«Μάχες Χαρακωμάτων» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Τελειώνει την ερχόμενη Δευτέρα το μορατόριουμ μεταξύ ΔΕΗ και βαριάς βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης.
Οι προτάσεις της διοίκησης Γ.Στάσση της ΔΕΗ προς τη βιομηχανία για την υπογραφή των νέων συμβολαίων προμήθειας στην Υψηλή Τάση, για την επόμενη διετία, κρίνονται ως «ρεαλιστικές και βιώσιμες» αλλά αντιμετωπίζουν την άρνηση ενός πολύ στενού πυρήνα της ενεργειοβόρου βιομηχανίας που «έχει στυλώσει τα πόδια» και ζητάει «παρέμβαση άνωθεν» για λύση.
Η ΔΕΗ με επίσημο έγγραφό της προς τη λεγόμενη βαριά βιομηχανία έχει ξεκαθαρίσει πως «μετά την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση της νέας σύμβασης προμήθειας, παύει να υφίσταται μεταξύ ημών συμβατικό πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας».
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ενέργειας αλλά και της ΡΑΕ που παρακολουθούν προσεκτικά το θέμα «δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα για συμφωνία: η κατάργηση των χαμηλών τιμολογίων στη νυχτερινή ζώνη που αφορά στη χαλυβουργία κατά βάση και οι ρήτρες προσαύξησης στην κατανάλωσης ανά μήνα» Από την ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών καταναλωτών Ενέργειας) που είναι το όργανο της ενεργειοβόρου βιομηχανίας χαρακτηρίζεται μάλιστα η ρήτρα αυτή ως «αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία» κάτι που από τη διοίκηση της ΔΕΗ αμφισβητείται έντονα.
«Η ΔΕΗ, δεν μπορεί πλέον να πωλεί ρεύμα κάτω του κόστους στην Υψηλή Τάση. Τα νέα τιμολόγια που προτείνουμε σχεδιάστηκαν με βάση το πρόσφατο ελληνικό μοντέλο αγοράς (target model) και ακολουθούν το υπόδειγμα της ΕΕ» μας λέει κορυφαίο στέλεχος της επιχείρησης.
«Εχουμε προσαρμόσει δύο φορές τις προτάσεις μας προς τη βιομηχανία» λέει στέλεχος της ΔΕΗ που ασχολείται με το θέμα «αλλά λόγω της αδιαλλαξίας μίας πολύ μικρής μερίδας των βιομηχάνων, δεν βλέπω λύση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν και λήγουν τα τιμολόγια, μετά τη δίμηνη παράταση που δώσαμε στο τέλος του 2020» συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ προσάρμοσε τις αρχικές προτάσεις για αυξήσεις τιμολογίων 20-40%, σε προτάσεις που ταιριάζουν στην ξεχωριστή εικόνα κάθε βιομηχανικού καταναλωτή.
«Αιτία των αυξήσεων είναι η άνοδος των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, λόγω της κακής εφαρμογής του target model από πέρυσι κι εμείς έπρεπε να προσαρμόσουμε τα νέα τιμολόγια. Αυτό κάναμε και τώρα ουσιαστικά προχωρήσαμε σε νέα πρόταση ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ της κάθε βιομηχανίας. Κάποιοι έχουν κακομάθει από το παρελθόν και θέλουν να πληρώνει η ΔΕΗ τα σπασμένα τους. Ο… τσάμπας μας τελείωσε που λέει κι ο λαός» τονίζει με έμφαση ο τεχνοκράτης της ΔΕΗ.
Η εφαρμογή του target model πλήττει τα νοικοκυριά
Την ίδια στιγμή όμως η εφαρμογή του target model παρά τις πρόσφατες προσπάθειες του ΥΠΕΝ κ.Κ.Σκρέκα απειλεί ευθέως τα τιμολόγια μέσης τάσης (βιοτεχνία, εμπόριο, υπηρεσίες) αλλά επίσης βάζει σταδιακά νάρκη στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, όπου ήδη παρατηρούνται αυξήσεις εν μέσω πανδημίας, κάτι που έχουν ήδη προβλέψει στη ΡΑΕ και έχουν ενημερώσει σχετικά.
Σε όλον αυτό τον «πονοκέφαλο» έρχονται να προστεθούν και οι λεγόμενες «μη καθετοποιημένες εταιρείες προμήθειες» οι οποίες ορθά κοφτά ζητούν επιστροφές χρημάτων από ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ. «Τα λεφτά μας πίσω ζητάμε από τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Θέλουμε επιστροφή της οικονομικής αφαίμαξης που υποστήκαμε, λόγω της λανθασμένης λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης με ένα πλαίσιο που εκ των υστέρων κηρύχθηκε αλυσιτελές και εν πολλοίς παράνομο» μας λέει ιδιοκτήτης εταιρίας που προαναγγέλει προσφυγή στη δικαιοσύνη και προσθέτει: «άλλωστε η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ έμμεσα αλλά και η ΡΑΕ ευθέως παραδέχτηκαν την καταδολίευση της αγοράς ηλεκτρισμού το προηγούμενο διάστημα.
Συνεπώς ζητάμε αναδρομική εφαρμογή από την έναρξη του Target Model, ώστε με την νέα, σωστή αυτή τη φορά, εκκαθάριση των λογαριασμών να αναιρεθούν οι …τρελλές χρεώσεις που πληρώσαμε. Τι ζητάμε τελικά; Πολύ απλά την πλήρη εφαρμογή των ορίων στις προσφορές που έθεσε η ΡΑΕ σε διαβούλευση».
Τι λέει η Βιομηχανία
Η ΕΒΙΚΕΝ από την πλευρά της μέσω κύκλων ισχυρίζεται πως η ΔΕΗ έχει παρατείνει επί δίμηνο τη διαπραγμάτευση αλλά όχι τις συμβάσεις, καθώς διατηρεί την επιφύλαξη να ισχύσει αναδρομική εκκαθάριση από 1.1.2021 και εκτιμούν τη στάση της ΔΕΗ ως «εξόχως πιεστική».
Επιπλέον κύκλοι του ΣΕΒ που προέρχονται από τη βαριά βιομηχανία υπογραμμίζουν ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να κρατήσει άλλο, καθώς με τον τρόπο αυτό οι βιομηχανίες θα παραμένουν «όμηροι» της όποιας τελικής απόφασης της ΔΕΗ και μιλούν για ζήτημα με την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Εναποθέτουν μάλιστα τις ελπίδες τους «σε παρέμβαση από την κορυφή της κυβέρνησης ώστε να επιτελέσει και η βαριά βιομηχανία το καθήκον της στην επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία».