Όταν λέμε ενεργειακός (και όχι μόνο) κόμβος για την Αλεξανδρούπολη το εννοούμε.
Με τροπολογία του ΥΠΕΝ οριοθετήθηκε η πιλοτική περιοχή στην οποία τα θαλάσσια αιολικά έργα που έχουν ήδη άδειες θα τρέξουν με ταχύτερους ρυθμούς από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Η περιοχή εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων για ‘Εργα μέχρι συνολικής ισχύος εξακοσίων (600) ΜW.
Δίνεται λύση έτσι στο θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, για το αν θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση τα υποψήφια offshore αιολικά έργα που είχαν λάβει στο παρελθόν άδεια παραγωγής ή και τα έργα για τα οποία είχαν υποβληθεί στο παρελθόν αιτήσεις, χωρίς όμως να έχουν λάβει άδεια.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ συζητά σχετικά με τα υπεράκτια αιολικά να υπάρξει μια μεταβατική διάταξη με την οποία θα ορίζεται για μόνο μία περιοχή ότι, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων υπουργών, θα μπορεί να προχωρήσει γρηγορότερα η αδειοδότηση των υφιστάμενων αδειών ή αιτήσεων που βρίσκονται όμως μέσα σε αυτή τη μια συγκεκριμένη περιοχή.
Η διάταξη πλέον εντάχθηκε στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αφορά περιορισμένη ισχύ αιολικών που θα λαμβάνει αυτού του τύπου την προτεραιότητα.
«Το πλαίσιο των πλωτών αιολικών ουσιαστικά είναι ένα πλαίσιο χωροθέτησης που περιγράφει που μπορούν να γίνουν και ποιοι θα μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς και πώς θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να λάβουν οι επενδυτές το δικαίωμα να κατασκευάσουν τα υπεράκτια αιολικά» μας λένε πηγές του ΥΠΕΝ.
Στη θαλάσσια περιοχή του Έβρου θα εκπονηθούν οι Στρατηγικές μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην έκδοση των προεδρικών Διαταγμάτων για τις περιοχές αυτές για να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και στη συνέχεια θα δοθεί η δυνατότητα, σε κάποιους που θα πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζονται στο νόμο να προχωρήσουν σε έρευνες για να πάρουν ανεμολογικά δεδομένα.
Στη συνέχεια αυτοί που θα πληρούν τα κριτήρια θα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και όποιος δώσει τη χαμηλότερη τιμή ταρίφας, αυτός θα πάρει το έργο.
Ο στόχος είναι το 2030 να έχουμε κατασκευασμένα 2 GW και για να γίνει αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί το 2027 ώστε να μπορούν να έχουν κατασκευαστεί ως το 2030.
Εποπτεύουσα Αρχή που θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει αυτά που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Πολιτείας είναι η ΕΔΕΥ ενώ οι διαγωνισμοί θα γίνονται από τη ΡΑΕ. Το φιλέτο της μεταφοράς πάντως ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ. Με προεδρικό διάταγμα ορίζονται επίσης, από εισήγηση του Φορέα ΥΑΠ, κατανομή των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ, Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ, και μέγιστη ισχύς ‘Εργων ΥΑΠ που εκτιμάται ότι μπορεί να εγκατασταθεί κάθε μία από αυτές, οποία μπορεί να είναι μικρότερη των διακοσίων (200) MW.
Αντιδρούν οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις
Αντίθετη άποψη με την κατεύθυνση του νομοσχεδίου έχουν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι «11» συναντήθηκαν με τον ΥΠΕΝ και η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά το νομοσχέδιο. Οι «11» λένε πως «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο βγήκε σε διαβούλευση αρχικής διάρκειας μόνο μιας εβδομάδας, δικαιολογημένα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις που επικεντρώθηκαν κυρίως στα εξαιρετικά προβληματικά άρθρα 11 και 13, μέσω των οποίων επιχειρείται ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση του καθεστώτος θεσμικής θωράκισης των ελληνικών περιοχών Natura».
Η ανακοίνωσή τους επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Θεωρούμε ως ανακόλουθο το νομοσχέδιο αυτό, διότι αποδομεί ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι ήδη έχει κάνει ο ν. 4685/2020 την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας και προεξοφλεί το αποτέλεσμα των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια, αδιαφορώντας για τις απαιτήσεις προστασίας και το περιβαλλοντικό κεκτημένο του εθνικού (Σύνταγμα) και του ενωσιακού δικαίου. Εκτενέστερες επισημάνσεις έχουν δημοσιοποιήσει οι υπογράφουσες με προηγούμενες ανακοινώσεις τους επί του θέματος. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να ρυθμίσει σειρά και άλλων κρίσιμων ζητημάτων με συνοπτικές διαδικασίες, για την εξυπηρέτηση καταστάσεων και αναπτυξιακών επιλογών που σε πολλές περιπτώσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις τεράστιες ανάγκες προστασίας της φύσης και με τις πολιτικές και τη νομοθεσία της ΕΕ για τις περιοχές Natura, υποσκάπτοντας έτσι τις βασικές αρχές της καλής νομοθέτησης και της επίτευξης ασφάλειας δικαίου για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία».
Ο Υπουργός ζήτησε από τις οργανώσεις να προτείνουν βελτιώσεις επί του Νομοσχεδίου, κυρίως στο Κεφάλαιο Γ («Χρήσεις Γης και Προστατευόμενες Περιοχές»).
Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις επισήμαναν στον Υπουργό ότι σπανίως ζητούν συνολική απόσυρση ενός νομοσχεδίου, καθώς πάντα εστιάζουν στην κατάθεση σχολίων που επιλύουν προβλήματα με πνεύμα εποικοδομητικής κριτικής.
Η περίπτωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ωστόσο, αποτελεί δυστυχώς παράδειγμα κακής νομοθέτησης, συνέχισης της αποδόμησης του συστήματος χαρακτηρισμού προστατευόμενων περιοχών (ιδίως των ζωνών απόλυτης προστασίας και προστασίας της φύσης) και απαξίωσης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ παράλληλα η διαδικασία διαβούλευσης είναι προσχηματική (λόγω του ελάχιστου χρόνου και της αδυναμίας ενημέρωσης, άρα και συμμετοχής, όλων των εμπλεκόμενων φορέων).
Οι 11 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις επαναλαμβάνουν ότι ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο είναι απαραίτητο να εξεταστεί με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών και αφού έχει γίνει η πληρέστερη δυνατή και ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και επιστημονική επεξεργασία.
Ως εκ τούτου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν από τον Υπουργό να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και το ΥΠΕΝ να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας και τις διακηρυγμένες πολιτικές της Κυβέρνησης με ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο.
Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που εξέδωσαν την ανακοίνωση είναι:
-ΑΝΙΜΑ
-ΑΡΧΕΛΩΝ
-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
-Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
-Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
-Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
-Καλλιστώ
-Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
-Greenpeace
-MEDASSET
-WWF Ελλάς