ΔΕΗ: Εξασφάλισε συμφωνία αναχρηματοδότησης 1,3 δισ. ευρώ
Συμφωνήθηκε επίσης γραμμή χρηματοδότησης ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο την επόμενη χρονιά. Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη συμφωνία, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών, ενώ τόνισε ότι συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές των πέντε τραπεζών που συμπράττουν.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανήγγειλε επίσης αύξηση των καταστημάτων της ΔΕΗ και επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας προκειμένου να περιοριστούν οι ουρές και τα φαινόμενα ταλαιπωρίας των Καταναλωτών που παρατηρούνται, κάτι που όπως είπε προϋποθέτει και προσλήψεις προσωπικού.
Σύντομα εξάλλου θα είναι έτοιμο το νέο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει δραστηριοποίηση στο φυσικό αέριο, τις ενεργειακές υπηρεσίες και την εξοικονόμηση ενέργειας, διείσδυση σε νέες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας καθώς και έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου ο στόχος είναι να δεκαπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ.
Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε τα δίκτυα διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) που παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ ως το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο που θα παίζει αυξανόμενο ρόλο τα επόμενα χρόνια και για το λόγο αυτό θα ληφθούν μέτρα για ανάπτυξη και αξιοποίησή τους.
Αναφερόμενος στην αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης επανέλαβε ότι ως τον Οκτώβριο θα υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας και ως τον Ιανουάριο του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος στα χρέη των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων τονίζοντας ότι πρόκειται κατά κανόνα για φαινόμενα στρατηγικής κακοπληρωμής καθώς και ότι οι πληροφορίες περί ρύθμισης των χρεών σε 100 δόσεις είναι εκτός πραγματικότητας.
Η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κάνοντας λόγο για διάχυτη καταστροφολογία την οποία απέδωσε στην ακύρωση του σχεδίου διάλυσης της ΔΕΗ. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση κράτησε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ενώ η αποεπένδυση περιορίστηκε σε ρεαλιστικό και αναγκαίο πλαίσιο με διατήρηση των πλεονεκτημάτων της ΔΕΗ. Τόνισε ακόμη ότι καθώς προχωράει η αποεπένδυση θα αποκλιμακώνονται οι ποσότητες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατίθενται μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ενώ παράλληλα έχει συμφωνηθεί και η γρήγορη αποκλιμάκωση του τέλους υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο επίσης θα ωφελήσει την επιχείρηση.
Η ΔΕΗ θα πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή του ενεργειακού συστήματος που γίνεται πιο πράσινο, πιο αποδοτικό, αποκεντρωμένο, πιο έξυπνο, πελατοκεντρικό και πιο ευαίσθητο στους ευάλωτους καταναλωτές, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μιχάλης Βερροιόπουλος.
Προσφυγή κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων ανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης υποστηρίζοντας ότι μετά την πώληση η εταιρεία δεν θα είναι τόσο βιώσιμη. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και ομάδα συνδικαλιστών που ανήρτησαν πανό στην αίθουσα της γενικής συνέλευσης.