Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022 η Mytilineos στις εγκαταστάσεις του ενεργειακού κέντρου Αγ. Νικολάου στη Βοιωτία θα έχει προστεθεί η νέας τεχνολογίας μονάδα φυσικού αερίου, δυναμικότητας 826MW συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας δίνοντας παράλληλα μια μεγάλη ανάσα σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας
Η επένδυση ύψους 300 εκατ ευρώ που ολοκληρώθηκε το 2021 βρίσκεται στη φάση των «ψυχρών» δοκιμών χωρίς φορτίο και θα ακολουθήσουν οι «θερμές» δοκιμές με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Με το που θα περάσει με επιτυχία όλα τα τεστ λειτουργίας θα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του διαχειριστή, ενόψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου που όπως όλα δείχνουν η χώρα θα καταγράψει ρεκόρ κατανάλωσης ρεύματος.
Η νέα μονάδα, που σχεδιάστηκε σε ανύποπτο σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση χρόνο και αιφνιδίασε ακόμη και την ίδια την ενεργειακή αγορά όταν ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2018, ολοκληρώνεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την πορεία του εθνικού σχεδιασμού απολιγνιτοποίησης και ο ρόλος της καθίσταται κομβικός για την επάρκεια του συστήματος τα επόμενα χρόνια και για την ενεργειακή μετάβαση.
Μάλιστα η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας της Μυτιληναίος απέσπασε το βραβείο το «ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021» μια βράβευση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ευνοϊκές για τη Mytilineos καθώς η εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης και η υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ηλεκτρισμό, εκτοξεύει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια ταχύτερα από την αύξηση των έργων ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλές θερμικές μονάδες τα επόμενα χρόνια για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.
Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να σχεδιάζονται επενδύσεις σε πληθώρα νέων μονάδων, σε όλη την Ευρώπη, να αυξάνεται η ζήτηση αλλά και τα κόστη τους και μαζί τα περιθώρια κέρδους για τους κατασκευαστές.
Μάλιστα η Mytilineos μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2022 ανέλαβε να κατασκευάσει 4 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο με τον προϋπολογισμό τους να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Οι 3 από αυτές ήταν σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο , και ισχυροποιούν περαιτέρω τη θέση της εταιρείας στη βρετανική αγορά και Η 4η είναι μονάδα συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στο Grudziadz, της Πολωνίας.
Σήμερα το ανεκτέλεστο έργων του Τομέα Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι 1,2 δισ. ευρώ ενώ ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, ο αγωγός υποψήφιων έργων προς ανάληψη για τους επόμενους μήνες.