Από «κάδος» εξυπηρέτησης ρουσφετιών και άντρο τοξικών συνδικαλιστών, σε κορυφαίο «πράσινο» play της ΝΑ Ευρώπης–Εξυγίανση, συμμάζεμα, κεφαλαιακή ενίσχυση και στρατηγικές εξαγορές, αλλάζουν όλο το ενεργειακό οικοσύστημα–Ράλι +867% για τη μετοχή από το 2019!

02/10/2024, 15:31

Έως πριν πέντε περίπου χρόνια, αποτελούσε το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, παρουσιάζοντας ζημιές – βουνό, χάνοντας πελάτες, εγκλωβισμένη μέσα στη μούχλα της πολιτικής – κομματικής και συνδικαλιστικής εξάρτησης και τοξικότητας.

Μια βαθιά κρατική, δυσκίνητη και δαιδαλώδης επιχειρησιακή «μηχανή», παραδομένη στις συνδικαλιστικές φατρίες και στον ανορθολογισμό.

Τότε, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, η μετοχή είχε κατέλθει στα 1,28 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 278 εκατ. ευρώ, που την έφερνε στην 33η θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Ο λόγος για τον όμιλο ΔΕΗ που πλέον όχι μόνο δεν αποτελεί συστημικό ρίσκο, αλλά έχει καταστεί – εδώ και καιρό – ίσως το κορυφαίο πράσινο play της ΝΑ Ευρώπης, με μπαράζ στρατηγικών εξαγορών και συνεργασιών.

Για δεκαετίες, η ΔΕΗ αποτέλεσε τον «κάδο» εξυπηρέτησης ρουσφετιών και τον κύριο εκφραστή - μαζί με τον παλιό ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, τον ΟΑΣΑ, την ΕΥΔΑΠ και μερικές ακόμη - των πελατειακών εξυπηρετήσεων εκατοντάδων βουλευτών, πολιτευτάδων, που έτσι συντηρούσαν τον εκλογικό τους στρατό.

Αυτό δεν σταμάτησε ούτε μετά το 2001, όταν οι μετοχές της ΔΕΗ εισήχθηκαν στο Χρηματιστήριο.

Ακόμα και μετά από αυτό, η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έπαψε να εκμεταλλεύεται την παρουσία της Επιχείρησης σε κάθε σπιτικό, ώστε να κάνει την εκάστοτε πολιτική που τη συνέφερε.

Η ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκε για κοινωνική πολιτική – ενώ έχει μετόχους που πρέπει να λογοδοτεί – χρησιμοποιήθηκε και ως εισπρακτικός μηχανισμός, για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ πάγια μέσω αυτής πληρώνονται δημοτικά τέλη αλλά και η ΕΡΤ.

Αν αφαιρεθούν αυτά, τότε το (τελικό) τιμολόγιο της ΔΕΗ γίνεται πολύ πιο «ελαφρύ».

O μετασχηματισμός και το ράλι +867% της μετοχής

Την τελευταία πενταετία έλαβε χώρα ένα μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού και αλλαγών, με κυρίαρχη την κεφαλαιακή θωράκιση μέσω της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου και της έκδοσης ομολόγων, με τη ΔΕΗ να βγαίνει στις αγορές μετά από πολλά χρόνια απομόνωσης.

Ο μετασχηματισμός περιλάμβανε το επιτυχημένο σχέδιο εθελουσίας εξόδου, υπήρξαν συμφωνίες με ιδιώτες στο φυσικό αέριο, η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και η πράσινη μεταστροφή, μέσω στρατηγικών εξαγορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή αντανακλά απολύτως την αλλαγή στην εταιρεία, καθώς από τα 1,28 ευρώ που ευρίσκονταν στις 15 Μαΐου 2019, πλέον έχει ανέλθει στα 12,38 ευρώ καταγράφοντας ράλι +867%, αποτελώντας την κορυφαία μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου αυτή την περίοδο.

Επενδύσεις και στρατηγικές εξαγορές

Η εταιρεία προχώρησε σε συνεργασίες με κορυφαίους ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, όπως η μεγάλησυμφωνία με το γερμανικό κολοσσό της RWE Renewables ύψους έως 1 δισ. ευρώ για κοινό σχήμα για έργα ισχύος 2 GW, στην ίδρυση της εταιρείας Hellenic Hydrogen Α.Ε. από κοινού με την Motor Oil με στόχο το «πράσινο» υδρογόνο, αλλά και τις κομβικές συνεργασίες με ομίλους όπως Intrakat, Metlen κ.α. έχει αλλάξει σημαντικά το ενεργειακό της μείγμα.

Πέρυσι έκανε τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό (στο μη τραπεζικό τομέα) αποκτώντας την Enel Romania έναντι 1,24 δισ. ευρώ, μπαίνοντας σε μια μεγάλη αγορά, με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλες προοπτικές, ενώ οι εξαγορές και οι συνεργασίες συνεχίζονται και φέτος.

Την περασμένη Τετάρτη η ΔΕΗ ανακοίνωσε ένα ακόμη κορυφαίας σημασίας deal μέσω της εξαγοράς χαρτοφυλακίων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από τους Ομίλους Κοπελούζου - Σαμαρά αλλά και μεριδίου στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης.

Στόχοι

Οι επενδύσεις έως τα τέλη του 2026 θα ανέλθουν στα 9 δισ. ευρώ και θα εστιαστούν κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023.

Επίσης, το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. το 2026 (αύξηση ύψους 35% σε σχέση με τα 1,7 δισ. ευρώ που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026), ενώ για το 2030, ο όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. περίπου.

Στο μισό η λιγνιτική παραγωγή

Η λιγνιτική παραγωγή το πρώτο μισό του 2024 μειώθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκε σε 1,5TWh, που αντιστοιχεί στο 16% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Ως αποτέλεσμα, οι άμεσες εκπομπές CO2 (Scope 1) μειώθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2023.

Η μείωση των εκπομπών CO2 έρχεται σε συνέχεια της θετικής πορείας των προηγούμενων ετών και της μείωσης κατά 57,8% μεταξύ 2019 και 2023, η οποία οδήγησε στην επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί στις Ομολογίες με ρήτρα αειφορίας, λήξης το 2028, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της ΔΕΗ να καταστήσει το ενεργειακό της μείγμα πιο «πράσινο».

Αντίθετα, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 65% το 1ο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,1TWh, που αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Οικονομικές επιδόσεις

Η ΔΕΗ παρουσίασε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται σε 927 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023.

Στην θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 228 εκατ. έναντι 84 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 179 εκατ. από 78 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023.