Mytilineos: Πρόβλεψη για EBITDA €1 δισ. το 2023 - Στα σκαριά και εργοστάσιο αλουμινίου εκτός Ευρώπης
Eυάγγελος Μυτιληναίος: «Η Mytilineos προχώρησε στη μεγαλύτερη έως σήμερα επένδυση στην ιστορία της»
Την εκτίμηση ότι ο όμιλος Mytilineos θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA το 2023 υπό την αίρεση ότι δεν θα συμβεί κάποιος έκτακτο συμβάν, διατύπωσε ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων, στο πλαίσιο της οποίας εγκρίθηκε και η διανομή μερίσματος ύψους 1,23 ευρώ ανά μετοχή. Όπως ανέφερε, η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία τα τελευταία χρόνια και έχει περάσει σε άλλα μεγέθη. «Αυτά τα μεγέθη θα είναι το bottom», τόνισε εκτιμώντας ότι θα υπερβεί με άνεση φέτος η εταιρεία αυτά τα επίπεδα.
Ο κ. Μυτιληναίος εγκωμίασε την πολιτική των ΗΠΑ στην χορήγηση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, αποφεύγοντας όμως να τοποθετηθεί σε ερώτηση αν σκοπεύει να αλλάξει έδρα η εταιρεία, επικαλούμενος το προεκλογικό περιβάλλον της περιόδου. «Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι μια εσωτερική επιλογή και η πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας που θεωρούν ότι η Μυτιληναίος παρά την άνοδο της μετοχής διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα και θεωρούν ότι στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να πάρει τις αξίες που της αναλογούν».
Παράλληλα σημείωσε πως ότι φέτος είχαμε μεγάλες αλλαγές στην αγορά, με την μεγαλύτερη όλων την κατάρρευση των τιμών αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του αλουμινίου. Για αυτό ανέφερε θα περίμενε κανείς να δοκιμαστούν τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2022, όμως η εταιρεία αποδεικνύει ότι δεν εξαρτάται από την τιμή του αερίου ή του αλουμινίου. Όπως τόνισε, «αν δεν μεσολαβήσει κάτι δραματικό, όπως η επέκταση του πολέμου, η Μυτιληναίος θα ξεπεράσει και με άνεση το 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα έχει μεγάλη επίδραση στις επενδύσεις, τις μετοχές και την εξάπλωση σε άλλους ηπείρους και σε άλλες χώρες.
Τι είπε για την επένδυση στον Καναδά
Για την νέα εξαγορά στον Καναδά ο Πρόεδρος της εταιρείας σημείωσε ότι είναι μια εξαιρετική επένδυση, σε μια σημαντική αγορά στην οποία θα βοηθήσει πολύ, ο μέτοχος της εταιρείας η Fairfax. Ως ανακοινώθηκε νωρίτερα, επισημοποιήθηκε η είσόδος του ομίλου στην αγορά του Καναδά, μέσω της εξαγοράς ηλιακού χαρτοφυλακίου ισχύος 1,4 GW από την Westbridge Renewable Energy. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επένδυση στην ιστορία της Mytilineos, ύψους 1,7 δισ. CAD (1,16 δισ. ευρώ) για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων. Όπως είπε, μπορεί να παραξένεψε το μέγεθος, αλλά το επενδυτικό πρόγραμμα της Mυτιληναίος για φέτος ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ. Με την οικονομική στήριξη του καναδικού κράτους που είναι 300 εκατ. ευρώ, η επένδυση θα είναι 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ανεβάζοντας την απόδοση της επένδυσης κατά 2 μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε η εταιρεία να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ότι στην Ευρώπη. Τα χυτήρια αλουμινίου χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να γίνουν αντιοικονομικά όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες, είπε.
Η ενεργειακή κρίση είναι εδώ
Σε ερωτήσεις αναλυτών ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι με την ενεργειακή κρίση δεν έχουμε τελειώσει. «Τον χειμώνα που πέρασε η Ευρώπη ήταν πάρα πολύ τυχερή, γιατί ο ήπιος χειμώνας και η έλλειψη ζήτησης από την Κίνα δημιούργησε ιδανικές συνθήκες». Μέχρι να μπουν σε λειτουργία το 2026 οι πολύ μεγάλες επενδύσεις που τώρα κατασκευάζονται, είμαστε στο έλεος του καιρού και της Κίνας, σημείωσε. Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, σημείωσε ότι ακόμη και σήμερα που οι τιμές έχουν καταρρεύσει, το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ και επομένως το ενεργειακό κόστος είναι 5 φορές χαμηλότερο από ότι στην Ευρώπη.
Μπρα-ντε-φερ Ευρώπης και ΗΠΑ
«Τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή μπορεί να καθυστέρησαν στις ΗΠΑ», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, «αλλά όταν στις ΗΠΑ αποφάσισαν να ενεργήσουν, οι αποφάσεις που πήραν ήταν καταλυτικές. Αυτό που έκαναν ήταν ότι έβαλαν λεφτά στο τραπέζι, χρηματοδοτώντας τις πολιτικές τους». Το ίδιο έκανε και ο Καναδάς, ο οποίος αντέδρασε άμεσα και ουσιαστικά, επιδοτώντας με 30% τις επενδύσεις όταν η ΗΠΑ προσφέρουν 20%.