Πέτρος Σουρέτης: «Η χώρα μας να ενθαρρύνει τις επενδύσεις»

Ο διευθύνων σύμβουλός της Intrakat υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και πιστεύει ότι η αναπτυξιακή ώθηση θα έρθει από τον τουρισμό, την ενέργεια, το real estate και την πρωτογενή παραγωγή. Παράλληλα, αποδίδει τα εύσημα στον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος, με μια σειρά από παρεμβάσεις, βοήθησε να προχωρήσουν τα πράγματα.
Σε μια εποχή που το ζητούμενο για την οικονομία, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη είναι οι μεταρρυθμίσεις, σε μια χρονική στιγμή που το… τέρας της γραφειοκρατίας, παρά τα περί του αντιθέτου… θρυλούμενα, ζει και βασιλεύει, ιδίως σε ό,τι αφορά σημαντικές καθυστερήσεις στο πολυσύνθετο αδειοδοτικό πλαίσιο τόσο των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών αδειών όσο και των εγκρίσεων από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια σειρά στοχευμένων νομοθετικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη ήρθαν να δώσουν τη… χαριστική βολή σε αδειοδοτικές και ρυθμιστικές ασάφειες.
Και ποιος άλλος θα ήταν ο πιο κατάλληλος να μιλήσει για όλο αυτό το πλαίσιο, ποιος θα μπορούσε να δώσει πιο σαφή εικόνα για την πορεία υλοποίησης κάποιων νέων υποδομών, αν όχι ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας, εν τω προκειμένω της Intrakat, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον τομέα των κατασκευών. Ο Πέτρος Σουρέτης, αν και πιστεύει ότι η χώρα μας πρακτικά δεν ενθαρρύνει τις επενδύσεις, είναι πεπεισμένος πως υπάρχει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για τον κλάδο των κατασκευών, αλλά και για μια σειρά επενδύσεων σε τομείς όπως οι υποδομές, ο τουρισμός και η ενέργεια. Όπως, δε, αναφέρει χαρακτηριστικά στην «axianews» σχετικά με τις επενδύσεις «αν και έχουν σημειωθεί βήματα προόδου αναφορικά με την πολιτική σταθερότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μεγάλης σημασίας θέματα για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως η έλλειψη φορολογικών κινήτρων, η πολυπλοκότητα της γραφειοκρατίας, η ασάφεια του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς και οι καθυστερήσεις στη δικαστική επίλυση των διαφορών, καθιστούν τη χώρα μας λιγότερο ελκυστική επιλογή για μελλοντικούς επενδυτές». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «την τελευταία διετία οι ξένες άμεσες επενδύσεις οφείλονται κυρίως στην ολοκλήρωση κάποιων ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης, του ΟΛΠ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ αντίθετα σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις –Ελληνικό, Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπης Κέρκυρας– ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί παρά το ότι είναι κρίσιμες για την υγιή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Σουρέτης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον τομέα του τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει με σαφήνεια το στίγμα της ανάκαμψης με έσοδα που αγγίζουν, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα 15 δισ. ευρώ, λέγοντας πως «χρειάζεται να ενισχυθεί ποιοτικά η εικόνα της Ελλάδας ως πολυτελής προορισμός με στόχο την αύξηση του τουρισμού υψηλού εισοδήματος. Και αυτό θα γίνει με αναβάθμιση των υποδομών στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στη διαχείριση των απορριμμάτων στην ύδρευση και στην αποχέτευση».
Σχετικά με τη συνεργασία της Intrakat με τη Fraport που αναπτύσσεται στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ο κ. Σουρέτης αναφέρει πως «μόνο ο συνολικός προϋπολογισμός των συμβάσεων μεταξύ των δύο εταιρειών για την υλοποίηση μελετών και κατασκευαστικών έργων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ανέρχεται στα 357 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα τετραετίας. Οι εργασίες ξεκίνησαν περίπου πριν 10 μήνες και μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις βελτίωσης και ασφαλούς λειτουργίας των αεροδρομίων, ενώ έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό οι μελέτες και οι άδειες δόμησης για αεροδρόμια όπως αυτά της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Καβάλας, του Ακτίου, της Κεφαλλονιάς, των Χανίων, της Σάμου και της Κω».
Αν όμως το πρώτο βήμα έγινε με αυτή τη συνεργασία και με την αποφασιστική παρέμβαση και συμβολή του κ. Σπίρτζη αλλά και του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνου Λιντζεράκου, για να συνεχίσει αυτός ο αναπτυξιακός βηματισμός και στον τομέα των λιμανιών, όπως υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, «αυτά τα αισιόδοξα παραδείγματα πρέπει να υιοθετήσει και η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να προχωρήσουν με τον ίδιο παραγωγικό τρόπο οι επενδύσεις του ΟΛΠ, τη στιγμή μάλιστα που με την έλευση της COSCO στον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας βρίσκεται πλέον στην 6η θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών εμπορικών λιμανιών». «Να ληφθεί υπόψη» –όπως τονίζει– «πως το επενδυτικό πρόγραμμα που προβλέπεται ως το 2021 για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, την αναβάθμιση του λιμανιού, της ακτοπλοΐας και του εμπορευματικού κέντρου αναμένεται να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη και σε άλλος κλάδους της οικονομίας».
Καταλήγοντας ο κ. Σουρέτης κάνει λόγο για τον κατασκευαστικό κλάδο, που εδώ και μια δεκαετία λόγω της κρίσης είναι… εν υπνώσει, και πώς αυτός μπορεί να περάσει σε μια νέα φάση υπογραμμίζοντας «πως με ταχείς ρυθμούς πρέπει να δοθούν λύσεις σε θέματα που κρατούν καθηλωμένο τον κλάδο των κατασκευών και να δοθούν πραγματικά κίνητρα που θα λειτουργήσουν δελεαστικά για τους υποψήφιους επενδυτές αλλά και στη διάθεση εγχώριων κεφαλαίων».