4+1 τηλεοπτικές άδειες
Η προχθεσινή απόφαση του ΕΣΡ για τους προσωρινούς δικαιούχους τηλεοπτικής άδειας εθνικής εμβέλειας είναι ένα ακόμη βήμα προς την αδειοδότηση. Δεν είναι το τελευταίο και δεν είναι και στέρεο, αν αναλογιστεί κανείς τα προφανή προβλήματα που είχαν οι φάκελοι ορισμένοι σταθμών που εγκρίθηκαν και τον αποκλεισμό, σε πρώτη φάση, της Τηλεοπτικής Ελληνικής, συμφερόντων Φ. Βρυώνη. Βάσει της απόφασης του ΕΣΡ μπορούν να πάρουν τηλεοπτική άδεια τα εξής 5 κανάλια: Το Star, συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη, το Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά, το Epsilon συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, το Σκάι του Γιάννη Αλαφούζου και ο ΑΝΤ1 του κ. Κυριακού. Εκτός έμεινε το τηλεοπτικό σχήμα του Φίλιππου Βρυώνη, αλλά και αυτό δεν είναι ακόμα τελικό διότι το σχήμα έχει κάνει ένσταση.
Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο για τη θετική απόφαση του ΕΣΡ, κυρίως όμως δικαιώνεται για την επιχειρηματολογία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά ότι στην ελληνική τηλεοπτική αγορά δεν χρειάζονται παραπάνω από 4 άδειες πανελλήνιας εμβέλειας. Συνολικά, αν δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα, θα έχουμε 5 σχήματα μεταξύ των οποίων τα 2 είναι έτοιμα να συνεργαστούν. Όπως είχαμε γράψει καιρό τώρα εδώ στην «Αxianews», υπάρχει συμφωνία συνεργασίας των Γιάννη Βαρδινογιάννη και Δημήτρη Κοντομηνά, δηλαδή ανάμεσα στο Star και στον Alphaμ κυρίως σε επίπεδο στούντιο και εκπομπών προκειμένου να υπάρξει μείωση λειτουργικού κόστους. Συμφωνία που μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες κινήσεις όταν θα υπάρξει τελική αδειοδότηση.
Η περίπτωση Μαρινάκη
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεγράψουμε άλλους παίκτες της αγοράς οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ενδεχομένως να διεκδικήσουν μέσω άλλης διαδικασίας τις υπόλοιπες 2 ορφανές άδειες. Και έχουμε εκφράσει την άποψη ότι ενδεχομένως ένας από αυτούς τους παίχτες της αγοράς των ΜΜΕ όπως και παλαιότερα είναι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος διατηρεί πλέον τον όμιλο ΔΟΛ στην κατοχή του καταφέρνοντας να τον κάνει αυτοσυντήρητο και να τον διατηρεί σε πρωτιές όσον αφορά στις κυκλοφορίες. Ωστόσο, έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την εναπομένουσα άδεια, και δεν είναι μόνο ο Φίλιππος Βρυώνης ο οποίος έχει ήδη το know how να δημιουργεί τηλεοπτικούς σταθμούς. Άλλωστε, οι τηλεοπτικές άδειες και ο τρόπος και το τίμημα απόκτησής τους είναι εύκολα και προσιτά για έναν επιχειρηματία του βεληνεκούς του Βαγγέλη Μαρινάκη, παρόλο που έχει αρκετούς περιορισμούς για τον μεγάλο αριθμό των εργαζομένων που πρέπει να απασχολεί ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός.
Ενδεχόμενο συνεργασίας
Το σίγουρο είναι ότι εάν δεν προκύψει κάποιο άλλο κόλλημα, είτε από την προσφυγή της ΕΙΤΗΣΕΕ είτε από κάποιον άλλον σταθμό και εν τέλει κατοχυρωθούν οι άδειες ως έχουν, θα υπάρξει μεγάλη όσμωση συνεργασιών μεταξύ των επιχειρηματιών. Λένε, δηλαδή, ότι μπορεί να μη διεκδικήσει ένας επιχειρηματίας τις ορφανές άδειες αλλά να συνεργαστεί με ήδη υπάρχοντα σταθμό. Αν, τελικά, γίνει αυτό ίσως να δούμε να προχωράει μια άλλη συνεργασία μεταξύ Τζίγγερ-Μαρινάκη, συνεργασία που είχαμε δει στην υπόθεση του Mega, ανεξαρτήτως εάν δεν είχε προχωρήσει το πρότζεκτ λόγω άρνησης των πιστωτριών τραπεζών. Πάντως, μεταξύ των ανδρών υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και πρόθεση να υπάρχει συνεργασία, αλλά θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο.