«Φωτιά και λάβρα» ο Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ Α.Ε. κατά της διοίκησης της εταιρείας και του Χαράλαμπου Σαχίνη στον οποίο καταλογίζουν την απαξίωση της ΕΥΔΑΠ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, σε μηδενισμό των αποθεματικών, διασυρμός της εταιρείας, σκανδαλώδη διαχείριση αλλά και καταστρατήγηση των διαδικασιών στα όρια της παρανομίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ Α.Ε. στο πλαίσιο του καταστατικού του αναφορικά με την προστασία των μελών του, των εργαζομένων και την ευημερία της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., έχει ενημερώσει επανειλημμένα πολλούς Φορείς της Πολιτείας για τις αστοχίες της σημερινής Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ που οδηγούν στην καθοδική πορεία της Εταιρείας.
Πρόσφατα ενημερώθηκαν και οι αρμόδιοι του γραφείου του Προέδρου της Κυβέρνησης καθώς και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών.
Κατά την άποψη του Συλλόγου η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έπρεπε ήδη να έχει απομακρυνθεί, ώστε να τηρούνται οι θεσμοί και η νομιμότητα στην εταιρεία (ΣτΕ απόφαση 190-1/2022) και να προστατευτεί ο φυσικός πόρος, το νερό και το δημόσιο
συμφέρον.
Θυμίζουμε ότι η σημερινή Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. διορίστηκε από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), λίγες ημέρες πριν τις Εθνικές Εκλογές του Ιουλίου 2019. Δηλαδή διορίστηκε από τον μέτοχο που σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ 190-1/2022 ποτέ δεν έπρεπε να είναι μέτοχος.
Επιπλέον στην συνείδηση των εργαζομένων έχει ριζωθεί ότι, ο τρόπος που ενεργεί η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είναι επιζήμιος για την Εταιρεία και το κοινωνικό σύνολο και αυτό έχει γίνει αντιληπτό και από τους αρμόδιους φορείς.
Ενδεικτικά επιτεύγματα της Διοίκησης στη μέχρι τώρα θητεία της:
1. Συνεχής μείωση των αποθεματικών της Εταιρείας και η εξαγγελία από την Διοίκηση για μηδενισμό των αποθεματικών με στόχο τον δανεισμό της Εταιρείας.
2. Μη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στο ΣΔΙΤ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ). Σύμφωνα με την γραπτή θέση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ΕΥΔΑΠ θα μπορούσε να συμμετάσχει αλλά η Διοίκηση δεν το έπραξε. Το γεγονός αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην συνολική λειτουργία της Εταιρείας.
3. Διασυρμός της Εταιρείας στον τύπο μετά από δημοσιεύματα για σκάνδαλα και συγκάλυψη σκανδάλων από την Διοίκηση (Εισπρακτικές Εταιρείες).
4. Σκανδαλώδης διαχείριση του Διαγωνισμού για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας με προσωπικούς χειρισμούς του Διευθύνοντος Συμβούλου, παρακάμπτοντας τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες. Το ΣτΕ αποκατέστησε την νομιμότητα και η υπόθεση χρήζει περαιτέρω εισαγγελικής έρευνας.
5. Παρεμβάσεις σε Επιτροπές Διαγωνισμών, Έργων, Παρακολούθησης και Παραλαβής Συμβάσεων, είτε με απευθείας παρεμβάσεις της Διοίκησης, είτε με πραγματογνωμοσύνες του ΤΕΕ (Ψυττάλεια), είτε με ομάδες εργασίας επί των πραγματογνωμοσυνών του ΤΕΕ, προκειμένου οι Επιτροπές να αλλάξουν τα πρακτικά τους κόντρα στις Διακηρύξεις, τις Συμβάσεις και τη συνείδησή τους.
6. Αποκλεισμός στελεχών με καταστρατήγηση των διαδικασιών που η ίδια η Διοίκηση θέσπισε με άμεσο κίνδυνο κατάλυσης κάθε έννοιας Εταιρικής Διακυβέρνησης κ.α.
Η ΕΥΔΑΠ, που διαχειρίζεται ένα τόσο ευαίσθητο αγαθό, όπως είναι το νερό, με ένα μοναδικό κοινωνικό χαρακτήρα κι εξυπηρετώντας το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας, απαξιώνεται και μετατρέπεται σκόπιμα και συστηματικά από Κερδοφόρα Δημόσια Εταιρεία σε μια προβληματική εταιρεία, με ότι άλλο αυτό συνεπάγεται.
Η Διοίκηση του Κράτους, τα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, είναι όλοι πλέον ενημερωμένοι για την καθοδική πορεία της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και σύμφωνα με αυτά που συχνά λένε για την ευημερία του λαού, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τις πρωτοβουλίες που προβλέπονται και να απομακρύνουν την σημερινή Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.