Airbnb: Τα «σκαμπανεβάσματα» της μετοχής και οι ελπίδες για άνοδο των κρατήσεων
Πρωτιά της Ελλάδας στη βραχυχρόνια μίσθωση - Στην κορυφή στις αναζητήσεις η Μύκονος
Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου
Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και παρά την γενικότερη «γκρίνια» για επιβράδυνση των κρατήσεων, τα μηνύματα για την βραχυχρόνια μίσθωση παραμένουν αισιόδοξα.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των κερδών του α’ τριμήνου οι μετοχές της Airbnb υποχώρησαν κατά 12%, πέριξ των $111 μετά την προειδοποίηση των στελεχών της εταιρείας για πιθανή επιβράδυνση στις κρατήσεις το 2023 σε σύγκριση με το 2022, όταν επωφελήθηκε από την αναζωπύρωση της ζήτησης που είχε μειωθεί στο ελάχιστο εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.
Τα στελέχη της εταιρείας εμφανίστηκαν «συγκρατημένα αισιόδοξα» παρ’ όλο που όπως είπαν στην παρουσίαση προς τους αναλυτές αναμένουν ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν.
Η εταιρεία βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων ανακοίνωσε κρατήσεις 121,1 εκατ. διανυκτερεύσεων καταγράφοντας τον υψηλότερο τριμηνιαίο αριθμό που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα αν και οριακά χαμηλότερο από τις 121,6 εκατ. που «έβλεπαν» οι αναλυτές σε έρευνα της FactSet. Οι μέσες ημερήσιες τιμές άγγιξαν τα $168,43 σε σχέση με $164,80 που εκτιμούσε η αγορά.
Η ανάλυση από τον πάροχο δεδομένων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης KeyData διαλύει μέρος αυτού του φόβου, διαπιστώνοντας ότι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων για τις οποίες έκαναν κράτηση οι πελάτες της εταιρίας το δεύτερο τρίμηνο παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 16% σε ετήσια βάση. Αυτό είναι 22,6 εκατομμύρια περισσότερες διανυκτερεύσεις που πωλήθηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ωστόσο ό,τι έχασε ο κλάδος σε μέσους ημερήσιους ρυθμούς –οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 1,4% ετησίως– το αναπλήρωσε στην πληρότητα, η οποία αυξήθηκε κατά 15,7% παγκοσμίως, με αποτέλεσμα 17,4% άνοδο των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτοί οι αριθμοί φαίνονται διαφορετικοί. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση, στην Ευρώπη οι διανυκτερεύσεις για το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 15,4% και οι μέσες ημερήσιες τιμές αυξήθηκαν κατά 13,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, ενώ την ίδια ώρα η πληρότητα αυξήθηκε κατά 10,2%. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οικοδεσπότες σημειώνουν αύξηση 15,2% στις μέσες ημερήσιες τιμές και 14,4% αύξηση στις διανυκτερεύσεις που έχουν κρατηθεί σε σύγκριση με πέρυσι.
Μεταβλητότητα στη μετοχή
Η απόδοση των μετοχών της Airbnb άφησε πολλά ώστε να καταφέρει να είναι «επιθυμητή» στις τάξεις των επενδυτών μέσα από τα κέρδη του πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση της AB Bernstein, υπάρχουν πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και η εταιρία υποστηρίζει ότι η Airbnb συνεχίζει να είναι μακροπρόθεσμος νικητής.
Για παράδειγμα, η έκθεση AB Bernstein εξηγεί ότι η απόκλιση στους ρυθμούς ανάπτυξης μπορεί να αποδοθεί σε διαφορετικούς παράγοντες. Η Rival Booking Holdings επωφελήθηκε από μια ευκολότερη σύγκριση από έτος σε έτος και από γεωγραφική διάσταση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η προμήθεια των κρατήσεων για διακοπές ήταν πολύ αντίθετη στην Ευρώπη.
Η έκθεση, πάντως, αναφέρει ότι οι ευκαιρίες για την Airbnb να επεκτείνει περαιτέρω το ποσοστό λήψης από νέες ροές εσόδων και χορηγούμενες τοποθετήσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση της κερδοφορίας και στην επέκταση του περιθωρίου ανάπτυξης καθώς οι δαπάνες για το μάρκετινγκ μειώνονται και η κλίμακα συνεχίζει να αυξάνεται.
Σε μια ίδια εικόνα οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται στο Booking και στη Vrbo έχουν πολύ μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης σε σύγκριση με την Airbnb, επιτρέποντας στις εταιρίες να υπολογίζουν την εποχική καλοκαιρινή κίνηση νωρίτερα μέσα στο έτος.
Στους «πρωταγωνιστές» η Ελλάδα στη βραχυχρόνια μίσθωση
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που προκύπτουν από την εταιρεία αναλύσεων AirDNA η Πολωνία, η Αυστρία και η Ελλάδα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στην αύξηση των κρατήσεων για το διάστημα Μαΐου - Οκτωβρίου, με την άνοδο να διαμορφώνεται σε 63%, 48% και 42% αντίστοιχα σε σύγκριση με πέρυσι.
Η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση τον μήνα Απρίλιο σε επίπεδο αύξησης της πληρότητας, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDNA, η χώρα μας ήταν μεταξύ των χωρών που η προσφορά καταλυμάτων αυξήθηκε με ρυθμούς βραδύτερους της ζήτησης.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η ζήτηση αυξήθηκε κατά 31,7% και η προσφορά ενισχύθηκε κατά 13,2%, ωθώντας την πληρότητα να καταγράψει άνοδο 9,2% σε ετήσια βάση. Όπως προβλέπουν οι ειδικοί η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη εκτιμάται ότι μπορεί το 2023 να σημειώσει επίπεδα - ρεκόρ ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που θα πραγματοποιηθούν αυτό το φθινόπωρο.
Μάλιστα, σε έρευνα που πραγματοποίησε για τους «toptrending» διεθνείς καλοκαιρινούς προορισμούς σύμφωνα με αναζητήσεις Αμερικανών το α’ τρίμηνο του 2023 φιγουράρει στην πρώτη θέση ένα ελληνικό νησί και συγκεκριμένα η Μύκονος. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, το διάσημο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel & Leisure αναφέρει ότι δεν αποτελούν έκπληξη.
Συγκεκριμένα, για τη Μύκονο αναφέρει ότι «το διάσημο νησί δεν είναι τίποτα λιγότερο από εντυπωσιακό. Η Μύκονος είναι γνωστή για τις εκπληκτικές παραλίες της και τα ολονύχτια πάρτι που συνεχίζονται μέχρι την επόμενη μέρα».
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Airbnb, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για διεθνή ταξίδια. Οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα έχουν ήδη κλείσει διακοπές για αυτό το καλοκαίρι σε 72.000 διεθνείς προορισμούς, με βάση τις κρατήσεις έως και το πρώτο τρίμηνο του 2023.