Φυλάκιση τριών ετών για διασπορά ψευδών ειδήσεων
Ιδρύεται επιτροπή για την τήρηση της δεοντολογίας στα έντυπα – αλλιώς και «επιτροπή λογοκρισίας».
Κόντρα στην πρόβλεψη του Συντάγματος περί ελευθερίας του Τύπου, οι εφημερίδες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι πλέον υποχρεωμένες να αναγράφουν στην ταυτότητα του φύλλου (σύμφωνα με τoν ν. 4915/2022, παράγραφος 110) την ιδιοκτήτρια εταιρία και τον πραγματικό μέτοχο, ενώ πρέπει να υπάρχει διευθυντής και διευθυντής σύνταξης, οι οποίοι αμφότεροι να είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων.
Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου χωρίς αυτά τα δεδομένα, το ΕΣΡ, το οποίο δεν έχει αρμοδιότητα στον Τύπο –συνεπώς είναι αντισυνταγματική η διάταξη–, θα επιβάλλει πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα κυκλοφορίας.
Με το άρθρο 41 του ψηφισμένου νόμου 5005/22 που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Οικονόμου, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τριών ετών σε όποιον, δημόσια ή μέσω Διαδικτύου, διασπείρει ψευδείς διατάξεις που προκαλούν ζημιά στην οικονομία ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο εκδότης ή ο αληθινός ιδιοκτήτης του ΜΜΕ με το οποίο τελέστηκε η πράξη.
«Επιτροπή λογοκρισίας»
Σύμφωνα με το άρθρο 22 του ίδιου νόμου, που έτυχε της ένθερμης υποστήριξης της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ («Συσπείρωση»), ιδρύεται επιτροπή για την τήρηση της δεοντολογίας στα έντυπα – αλλιώς και «επιτροπή λογοκρισίας».
Η κυβέρνηση μπορεί να διορίζει ως μέλη της συνδικαλιστές, καθηγητές αλλά και μέλη του ΕΣΡ, που θα καλούν σε ακρόαση τους εκδότες και θα γνωμοδοτούν αν τα έντυπα θα παραμένουν στα σχετικά μητρώα. Σε περίπτωση διαγραφής, τα έντυπα δεν θα μπορούν να λάβουν κρατική διαφήμιση. Η διάταξη αυτή προσκρούσει στο άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος περί ελευθερίας του Τύπου, αλλά και στο άρθρο 15 παρ. 2 για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται ο Τύπος.
Την τελική απόφαση περί της διαγραφής από τα μητρώα, άρα και από την κρατική διαφήμιση, θα λαμβάνει η Διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ της ΓΓΕΕ, δηλαδή ο εκάστοτε υπουργός.
Απαγορεύσεις μετάδοσης πληροφοριών
Το άρθρο 28 του Σχεδίου Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων του ΕΣΡ (συμπεριλαμβανομένου του internet, χωρίς όμως διευκρινίσεις για την έδρα της εταιρίας, την κατάληξη «gr» ή τον ομογενειακό Τύπο ) προβλέπει τα εξής: «Απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια».
Επιπλέον, το άρθρο 22 ορίζει: «Η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές, ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες Αρχές».
Κυβερνητικά «δωράκια»
Λίγο πριν από την ψήφιση του νόμου 5005/2022 για τη σύσταση των μητρώων έντυπου Τύπου, σε τροπολογία που κατέθεσε ο αρμόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου ικανοποιήθηκαν δύο από τα αιτήματα της αγοράς. Η διαφημιστική δαπάνη θα συνεχίζει να εκπίπτει φορολογικά και το προεκλογικό έτος του 2023, χωρίς πια την αιτιολόγηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, όπως ίσχυε τα έτη 2020, 2021 και 2022. Η έκπτωση ανέρχεται, όπως και αυτήν τη χρονιά, στο 30% της διαφήμισης που θα δίνεται στα ΜΜΕ. Ένα δεύτερο, δώρο καθαρά προεκλογικό, δόθηκε στους ιδιοκτήτες των περιφερειακών καναλιών, καθώς το 2023 δεν θα ισχύσει η καταβολή του Ειδικού Φόρου Διαφημίσεων (5%), η οποία ισχύει για τους πανελλαδικούς σταθμούς.