ΤΕΝΕΡΓ: Επεσαν οι υπογραφές για τον Αη Στράτη
Ρεύμα και ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές μέσω τηλεθέρμανσης εξασφαλίζει για του κατοίκους του Άη-Στράτη το πιλοτικό έργο για τη μετατροπή του σε πράσινο νησί, ενώ το "πακέτο" των παρεμβάσεων περιλαμβάνει ηλεκτρικά οχήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου αλλά και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια.
Χθες υπεγράφη μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας η σύμβαση για την κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο νησί.
Ο σταθμός αποτελείται από ανεμογεννήτρια, φωτοβολταϊκό, μπαταρίες και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου μέσω του οποίου επιδιώκεται η κάλυψη του 85% των ενεργειακών αναγκών του νησιού από ΑΠΕ. Η υφιστάμενη πετρελαϊκή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ θα παραμείνει σε λειτουργία για την κάλυψη των αναγκών όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την παραγωγή πράσινης ενέργειας και έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα της μπαταρίας, αλλά και για λόγους ασφάλειας.
Επιπλέον η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τον υβριδικό σταθμό θα τροφοδοτεί σύστημα τηλεθέρμανσης που θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές (θα κατασκευαστεί υπόγειο δίκτυο μεταφοράς ζεστού νερού στον οικισμό του Αη-Στράτη).
Το έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει επίσης την υλοποίηση επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων (σχολεία, δημαρχείο, αγορά, κέντρα συνάθροισης κ.α.) Επίσης ο Δήμος θα προμηθευτεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του. Τα οχήματα θα φορτίζονται με πράσινη ενέργεια από το δίκτυο του νησιού.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7,7 εκατ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του είναι 25 μήνες. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (σε τεχνολογικό, διαχειριστικό και θεσμικό επίπεδο) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παραδείγματα συνδυασμού υβριδικού συστήματος ΑΠΕ με τηλεθέρμανση σε αυτόνομο σύστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτα παγκοσμίως.