Διάκριση της Τιτάν στα βραβεία κυκλικής οικονομίας
Ο Όμιλος απέσπασε από ένα χρυσό βραβείο στις κατηγορίες Zero Waste και Construction & Demolition Recycling.
Με δύο ανώτατες διακρίσεις αναγνωρίστηκαν, η καινοτομία και η σταθερή προσήλωση του Ομίλου Τιτάν στους μακροπρόθεσμους περιβαλλοντικούς στόχους του, καθώς και στην ενεργό συμμετοχή του στην κυκλική οικονομία της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, στη φετινή διοργάνωση των Circular Economy Awards της εταιρίας BOUSSIAS, ο Όμιλος απέσπασε από ένα χρυσό βραβείο στις κατηγορίες Zero Waste (μηδενικά απόβλητα) και Construction & Demolition Recycling (ανακύκλωση υλικών εκσκαφών). Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.
Ο Όμιλος Τιτάν έλαβε χρυσό βραβείο ως η πρώτη βιομηχανία τσιμέντου στην Ελλάδα με πιστοποίηση κυκλικής οικονομίας Platinum Zero Waste to Landfill, την οποία έλαβαν όλα τα εργοστάσιά του σε Καμάρι, Πάτρα και Θεσσαλονίκη και η οποία έχει επιβραβεύσει την πρακτική των άριστων περιβαλλοντικών επιδόσεων που ακολουθούν, εξασφαλίζοντας την εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων των εργοστασίων σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Να Σημειώνεται ότι το 2020, πάνω από 65.000 τν υλικών ανακτήθηκαν εσωτερικά ή διατέθηκαν σε πιστοποιημένους αποδέκτες και δεν κατέληξαν σε ταφή.
Το δεύτερο χρυσό βραβείο απονεμήθηκε στον Τιτάνα για την αξιοποίηση υλικών εκσκαφών και υπολειμμάτων σκυροδέματος στην παραγωγή κλίνκερ/τσιμέντου. Πρόκειται για μια καινοτόμο λύση βιώσιμης ανάπτυξης την οποία ο Τιτάν εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι και ενέργεια, και να δίνεται λύση στο πρόβλημα της διάθεσής τους, εκτρέποντάς τα από την ταφή. Ενδεικτικά, το 2020, το εργοστάσιο τσιμέντου στο Καμάρι υποκατέστησε περισσότερο από το 3% των φυσικών πρώτων υλών του με υπολείμματα σκυροδέματος και υλικά εκσκαφών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση περίπου 2.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για τον Τιτάνα, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων του, η μείωση των αποβλήτων και η ανάπτυξη μιας περιβαλλοντικά υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες και συντάσσονται απόλυτα με τη δέσμευσή του να συμμετέχει ενεργά στην κυκλική οικονομία της Ελλάδας, στηρίζοντας την εθνική στρατηγική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κρίσιμου περιβαλλοντικού ζητήματος της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.