Ζυρίχη – Κορυδαλλός... μια μίζα δρόμος
Στην πτέρυγα της 17 Νοέμβρη στις φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκε χωρίς να το καταλάβει ο Γιάννος Παπαντωνίου και όπως αντιλαμβάνεστε θα παραδίδει μαθήματα οικονομίας στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, αφού ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετακόμισε σε πριβέ φυλακές. Όπως αντιλαμβάνεστε, η απόσταση Ζυρίχη – Κορυδαλλός είναι μια μίζα δρόμος όταν το ξέπλυμα γίνεται από ανεπάγγελτους. Προφανώς ο Κώστας Σημίτης εμπιστεύτηκε τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας σε έναν ανίδεο που δεν γνώριζε από ασφαλείς φορολογικούς παραδείσους και εμπιστεύτηκε τις κυπριακές και ελβετικές τράπεζες, τις οποίες οι Αμερικανοί έχουν κάνει σουρωτήρι.
Δίνουν και παίρνουν τα νταραβέρια
Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά από την κοινή γνώμη είναι πώς είναι δυνατόν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη να είναι μιζαδόροι. Ο τέως «στρατάρχης» Άκης στον οποίον ο Σημίτης εμπιστεύτηκε το Πεντάγωνο έχει ξεπεράσει τις εκατό χιλιάδες δικογραφίες και οι εισαγγελείς έχουν μπερδευτεί από τους λογαριασμούς, τις off shore και τα νταραβέρια με τον Λιακουνάκο και τους Ρώσους. Προφανώς ο Σημίτης δεν γνώριζε τις δραστηριότητες του Άκη, παρά το γεγονός ότι βοούσε ολόκληρη η Ελλάδα. Άγνοια είχε επίσης για τον εντιμότατο Τάσο Μαντέλη, ο οποίος άρπαξε τη μίζα από τη SIEMENS –και αυτός σε τραπεζικό λογαριασμό– και όταν τον έπιασαν στα πράσα άρχισε τις κλάψες και τελικά την γλύτωσε με πέντε χρόνια φυλακή εξαγοράσιμη. Ο Σημίτης δεν γνώριζε τίποτα για τον Γιάννο που μεγαλούργησε την εποχή της χρηματιστηριακής φούσκας, όταν στήθηκε η μεγαλύτερη λεηλασία που συντελέστηκε ποτέ στη χώρα, με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες που αγόραζαν ό,τι κωλόχαρτο τους πάσαραν οι χρηματιστές και οι ιδιοκτήτες των εισηγμένων που έγιναν πάμπλουτοι και, όπως αρμόζει στην παράδοση της χώρας, φυγάδευσαν τα κλεμμένα στην Ελβετία.
Άρχισε το κυνήγι, κόπηκε το τουπέ
Όλα τα συστήματα είχαν εξασφαλίσει ιδιότυπη ασυλία στον Γιάννο, που παρίστανε τον καθηγητή στο Πακιστάν ενώ είχε αράξει στην πολυτελή βίλα που νοίκιασε στην Ελβετία. Μέχρι που έγινε πρωθυπουργός ο Σαμαράς και άρχισε το κυνήγι των μιζαδόρων. Ο Γιάννος, νομίζοντας ότι είναι στο απυρόβλητο, πήγαινε στους ανακριτές με τουπέ και αράδιαζε του κόσμου τα ψέματα. Κανονικά θα έπρεπε να τον προφυλακίσουν πριν από χρόνια, αλλά ενδιαφέρονταν γι’ αυτόν ισχυρά πρόσωπα από τη Γαλλία απ’ όπου ψώνιζε τα εξοπλιστικά.
Τον έκαψε ο ταμίας
Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω ότι τον Γιάννο τον έκαψε ο ταμίας του που είχε αναλάβει και το ξέπλυμα. Όταν τον κάλεσαν οι ανακριτές λίγες μέρες πριν από την κατάθεση του Παπαντωνίου, του είπαν «αν δεν μας δώσεις στοιχεία θα βρεθείς στον Κορυδαλλό». Έτσι άρχισε να κελαηδάει, αποκαλύπτοντας στους ανακριτές ότι ένας επιχειρηματίας φίλος του Γιάννου τού έδωσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε δεσμίδες σε κίτρινους φακέλους για να τα μεταφέρει μέσω δικών του λογαριασμών στην Ελβετία. Το ποιος είναι ο επιχειρηματίας θα το μάθετε σύντομα, και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γιατί μπορεί να τα φορτώνουν όλα στον επιχειρηματία οπλικών συστημάτων Χρ. Μπεκατώρο, ο οποίος έχει αποδημήσει εις Κύριον, αλλά στα λαδώματα του Γιάννου εμπλέκονται και άλλοι μεγαλόσχημοι παράγοντες.
Σε πανικό το σύστημα της μίζας
Η προφυλάκιση του Γιάννου έχει προκαλέσει πανικό σε όλο το σύστημα της μίζας και βεβαίως στους μεγαλόσχημους παράγοντες της δημόσιας ζωής οι οποίοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, εξασφάλιζαν πλουσιοπάροχη ζωή από τις διακριτικές πληρωμές των ξένων και Ελλήνων επιχειρηματιών. Καμμία προμήθεια του Δημοσίου δεν ολοκληρωνόταν χωρίς να πέσουν οι σχετικές μίζες. Κάποιοι υπουργοί του Σημίτη φρόντισαν η μίζα να γίνει καθεστώς σε όλες τις δουλειές, και αυτό το γνώριζαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.