ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ξεκινά η μεγάλη μάχη για την ιδιωτικοποίηση

24/01/2020, 13:32
1

Την έναρξη της μεγάλης αναμέτρησης για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας κηρύσσει το ΤΑΙΠΕΔ, δίνοντας περιθώριο έως τις 6 Μαρτίου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές.





Νωρίτερα, στις 14 Φεβρουαρίου θα εκπνεύσει (αν δεν δοθεί κάποια παράταση) και η αντίστοιχη διαδικασία για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Υποδομών που βγήκε στον αέρα τον προηγούμενο μήνα.





Η πρόσκληση ξεκαθαρίζει το ρόλο των ΕΛΠΕ που κατέχουν το 35% των μετοχών της εταιρείας, βάσει μνημονίου συνεργασίας που έχει συναφθεί μεταξύ της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ που καθορίζει τους όρους συμμετοχής και τα μέτρα εταιρικής διακυβέρνησης ενόψει του διαγωνισμού.





Όπως προβλέπεται, σε περίπτωση που δεν είναι προτιμητέος επενδυτής η εταιρεία θα μπορεί να πουλήσει την συμμετοχή της με discount, το ύψος του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Επιπλέον για λόγους ίσης μεταχείρισης όλων των ενδιαφερομένων, τα δύο μέλη των ΕΛΠΕ που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ θα παραιτηθούν.





Η πρόσκληση ξεκαθαρίζει και τους όρους σε περίπτωση που στο διαγωνισμό τα ΕΛΠΕ δεν είναι προτιμητέος επενδυτής ή αποφασίσουν να απέχουν από την διαγωνιστική διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση ο πλειοδότης μπορεί να ζητήσει από τα ΕΛΠΕ (call option) να του πουλήσουν το 35% της συμμετοχής τους στην ΔΕΠΑ. Στην δεύτερη περίπτωση, τα πετρέλαια μπορούν να πουλήσουν σε καθορισμένο χρόνο στον επενδυτή (put option) το ποσοστό των μετοχών τους. Εάν στο μεταξύ δεν υπάρξει αποτέλεσμα μεταξύ των δύο πλευρών, τότε υποβάλλονται προσφορές για το 65% και η διαδικασία των option μετακινείται σε επόμενο στάδιο.





Σε ότι αφορά την οικονομική επιφάνεια των συμμετεχόντων, το ΤΑΙΠΕΔ ορίζει ότι το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους την τελευταία τριετία πρέπει να είναι 200 εκατ. ευρώ. Επίσης θα πρέπει να έχουν δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας (ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) και να μην έχουν συμμετοχή σε δίκτυα φυσικού αερίου.





Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν πάρει ήδη θέση μάχης, με έντονο παρασκήνιο μεγάλοι και ισχυροί παίκτες της ενεργειακής αγοράς.





Τα ΕΛΠΕ αν και δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για την Εμπορία, με δέλεαρ την πρώην ΕΠΑ Αττικής δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμη εάν στο διαγωνισμό θα προσέλθουν με την Edison (συμμετέχουν από κοινού στην Elpedison) ή εάν θα επιδιώξουν αυτόνομη κάθοδο. Σε κάθε περίπτωση από τον τρόπο που θα «κλειδώσει» η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό θα καθοριστεί και η πορεία τους στην αγορά του retail. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ομίλων για την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό συνεχίζονται και το σίγουρο είναι ότι θα έχουν καταλήξει πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.





Πάντως στην αγορά προεξοφλούν εξελίξεις εάν οι δύο εταιρείες δεν συνασπιστούν στην ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι οποίες συνδέονται με την συμμετοχή τους στην Εlpedison.





Αντίστοιχα, κορύφωση της προετοιμασίας για τον διαγωνισμό παρατηρείται και στα άλλα στρατόπεδα παρά τις ενστάσεις και τον προβληματισμό που προκαλούν κάποιες πτυχές της ιδιωτικοποίησης όπως για παράδειγμα η συμμετοχή της ΔΕΠΑ (η οποία περνά στην Εμπορία) με 20% στο FSRU της Αλεξανδρούπολης αλλά και η έκβαση της δικαστικής διένεξης της εταιρείας με τα ELFE σχετικά με την τιμολόγηση του φυσικού αερίου.





Μέχρι στιγμής σίγουροι για τον διαγωνισμό θα πρέπει να θεωρούνται οι όμιλοι Βαρδινογιάννη, Κοπελούζου, υπό διερεύνηση βρίσκεται η συμμετοχή της Μυτιληναίος, η οποία έχει αναπτύξει ένα ισχυρό εκτόπισμα στην αγορά φυσικού αερίου αλλά και η ΤΕΡΝΑ, η οποία συνεχίζει να βολιδοσκοπεί το διαγωνισμό χωρίς όμως να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Σίγουροι θα πρέπει να θεωρείται επίσης στο διαγωνισμό η συμμετοχή μεγάλων επενδυτικών fund.