Οι δισεκατομμυριούχοι της Υγείας που έγιναν πλουσιότεροι χάρη στον κορωνοϊό

11/05/2020, 10:43
36-37 f1

Αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε στις 11 Μαρτίου το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού ως παγκόσμια πανδημία, οι χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο κατέρρευσαν και ο Dow Jones βίωσε το χειρότερο sell-off από το 1987. Έκτοτε βέβαια οι αγορές έχουν ανακάμψει εν μέρει. Ωστόσο, υπάρχει και μια κατηγορία εταιρειών που όχι μόνο δεν επλήγει από τον κορονοϊό, αλλά αντίθετα κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα, καταγράφοντας σταθερά ανοδική πορεία: πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες του τομέα υγείας που έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών και διαγνωστικών τεστ κατά του COVID-19. Οι μετοχές τους έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο τις τελευταίες επτά εβδομάδες – δημιουργώντας έναν νέο δισεκατομμυριούχο και “αβγατίζοντας” τις περιουσίες τουλάχιστον εννέα ακόμη μελών του εκλεκτού αυτού κλαμπ. Ο πλέον ευνοημένος από την πανδημία του κορονοϊού, είναι ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Moderna, με έδρα τη Μασαχουσέτη, η οποία ήταν η πρώτη που ξεκίνησε δοκιμές σε ασθενείς ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, στις 16 Μαρτίου στο Σιάτλ, γεγονός που του άνοιξε την πόρτα για το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων. Όταν ο ΠΟΥ κήρυξε την έως τότε επιδημία του κορονοϊού πανδημία, η καθαρή περιουσία του Bancel εκτιμάτο περίπου στα 720 εκατ. δολάρια. Έκτοτε όμως, η μετοχή της Moderna έχει καταγράψει ράλι, κερδίζοντας 109% και υπερδιπλασιάζοντας την περιουσία του Bancel σε περίπου 1,5 δισ. δολάρια. Ο Γάλλος Bancel έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα των δισεκατομμυριούχων για πρώτη φορά στις 2 Απριλίου, όταν η είδηση πως η εταιρεία του ξεκινά δοκιμές για τη φάση ΙΙ του εμβολίου της οδήγησε σε “άλμα” τη μετοχή της Moderna.





Οι 10 δισεκατομμυριούχοι του τομέα Υγεία συνδυαστικά κέρδισαν περισσότερα από 7 δισ. δολάρια από τη στιγμή που ο ΠΟΥ κήρυξε τον COVID-19 πανδημία, στις 11 Μαρτίου.





Ο Bancel αποτελεί τον πλέον κερδισμένο σε όρους ποσοστιαίας μεταβολής, καθώς είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 109% τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Ακολουθεί, αν και με μεγάλη διαφορά, ο πολυσχιδής επιχειρηματίας Gustavo Denegri, η καθαρή περιουσία του οποίου αυξήθηκε κατά 32% ή κατά 1,1 δισ. δολάρια, χάρη στο ποσοστό 45% που κατέχει στην ιταλική εταιρεία βιοτεχνολογίας DiaSorin.Από πλευράς ποσών, οι πλέον κερδισμένοι είναι ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Alain Mérieux, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής διαγνωστικών τεστ BioMérieux (όπου ο Bancel της Moderna ήταν διευθύνων σύμβουλος έως το 2011) και ο Seo Jung-Jin, διευθύνων σύμβουλος της νοτιοκορεατικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Celltrion. Αμφότεροι έγιναν πλουσιότεροι κατά περίπου 1,5 δισ. δολάρια σε σχέση με τις 11 Μαρτίου.Η BioMérieux και η DiaSorin εξάλλου αποτελούν δύο από τους βασικούς συμμετέχοντες στην “κούρσα” για τη διεύρυνση των διαγνωστικών ελέγχων για νοσούντες από τον COVID-19, καθώς αμφότερες κυκλοφόρησαν σχετικά τεστ στα τέλη Μαρτίου.





Οι 10 δισεκατομμυριούχοι του τομέα Υγείας που αναφέρονται, προέρχονται από επτά διαφορετικές χώρες, ενώ μόνο δύο εξ αυτών είναι Αμερικανοί: ο Leonard Schleifer και ο George Yancopoulos της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron, με έδρα το Τάριταουν της Νέας Υόρκης. Αναλυτικά οι 10 άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να “αυγατίζουν” μετά τις 11 Μαρτίου, χάρη στους δεσμούς τους με εταιρείες που συμμετέχουν στη “μάχη” για την καταπολέμηση του κορονοϊού, είναι οι εξής:









Stéphane Bancel





Υπηκοότητα: Γάλλος





Καθαρή περιουσία: 1,5 δισ. δολάρια (αύξηση 109% από τις 11 Μαρτίου)





Πηγή: Εταιρεία Moderna





Ο Bancel κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Moderna Therapeutics, με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, από το 2011, οπότε και εντάχθηκε στο δυναμικό της μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της BioMérieux. Είναι κάτοχος ποσοστού 9% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η οποία πρόσφατα έλαβε επιχορήγηση ύψους έως 483 εκατ. δολαρίων από το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβολίου της κατά του COVID-19. Σύμφωνα με τον Bancel, το εμβόλιο θα μπορούσε να διατεθεί σε εργαζόμενους του τομέα υγείας για επείγουσα χρήση, έως το φθινόπωρο του 2020.





Δείτε εδώ τους υπόλοιπους εννέα:






https://theface.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%bc%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%8d%cf%87%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85/