7th AIF (Ενότητα Ανάπτυξη – Επενδύσεις): Οι επενδύσεις που αναδεικνύουν τη χώρα μας σε αναπτυξιακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»
«Οι επενδύσεις που αναδεικνύουν τη χώρα μας σε αναπτυξιακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» ήταν το θέμα της ενότητας «Ανάπτυξη – Επενδύσεις» στο πλαίσιο του 7ου Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.
Στην ενότητα μετείχαν οι Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Βασίλης Κάτσος, Πρόεδρος – Συνιδρυτής | VNK CAPITAL, Μαρία Ιωαννίδου, CEO | Hellenic Duty Free, Ερρίκος Αρώνες, CEO | Hellenic Properties, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος και Διευθύνων Σύμβουλος | OLYMPIA GROUP, Alexander Zinell, CEO | FRAPORT Greece, Θοδωρής Τζούρος, Chief of Corporate & Investment Banking | Τράπεζα Πειραιώς, σε μία συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γεώργιος Δημητρομανωλάκης.
Νίκος Παπαθανάσης: «Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε σταθερά μονοπάτια»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικων, Νίκος Παπαθανάσης, έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες είναι η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, το upskilling και η ενίσχυση ανταγωνιστικότητας. “Η Ελλάδα τρέχει μεταρρυθμίσεις, που οι άλλες χώρες δεν μπορούν. Επανερχόμαστε στην κανονικότητα, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας” επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, τόνισε ότι μπορούμε να συγκεράσουμε τις διαφορετικές απόψεις στο πλαίσιο της ΕΕ πχ για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2028-2034. Όπως επεσήμανε, οι Frugals (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία) θέλουν μείωση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αντίθετα οι χώρες του νότου θέλουν πόρους για έργα υποδομών. Η Ελλάδα, έχοντας περάσει 3 μνημόνια, μπορεί να δεχθεί οποιοδήποτε πακέτο, γιατί είναι πλέον πρόθυμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει τρέξει μεταρρυθμίσεις, που άλλες χώρες δεν μπορούν.
Η έννοια της ενιαίας αγοράς πρέπει να αφορά και πολιτικές σύγκλισης και συνοχής, υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει 5ετές σχέδιο, προσφέρει πολιτική σταθερότητα, φιλοεπενδυτικό κλίμα, μεταρρυθμιστική πολιτική και έχει αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα σε σταθερά μονοπάτια. Ανέφερε πάντως πως το 2026 το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται και δεν έγινε συζήτηση παράτασης, ενώ έδωσε έμφαση στο ότι όλοι οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν την καλή δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας. Επεσήμανε πάντως πως “κανείς δεν πανηγυρίζει”, αφού το δημόσιο χρέος παραμένει στο 153% του ΑΕΠ και για αυτό “πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες”.
Β. Κάτσος: «Ζητούμενο η καινοτομία και η εξωστρέφεια»
Ο Βασίλης Κάτσος, Chairman – CO Founder, VNK Capital μίλησε για τη διαφορετική ατζέντα της περιόδου 2017-2019, όταν η εταιρεία ξεκίνησε τη δράση της σε μία περίοδο, που τότε το στοίχημα ήταν “να επενδύουμε στη χώρα των κόκκινων δανείων”, ενώ τώρα το ζητούμενο είναι η καινοτομία και η εξωστρέφεια. “Είμαστε ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις μας, πάνε βάσει πλάνου σε όλους τους τομείς, επεσήμανε και πρόσθεσε, ότι το 85% περίπου της κερδοφορίας τ προέρχεται από εξωτερικές αγορές, γεγονός, που αποδεικνύει πως η Ελλάδα έχει δυναμική στην εγχώρια, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Αναφερόμενος στο μοντέλο των εισηγμένων εταιριών, εξέφρασε την άποψη, ότι αυτές θα πρέπει να είναι λιγότερες σε αριθμό και μεγαλύτερες σε τζίρο και η λογική των συγχωνεύσεων να μην αφορά μόνο τις μικρές επιχειρήσεις.
Μ. Ιωαννίδου: “O τουρισμός, βασικός μοχλός ανάπτυξης»
Η Μαρία Ιωαννίδου, CEO & Country Manager, HELLENIC DUTY FREE, τόνισε πως ο τουρισμός είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης, αλλά δεν είναι στην κορυφή του. Στα θετικά, ανέφερε την επιμήκυνση της σεζόν και την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 9 χρόνια η εταιρία έχει κάνει επενδύσεις 40 εκ. ευρώ, εκ των οποίων φέτος 4 εκ. ευρώ στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Ρόδου, κυρίως σε νέες τεχνολογίες. Επεσήμανε πάντως και τη σημασία των εταίρων, όπως η Fraport, αλλά και του ανθρώπινου παράγοντα, καθώς όπως είπε, αυτός θα φέρει τελικά τα έσοδα. Απαντώντας για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, που θα ολοκληρωθεί το 2027, τόνισε, ότι είναι το 2ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα για την εταιρία, παραλληλίζοντας το πρότζεκτ με αυτό της μετακόμισης του αεροδρομίου από το Ελληνικό στο Ελ. Βενιζέλος, όπου ετοιμάζεται νέα επένδυση F& B.
Α. Αθανασόπουλος: «Σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, του retail και του business software.”
O Ανδρέας Αθανασόπουλος, Executive Member and CEO, OLYMPIA GROUP, επεσήμανε, ότι ο όμιλος επενδύει σε ενέργεια, retail, business software και γενικά εμπλέκεται εκεί, που μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Όπως τόνισε, κάποτε ήταν μηδενικά τα επιτόκια και εύκολα τα κέρδη, η εποχή αυτή όμως έχει περάσει και τώρα είμαστε σε φάση επιστροφής στην κανονικότητα και τη λογική, που είχε χαθεί. Για ενθάρρυνση των επενδύσεων τόνισε, ότι η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και να μην κλείνει τα αυτιά σε προτάσεις όπως αυτές του Μάριο Ντράγκι, ενώ πρόσθεσε, ότι ο όμιλος επενδύει τόσο σε υφιστάμενες εταιρίες, όσο και σε νεοφυείς, που στήνονται από το μηδέν. Αναφέρθηκε στην Public και τη Sunlight, όπου έγιναν επενδύσεις 550 εκ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην εξαγορά της Entersoft, που αποτελεί την 4η μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη.
Α. Zinell, FRAPORT: «Μπορούμε να διαχειριστούμε τον υπερτουρισμό.»
Ο Alexander Zinell, CEO, FRAPORT Greece, ανέφερε πως η εταιρεία έχει επενδύσει ήδη 130 εκ. ευρώ, πρόσφατα αγόρασε 20 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ άλλα 150 εκ. ευρώ δόθηκαν για την αναβάθμιση αεροδιαδρόμων. Ειδικό βάρος δίνεται στην παρούσα φάση στα αεροδρόμια Αθήνας, Μυκόνου, Κέρκυρας και Κω, με επενδύσεις και επέκταση των χώρων αποσκευών και check in. H αύξηση κερδών της εταιρείας ανέρχεται στα 126 εκ. ευρώ, ενώ προσβλέπει σε επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές, όπως οδικό δίκτυο, αποχέτευση και ύδρευση. Όσον αφορά το φαινόμενο του υπερτουρισμού, τόνισε πως αυτό δεν συμβαίνει γενικά στην Ελλάδα, υπάρχουν όμως εντάσεις σε τοπικό επίπεδο. Έχουμε καταφέρει σε ορισμένα αεροδρόμια η σεζόν να τελειώνει τέλος Νοεμβρίου επεσήμανε, προσθέτοντας πως ο υπερτουρισμός είναι μεν απειλή, αλλά μπορούμε να τον διαχειριστούμε.
Ε. Αρώνες: «Εντυπωσιακές αποδόσεις αλλά είμαστε κοντά στο peak της αγοράς ακινήτων.»
Ο Ερρίκος Αρώνες, CEO, HELLENIC PROPERTIES ανέφερε πως τα επαγγελματικά ακίνητα έχουν εντυπωσιακές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια και έχουμε φτάσει 50-70% πάνω από εκεί που ήμασταν πριν χρόνια, εξηγώντας πως η αγορά είτε έχει φτάσει στο peak είτε το πλησιάζει σε 5-6 χρόνια. Όπως είπε, έχει σταθεροποιηθεί η αγορά, υπάρχει καλή συναλλακτική συμπεριφορά και το προϊόν απορροφάται. Για το αν θα συνεχιστούν οι μεγάλες επιδόσεις, απάντησε “εμείς πιστεύουμε ναι, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο με σήμερα”. Εξήγησε πως μέχρι σήμερα είχαμε παθητικές αποδόσεις και πρέπει οι επενδυτές να γίνουν πιο ενεργητικοί, γιατί αυτό είναι που φέρνει την απόδοση. Εκτίμησε ακόμη πως οι τιμές ανέβηκαν και ανεβαίνουν όχι λόγω ζήτησης, αλλά λόγω χαμηλής προσφοράς.
Θ. Τζούρος: «Ανάγκη αποσυμφόρησης των δικαστηρίων στην επίλυση αστικών διαφορών.»
Ο Θοδωρής Τζούρος, Chief of Corporate & Investment Banking, PIRAEUS BANK, ανέφερε πως βελτιώθηκε η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, παραμένει όμως ως πρόβλημα το χρονοβόρο νομικό πλαίσιο επίλυσης διαφορών για αστικές διαφορές, προσθέτοντας, ότι οι πρωτοβουλίες Φλωρίδη κινούνται στο σωστό πλαίσιο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.