από ελληνικής πλευράς, όμως, θα τεθούν στο τραπέζι μια σειρά από καίρια ζητήματα, που έχουν και προεκλογικό άρωμα. Από την αύξηση του κατώτατου μισθού (με ιδιαίτερη επιμονή στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που θεσμοθετήθηκε μέσα στην κρίση), έως την προστασία της α’ κατοικίας και το νέο Νόμο Κατσέλη (με την παράταση να λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου), αλλά και τις 120 δόσεις για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, μια ρύθμιση που θα περιέχει κούρεμα σε προσαυξήσεις και πραγματικών οφειλών.