«Κλειδώνει» η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο LNG Αλεξανδρούπολης

26/11/2019, 15:09
kopelouzos-dimitris

Θέμα λίγων ημερών είναι η οριστικοποίηση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, η οποία θα αναπτύξει την πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.





Η καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές έχει επικαιροποιηθεί από τη νέα διοίκηση και εκείνο που απομένει είναι στις αρχές Δεκεμβρίου να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ.





Σήμερα το 20% των μετοχών της εταιρείας ελέγχεται από τον όμιλο Κοπελούζο. Στην μετοχική βάση της Gastrade συμμετέχει επίσης με 20% η Gaslog, με κύριο μέτοχο τον Έλληνα εφοπλιστή Πήτερ Λιβανό ενώ αντίστοιχη συμμετοχή έχει εξασφαλίσει και ο κρατικός διαχειριστής της Βουλγαρίας Boulgartransgaz (ο Βουλγαρικός ΔΕΣΦΑ).





Το τελευταίο διάσημα η Gastrade, βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την διεύρυνση της μετοχικής της σύνθεσης αφού είναι σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με την Romgaz που αποτελεί την μεγαλύτερη προμηθεύτρια εταιρεία αερίου στην Ρουμανία.





Ωστόσο, η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο της Αλεξανδρούπολης δεν αναμένεται να διατηρηθεί για πολύ στην εταιρεία αφού περιλαμβάνεται στα assets που θα ενταχθούν στην «προίκα» της ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα πουληθεί και μάλιστα με πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον πριν ακόμη προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.





Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, όπως αυτός περιγραφόταν στον νόμο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, η συμμετοχή στο FSRU θα έμπαινε κάτω από την ομπρέλα της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, η οποία προ ώρας τουλάχιστον μένει εκτός ιδιωτικοποίησης.





Η μεγάλη επένδυση LNG στην Αλεξανδρούπολη είναι προϋπολογιζόμενης δαπάνης 380 εκατομμυρίων ευρώ και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της χώρας σε LNG και πολύ περισσότερο της ΝΑ Ευρώπης, ενισχύοντας τις πηγές εφοδιασμού.





Στην περιοχή, η Gastrade θα δημιουργήσει τον πρώτο πλωτό σταθμό παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU- Floating Storage and Regasification Unit), το οποίο στην συνέχεια μέσω χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού θα μεταφέρεται στο εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου και από εκεί στους τελικούς καταναλωτές.





Για τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται και η β΄φάση του market test για την δέσμευση χωρητικότητας στις εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο εκτιμάται ότι θα υπάρξει ισχυρό εγχώριο αλλά και διεθνές ενδιαφέρον.





Αυτό άλλωστε φάνηκε και κατά την α΄φάση της διαδικασίας πριν ένα χρόνο, στην οποία εμφανίστηκαν 20 εταιρείες- αγοραστές φυσικού αερίου από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Η ζήτηση για το έργο είναι πολύ μεγάλη καθώς εκφράστηκε ενδιαφέρον για την απόκτηση 12,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Πρόκειται για ποσότητα υπερδιπλάσια της δυναμικότητας της μονάδας που είναι σχεδιασμένη για να επαναεριοποιεί 5,5 δις. κυβικά μέτρα.