City: Η λιτότητα "πνίγει" την ανάπτυξη
Η συνεχιζόμενη λιτότητα θα πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρά την έξοδο από τα μνημόνια, σύμφωνα με έκθεση της City!
Ειδικότερα, στο κεφάλαιο της έκθεσής του για την Ελλάδα ο οίκος προβλέπει για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% -η καλύτερη απόδοση από το 2017- αλλά ταυτόχρονα βλέπει νέα επιβράδυνση καθώς η βελτίωση την εμπιστοσύνης μετά το τέλος των μνημονίων λογικά θα αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη λιτότητα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Οπως αναφέρει η City, η βελτίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών σε συνδυασμό με την καλύτερη των εκτιμήσεων δημοσιονομική απόδοση επέτρεψε τη συμφωνία του Ιουνίου για το χρέος. Αυτό με τη σειρά του επέτρεψε την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς των μνημονίων.
Το ΑΕΠ συνεχίζει να ενισχύεται, αν και με αργούς ρυθμούς, λόγω των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες μεταρρυθμίσεων και την μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών έχει βελτιωθεί λιγότερο από ότι στις άλλες χώρες της ευρωζώνης που ήταν σε πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Citi εκτιμά ότι βασίζεται ξεκάθαρα πλέον στην πολιτική. Η υποτονική εικόνα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι αυτό που εξακολουθεί να καθιστά αμφίβολη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, ακόμα και μετά τη συμφωνία ελάφρυνσής του. Ωστόσο, με το 80% του δημόσιου χρέους να βρίσκεται στα «χέρια» των πιστωτών και το μερίδιο αυτό να αναμένεται να μειωθεί πολύ αργά την επόμενη δεκαετία, περισσότερο η πολιτική παρά η οικονομία θα καθορίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
Η προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα -ενδεχομένως επιτρέποντας λιγότερο επιθετικούς / φιλόδοξους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων αν οι τρέχοντες αποδειχθούν ανέφικτοι (όπως και θα συμβεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της)- θα παραμείνει κρίσιμη για την αξιολόγηση της ικανότητας της Ελλάδας να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, υπογραμμίζει η Citi.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας, το χρέος προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 187% φέτος, στο 184% το 2019, στο 179% 2020 και στο 173% και 167% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα το «βλέπει» στο 3,8% φέτος και κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ για το 2019 εκτιμά ότι θα βρεθεί εκτός στόχου και στο 3,3%.