Στο LNG Αμερικής και Αυστραλίας καταφεύγει η Ευρώπη

27/12/2021, 09:54
Στο LNG Αμερικής και Αυστραλίας καταφεύγει η Ευρώπη

Στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)  των ΗΠΑ αλλά και σε αυτό της Αυστραλίας καταφεύγει η ΕΕ για να μετριάσει τις επιπτώσεις από το πανάκριβο αυτή την εποχή αντίστοιχο ρωσικό

«Μεγάλη άνοδο αναμένεται να σημειώσουν οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ προς την ΕΕ κατά το 2022, καθιστώντας τις ΗΠΑ μεγαλύτερο εξαγωγέα διεθνώς πάνω από το Κατάρ και την Αυστραλία» μας λέει έλληνας, στέλεχος της Κομισιόν επί πολλά χρόνια.

Αλλά και η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (ΕΙΑ) ανέφερε πρόσφατα ότι οι εξαγωγές θα φτάσουν τα 11,5 δις. κ.π. ημερησίως το 2022, δηλαδή ποσότητα που αντιστοιχεί στο 22% της προβλεπόμενης ζήτησης διεθνώς με τη μερίδα του λέοντος να τη διεκδικούν τα κράτη της ΕΕ.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσουν τα πρωτεία τουλάχιστον ως το 2025, όταν και το Κατάρ θα θέσει σε λειτουργία την επέκταση του κοιτάσματος North Field.

Σύμφωνα με το Reuters, μέσα στο 2021 οι αμερικανικές εξαγωγές LNG στράφηκαν προς την Ασία με 13% προς την Κορέα, 13% στην Κίνα και 10% στην Ιαπωνία.

Για το 2022 προβλέπεται η ολοκλήρωση τριών νέων σταθμών υγροποίησης στις ΗΠΑ: Η τρίτη επέκταση του Κόρπους Κρίστι της Cheniere Energy, το έργο Πλέικμαϊνς της Venture Global και το Ντρίφτγουντ της Tellurian.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, «τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασε κατά πολύ την αντίστοιχη της Ασίας με αποτέλεσμα φορτία LNG για πώληση στη φυσική αγορά να αλλάζουν πορεία και να κατευθύνονται πλέον προς τη Γηραιά Ήπειρο».

Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και το πρώτο φορτίο αυστραλέζικου LNG προς την Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία.

Ο Τόρμπορν Τόρνκβιστ, επικεφαλής της Gunvor, μεγαλύτερου οίκου εμπορίας LNG παγκοσμίως, δήλωσε σχετικά ότι αναμένει 15-20 φορτία πέραν των προγραμματισμένων μέσα σε αυτό το μήνα συν άλλα τόσα τον Ιανουάριο.

Τα φορτία αυτά αναμένεται να στηρίξουν σημαντικά τον εφοδιασμό της Ε.Ε. με φυσικό αέριο, αν και θα πληρωθούν ακριβά μεν στην αρχή, φθηνότερα όμως όσο αυξάνονται οι συνολικές ποσότητες.

Η αύξηση της εξαγωγικής δυνατότητας των ΗΠΑ, πάντως, δεν αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα μακροπρόθεσμα σε ότι έχει να κάνει με τα συμβόλαια του LNG.

Κατά τους τελευταίους μήνες υπογράφηκαν αρκετές νέες συμφωνίες με πελάτες στην Ασία. Για παράδειγμα, μόλις προχθές η κινεζική CNOOC συμφώνησε να αγοράσει μεγάλο μέρος της νέας αμερικανικής παραγωγής, γεγονός που αφήνει μικρά περιθώρια για την Ευρώπη. Συνολικά κινεζικές εταιρείες έχουν υπογράψει έξι συμβόλαια εφοδιασμού με τις ΗΠΑ από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.

ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ «ΜΙΚΡΗ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ» ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Άδεια παραγωγής για πλωτό σταθμό FLNG, ονομαστικής ισχύος 80MW στη θέση Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη έλαβε από τη ΡΑΕ η εταιρεία FLNG RUS COMPANY LIMITED.

Πρόκειται για εταιρεία που εδρεύει στην Λευκωσία και στην Ελλάδα διατηρεί γραφεία στο Χαλάνδρι, με κύριο μέτοχο τον κ. Κων. Μητρόπουλο παλαιού στελέχους στα Σωληνουργεία Κορίνθου, ο οποίος την τελευταία δεκαπενταετία, δραστηριοποιείται στον ενεργειακό κλάδο.

Η εταιρεία είναι συνδεδεμένη με τη ρωσική Rusenergo LNG LLC, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη (σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία) πλωτών σταθμών LNG, με τη θυγατρική της, Rusenergo Marketing & Trading να διατηρεί γραφεία σε Κύπρο, Γενεύη, Λονδίνο και Μόσχα.

Τα στελέχη της FLNG RUS έχουν εμπειρία σε έργα φυσικού αερίου, LNG και FLNG στη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Δυτική Αφρική, τη Μοζαμβίκη, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Δυτικό Καναδά.

Στόχος της εταιρείας είναι θέσει σε λειτουργία σειρά πλωτών σταθμών LNG στη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα από το 2024, έχοντας ήδη εντοπίσει ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Η τεχνολογία FSRP που θέλει να χρησιμοποιήσει και για το σταθμό στη Λέσβο αναπτύχθηκε από κοινού με την Wison Engineering.

H άδεια παραγωγής που χορήγησε η ΡΑΕ αφορά εν πρώτοις την περίοδο μέχρι ότου ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Λέσβου (αρχικά εκτιμάται μέχρι τα τέλη του 2027) και στη συνέχεια μέχρι τις 31/12/2056.

Για την πρώτη περίοδο, μέχρι δηλαδή την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Λέσβου, η εταιρεία οφείλει να συνάψει με το Διαχειριστή τις συμβάσεις που απαιτούνται για τη σύνδεσή του, τη χρήση του Δικτύου ΜΔΝ και τη λειτουργία του εργοστασίου του στα πλαίσια του Δικτύου αυτού.

Στη συνέχεια, για τη δεύτερη περίοδο, μετά την διασύνδεση της Λέσβου, η εταιρεία οφείλει να συνάψει με τον αρμόδιο Διαχειριστή του Συστήματος και τους αρμόδιους φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τις συμβάσεις που απαιτούνται για τη σύνδεσή του, τη χρήση του Συστήματος και τη λειτουργία του σταθμού.

Η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης αφορά στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 80 MW υψηλής ενεργειακής απόδοσης με καύσιμο ΥΦΑ (υγροποιημένο φυσικό αέριο/βίο-ΥΦΑ ) και μελλοντικά με δυνατότητα μείγματος φυσικού αερίου με υδρογόνο προκειμένου για την καταρχήν μείωση (μέσω του φυσικού αερίου και βίο-αερίου) και αργότερα ελαχιστοποίηση (μέσω του Υδρογόνου) της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Η μονάδα παραγωγής θα συντελέσει σε άμεση μείωση κατανάλωσης καυσίμου και μείωση εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα. Εξαιτίας τόσο της μειωμένης κατανάλωσης καυσίμου όσο και των μειωμένων εκπομπών η μονάδα θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους παραγομένης ενέργειας προς όφελος όχι μόνο των κατοίκων της Μυτιλήνης αλλά και του συνόλου των Ελλήνων καταναλωτών (μέσω μείωσης των δαπανών ΥΚΩ). Περαιτέρω, η προτεινόμενη μονάδα, ως τελευταίας τεχνολογίας, έχει ταχύτατη ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης, σταθεροποίησης και θα συμβάλει στην επιπλέον διείσδυση των ΑΠΕ στο νησί.