ΔΕΗ: Νέα θυγατρική στον τομέα των πιστοποιήσεων

05/11/2024, 13:21
ΔΕΗ: Νέα θυγατρική στον τομέα των πιστοποιήσεων

Την απόσχιση του Κλάδου Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης και την εισφορά του σε νέα 100% θυγατρική εταιρεία αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.

Παράλληλα η γενική συνέλευση ενέκρινε την ακύρωση 12.730.000 ιδίων μετοχών της ΔΕΗ, ονομαστικής αξίας 2,48 ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι μετοχές αυτές αποκτήθηκαν από την Επιχείρηση το διάστημα από 14 Ιουνίου 2022 έως 15 Σεπτεμβρίου 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης τα 7,52 ευρώ ανά μετοχή. Η απόφαση αυτή της ΔΕΗ όπως ανακοινώθηκε στο σώμα των μετόχων, συνάδει με τις διεθνείς πρακτικές και συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων αλλά και στην αξία των μετόχων.

Αναφορικά με την απόσχιση του Κλάδου Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης που υπαγόταν στη Διεύθυνση Εργαστηρίων, Πιστοποίησης και Επιθεώρησης («ΔΕΠΕ») της ΔΕΗ, αυτός θα εισφερθεί σε μια νέα εταιρεία με την επωνυμία Inspectra PPC.

Η αγορά Εργαστηριακών Υπηρεσιών, Επιθεωρήσεων και Πιστοποιήσεων (Testing, Inspection & Certification-TIC) που επιλέγει η ΔΕΗ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης που θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση.

Σύμφωνα με την ΔΕΗ η ενεργειακή μετάβαση και ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας οδηγούν τη ΔΕΠΕ στην ανάγκη επέκτασής της σε νέα προϊόντα και δραστηριότητες, καθώς η απολιγνιτοποίηση και η διασύνδεση των νησιών μειώνουν σημαντικά τις ανάγκες της αγοράς για ένα κομμάτι των υπηρεσιών στις οποίες αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση δραστηριοποιείται.

Παράλληλα, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και της Ηλεκτροκίνησης, αλλά και η αυξανόμενη ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας και συμμόρφωσης των προϊόντων με τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πρότυπα, η ολοένα και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία, η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου και η ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και πολλών διεργασιών, δημιουργούν υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες Εργαστηριακών Υπηρεσιών, Επιθεωρήσεων και Πιστοποιήσεων (TIC) και, επομένως, νέες ευκαιρίες για τη ΔΕΠΕ.

Η απόσχιση θα οδηγήσει σε ταχύτερη επέκταση των δραστηριοτήτων της, η οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί μέσω της οργανικής ανάπτυξης και μόνο. Δεδομένου ότι η ελληνική αγορά TIC χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατάτμηση, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (Bureau Veritas, DNV, TUV Hellas) κατέχουν μερίδιο της τάξεως του 30% αθροιστικά, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 350 μικρότερες επιχειρήσεις, οι ανταγωνιστικές της ΔΕΠΕ επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις ως πάγια τακτική για τη γρηγορότερη επέκταση στην αγορά. Με την απόσχισή της η ΔΕΠΕ θα μπορέσει να εξαγοράσει και ενσωματώσει άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όμορους με αυτούς που ήδη εξυπηρετεί ή και να αναπτύξει το πελατολόγιό της.