Ο δρόμος των… 600 εκατ. ευρώ
Μια σειρά από εκκρεμότητες πρέπει να διευθετήσει η χώρα μας, για να περάσει και την επόμενη μεταμνημονιακή έκθεση. Μπορεί, πλέον, να μην υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ωστόσο οι «θεσμοί» έχουν φροντίσει να συνδέουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων με μια σειρά από μέτρα που θέλει να περάσει η ελληνική κυβέρνηση.
Στις 10 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το πρώτο Euro Working Group του 2019, για κάνει… ντεμπούτο το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου. Λίγες ώρες νωρίτερα θα έχουν φτάσει στην Αθήνα τα κλιμάκια των «θεσμών» για τη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση.
Έως τότε θα πρέπει να έχουν «τρέξει», μεταξύ άλλων: ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού (θα πρέπει να «κλειδώσει» το ποσοστό), αλλά και η μείωση των κόκκινων δανείων. Αντ’ αυτού, οι «θεσμοί» εκτιμάται ότι θα κάνουν μια πρώτη αποτίμηση των παροχών της κυβέρνησης, αλλά και την κοστολόγηση των 15.000 προσλήψεων που ανακοινώθηκε.
Παράλληλα, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν δύο σημαντικά θέματα που αφορούν στην αγορά και στα νοικοκυριά: πώς θα προχωρήσει ο νόμος Κατσέλη, η προστασία της α΄ κατοικίας (από τι ποσό και πάνω θα βγαίνει σε πλειστηριασμό, με τις τράπεζες να ζητούν το όριο να πέσει αρκετά κάτω από τα 100.000 €, ακόμα και στα 75.000 ευρώ), στις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό για να μπορέσουν να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι, αλλά και στη νέα ρύθμιση με τις 120 δόσεις που θα «πιάσει» ένα πολύ μεγάλο φάσμα οφειλετών, για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να εκταμιευθούν τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά τα κέρδη (έχει «παγώσει» η επιστροφή τους από τον Φεβρουάριο του 2015) θα επιστρέφονται τμηματικά κάθε εξάμηνο.
Κανονικά στο τέλος του 2018 θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει πάρει παράταση για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Έχει συμφωνηθεί τα 4,8 δισ. ευρώ να εκταμιευθούν σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις, έως τον Ιούνιο του 2022. Αυτά τα ποσά δεν μετρούν στα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν μπορούν να δοθούν για επιδόματα ή να καλύψουν εσωτερικές ανάγκες του κράτους. Μπαίνουν απευθείας στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ένα σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι με αυτά τα κεφάλαια να αποπληρωθούν νωρίτερα κάποια από τα –ακριβά– δάνεια του ΔΝΤ.