Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Έχουν γίνει πολλά, μπορούν να γίνουν περισσότερα
Η επιχειρηματική κουλτούρα των γυναικών πρέπει να καλλιεργηθεί και οι εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων οφείλουν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να εστιάζουν σε σταδιοδρομία στα πεδία των επιστημών, των οικονομικών και σε κερδοφόρους τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως οι νέες τεχνολογίες, περιλαμβανομένης της πράσινης τεχνολογίας, του ψηφιακού περιβάλλοντος.
Γράφει η Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου*
Ο δρόμος που έχει να διασχίσει μια γυναίκα επιχειρηματίας στην Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεμπόδιστος και αυτό δεν είναι μυστικό. Καταγράφεται σε έρευνες και σε μελέτες εξειδικευμένων φορέων και ινστιτούτων, αποτυπώνεται σε άνισες στατιστικές με ειδικούς δείκτες. Κυρίως όμως γίνεται καθημερινά αντιληπτό στη ζωή και την εργασία των γυναικών. Δεν τίθεται επομένως ζήτημα διαπίστωσης του φαινομένου, τίθενται, όμως από την άλλη, ζητήματα αντιμετώπισής του.
Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και τα τελευταία χρόνια η ελληνική Πολιτεία έχει περάσει από τις διαπιστώσεις και τις διακηρύξεις στη δράση. Στη διάρκεια αυτής της τετραετίας τα αρμόδια υπουργεία και ειδικά το Υπουργείο Εργασίας έχουν αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, θεσμοθετώντας ειδικές δράσεις, δίνοντας κίνητρα και δημιουργώντας χρηματοδοτικά εργαλεία αποκλειστικά για το γυναικείο επιχειρείν.
Η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής θεωρήθηκε – και ορθά – κομβικό σημείο για να έλθει η αλλαγή που επιδιώκουμε. Στο πλαίσιο αυτό προωθήθηκαν προγράμματα όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», και στηρίχθηκε η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών, ηλικίας 6 μηνών έως 2,5 ετών, εντός των μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, με τον Ν. 4808/2021 θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας και συμπληρώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο των γονικών αδειών και των λοιπών διευκολύνσεων για γονείς και φροντιστές. Στα θετικά της περιόδου προσμετρώνται επιπλέον η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες, τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων του ΟΑΕΔ με έμφαση στις γυναίκες, το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και η καθιέρωση και η απονομή του ειδικού Σήματος Ισότητας στις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ως εκπαιδευτικός με 20 χρόνια εμπειρίας γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχει πολλή δουλειά η οποία πρέπει να γίνει μέσα στα σχολεία και ειδικά μέσα από τις δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού για να σταματήσουμε την αναπαραγωγή των έμφυλων πεποιθήσεων και στερεότυπων που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην επαγγελματική πορεία των γυναικών. Η επιχειρηματική κουλτούρα των γυναικών πρέπει να καλλιεργηθεί και οι εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων οφείλουν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να εστιάζουν σε σταδιοδρομία στα πεδία των επιστημών, των οικονομικών και σε κερδοφόρους τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως οι νέες τεχνολογίες, περιλαμβανομένης της πράσινης τεχνολογίας, του ψηφιακού περιβάλλοντος.
Οι γυναίκες πρέπει να αγκαλιάσουμε την επιχειρηματικότητα, για εμάς τις ίδιες αλλά και για όλη την κοινωνία. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση, η οποία να αποσκοπεί στην ενθάρρυνση και τη στήριξη τους, διευκολύνοντας την προσέγγιση τους στη χρηματοδότηση και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και δημιουργώντας ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στις γυναίκες να αξιοποιούν τη δυναμική τους διασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και σε προσαρμοσμένη κατάρτιση.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και βούληση και πλέον το αποδεικνύει μέσα από το έργο της. Η συνέχεια αυτού του έργου θα διασφαλιστεί με την επιλογή μας στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Στηρίζουμε τη Νέα Δημοκρατία, ενισχύουμε τη γυναικεία εκπροσώπηση.
Ο δρόμος προς την πλήρη ισότητα μακρύς, προχωράμε αποφασιστικά, θα τον διανύσουμε.
* Η Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου είναι υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ