ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι τιμές βρίσκονται σε ανοδική πτήση
Η «πράσινη πολιτική» της ΕΕ, η κερδοσκοπική ροπή της Ρωσίας του Πούτιν και η ξαφνική αύξηση της ενεργειακής ζήτησης σε Β.Αμερική, Κίνα-Ασία και Δυτική Ευρώπη έφεραν εκρηκτικό κοκτέιλ αυξήσεων στις ενεργειακές τιμές με αιχμή το φυσικό αέριο, φυσικά και με επιπτώσεις στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικό ότι οι τιμές φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, βαδίζουν ολοταχώς προς τα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (ήδη ξεπέρασαν τα 48 ευρώ με συνεχείς ανοδικές τάσεις ενώ πριν δύο μήνες ήταν στα 39 ευρώ) και εννοείται πως ολόκληρη η παραγωγική δομή και αλυσίδα της Ελλάδας βλέπει (ή θα δεί σύντομα) τις συνέπειες στις μεταφορές, στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στις υπηρεσίες.
Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα Ελλάδος και στην ΕΣΥΕ αναλύουν προσεκτικά και τις συνέπειες στον πληθωρισμό, ένα μέγεθος που βρισκόταν σε …«νάρκωση» τα τελευταία χρόνια, αλλά λόγω της καθαρά εισαγωγικής διάρθρωσης που έχει η ελληνική οικονομία, μπορεί να εξελιχθεί σε «γίγαντα που κοιμόταν αλλά ξύπνησε» όπως μας είπε πολιτικό στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, από αυτούς που δεν φοβούνται καρατόμηση ή μετακίνηση στον θρυλούμενο ανασχηματισμό.
«Η κατάσταση στην αγορά ενέργειας χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ανησυχητική, με δεδομένο ότι επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα αλλά και εκατομμύρια νοικοκυριά που κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση ενεργειακής ένδειας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ συνολικά» μας λέει έγκυρος αναλυτής από την Τράπεζα Ελλάδος.
Η μειωμένη προσφορά σε φυσικό αέριο έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια να έχουν αυξηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία η αύξηση των τιμών του ρεύματος στη διάρκεια του έτους έχει φτάσει σε ποσοστό 40% το τελευταίο δίμηνο και το 60% από την 1η Ιανουαρίου λόγω και του ξαφνικού φορτσαρίσματος της γερμανικής οικονομίας αμέσως μετά την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών .
Στην Ισπανία η κυβέρνηση για να περιορίσει το κύμα των αυξήσεων έχει προχωρήσει σε μείωση των φόρων στην κατανάλωση ενέργειας ενώ στη Βρετανία οι εταιρείες ενέργειας-ύδρευσης θα αυξήσουν ουσιαστικά για Τρίτη φορά τα τιμολόγιά τους μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2020 και την 30η Απριλίου φέτος, γεγονός μάλλον πρωτοφανές για τη Γηραιά Αλβιόνα.
Όπως αναλύουν οι άνθρωποι του ΥΠΟΙΚ και της ΤτΕ «οι τιμές επηρεάζονται καθοριστικά και από τις πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της χρήσης του πετρελαίου, του άνθρακα και του λιγνίτη, που έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο. Η αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη αλλά εκτείνεται τόσο στην Ασία όσο και στην Αμερική» ενώ συμπληρώνουν πως «είναι γεγονός πως η επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την κρίση της πανδημίας, σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Ρωσία, η οποία περιορίζει δραστικά τις ροές φυσικού αερίου, δημιουργούν συνθήκες ενεργειακής κρίσης με απροσδιόριστες συνέπειες».
Παράλληλα ξύπνησε και η ασιατική αγορά αφού Κίνα, Νότια Κορέα και Ινδία μπήκαν στο παιχνίδι ζήτησης φυσικού αερίου και πάλι πολύ δυνατά. Αποτέλεσμα, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μειωμένη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG προς την Ευρώπη καθώς οι Ασιατικές χώρες πληρώνουν πολύ υψηλότερο τίμημα σε σχέση με την Ευρώπη και οι παραγωγοί τους προτιμούν.
Χαρακτηριστικά είναι τα μεγέθη στις εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, στα μέσα Αυγούστου: οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ που διασχίζει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Γερμανία δεν υπερέβαιναν τα 20 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, όταν μόλις πριν δύο μήνες έφταναν τα 49 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα και όταν ο συνήθης μέσος όρος φτάνει τα 81 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.
Σύμφωνα με αναλυτές η μείωση αποδίδεται στην προτίμηση της Gazprom να τοροφοδοτήσει με φυσικό αέριο τον αγωγό Nord Stream 2, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία.