Υδρογονάνθρακες: «Αλλάζουν πίστα» την Ελλάδα και φέρνουν αισιοδοξία
Πότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για τις έρευνες - «Ασύλληπτα» νούμερα: μόνο …200 δισ. δολάρια κέρδη έβγαλαν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί το 2022!
Νέος κύκλος ερευνών στους υδρογονάνθρακες στη χώρα μας ανοίγει οσονούπω, ενώ αισιοδοξία υπάρχει και στην Κύπρο που αποτελεί ενιαίο γεωφυσικό και υποθαλάσσιο χώρο με την Νότια Ελλάδα.
Η νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών PGS τέλειωσε τις εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Τα αποτελέσματα των σεισμικών δεδομένων θα είναι στα χέρια των στελεχών των ExxonMobil – Helleniq Energy σε περίπου ένα χρόνο.
Όπως συμφώνησαν, η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy και η ΕΔΕΥΕΠ, οι πετρελαϊκές συνέλλεξαν δεδομένα διπλάσια σε σχέση με την ελάχιστη συμβατική υποχρέωση τους. Πρόκειται για σεισμικά δεδομένα 13.000 χλμ. και από τα δύο θαλάσσια οικόπεδα. Η σύμβαση ορίζει 6.500 χλμ. (3.250 χλμ. σε κάθε block).
Το σεισμογραφικό σκάφος «Sanco Swift» βρίσκεται πλέον στη Μάλτα.
Μετά από σχεδόν τρεισήμισι μήνες εργασιών στη συνολική θαλάσσια έκταση των 40.000 τ.χλμ. των δύο blocks, η δουλειά μεταφέρεται της PGS μεταφέρεται στα εξειδικευμένα εργαστήρια της όπου θα γίνει η επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων που συνέλλεξε το Sanco Swift από τις γεωλογικές δομές των παραχωρήσεων.
Πότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για τις έρευνες
Στις αρχές του 2024 θα υπάρχει σαφής εικόνα για τις γεωλογικές δομές της Κρήτης, δηλαδή θα γνωρίζουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πόσα.
Η Κοινοπραξία θα προχωρήσει και σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια blocks. Ο χρόνος αυτών των εργασιών, σε ένα τέτοιο σενάριο, προσδιορίζεται στο τελευταίο δίμηνο του 2023 με αρχές του 2024.
«Ίσως η ExxonMobil κάνει …bypass αυτή τη διαδικασία και πάει απευθείας στις ερευνητικές γεωτρήσεις φυσικού αερίου» μας λέει στέλεχος του χώρου.
Με βάση τον σχεδιασμό της ΕΔΕΥΕΠ, οι ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένονται προς το τέλος του 2024 με αρχές του 2025. Αυτές θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος 2026.
Τότε οι δύο πετρελαϊκές, με βάση και τα αποτελέσματά τους, θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη του κοιτάσματος ή αν θα αποχωρήσουν από τις δύο θαλάσσιες περιοχές.
Πριν όμως από οποιαδήποτε γεώτρηση, απαιτείται ένας νέος γύρος περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων αλλά και εξεύρεσης του εξοπλισμού, όπως οι πλατφόρμες και τα γεωτρύπανα. Επίσης θα πρέπει να εντοπιστεί και ο εργοταξιακός χώρος στη χερσαία περιοχή της Κρήτης.
Τι προβλέπει ο Αριστοφάνης Στεφάτος της ΕΔΕΥΕΠ
«Οι δομές που βρήκαμε στις έρευνες στα οικόπεδα της Κρήτης είναι πολύ μεγάλες», επισημαίνει ο Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ. «Είμαστε στο τέλος πλέον των ερευνών. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι, γιατί περνάμε πάνω από περιοχές που δεν τις έχουμε ξανά χαρτογραφήσει. Αν έχουνε μέσα φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ σημαντικό» προσθέτει μιλώντας σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, προαναγγέλλει τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στα δύο θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων, σε έναν χρόνο από σήμερα.
Αναφέρεται στα οικονομικά οφέλη που θα έχει η οικονομία, όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή του φυσικού αερίου, καθώς από τα κέρδη που θα προκύψουν ένα 40 έως και 60% ανάλογα με τη σύμβαση, θα επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο. Πολλά θα είναι και τα έμμεσα οφέλη. Όπως επισημαίνει «εάν βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα, ουσιαστικά σημαίνει πολλές γεωτρήσεις, ουσιαστικά σημαίνει μία ολόκληρη αλυσίδα τροφοδοσίας. Μιλάμε για σωληνώσεις, μιλάμε για θέσεις εργασίας. Μία πλατφόρμα στη μέση της θάλασσας θα μπορούσε να είναι ένα ξενοδοχείο το οποίο φιλοξενεί εκατό και ίσως και περισσότερα άτομα 365 μέρες το χρόνο. Οι οποίοι πρέπει να φάνε, πρέπει να μετακινηθούν, έρχονται άλλες βάρδιες. Αμέσως δημιουργείται μία οικονομία, τοπική οικονομία, μία δευτερογενής οικονομία γύρω από αυτές τις δραστηριότητες οι οποίες δημιουργεί και προφανή οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Και πέρα από τις τοπικές κοινωνίες, σε επίπεδο εθνικό υπάρχουν πολλές συγγενείς βιομηχανίες οι οποίες νομίζω θα είναι πάρα πολύ χαρούμενες να δημιουργηθεί μία τέτοια οικονομική δραστηριότητα και να μπορέσουν να την υποστηρίξουν».
Ο ίδιος αναφέρεται και στο θέμα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, επισημαίνοντας ότι το εθνικό σχέδιο με τις εν δυνάμει περιοχές θα ολοκληρωθεί έως τον Μάϊο.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της διαβούλευσης με τη βιομηχανία, αλλά και με τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται, ώστε να καταθέσουμε ένα σχέδιο και έχουμε παράλληλα ξεκινήσει και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», κατέληξε.
Το χρονικό των σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης
Το τέλος των σεισμικών ερευνών της Κρήτης, σηματοδοτεί και τη λήξη του πρώτου κύκλου του φιλόδοξου προγράμματος της κυβέρνησης και της ΕΔΕΥΕΠ για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Ο κύκλος αυτός ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022 όταν η Helleniq Energy με ειδικό σκάφος της Sharewater εκτέλεσε δισδιάστατες σεισμικές στα θαλάσσια blocks του «Ιονίου» και «10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Τον Απρίλιο του 2022 ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ερευνηθούν τα υφιστάμενα θαλάσσια blocks στη Δυτική Ελλάδα όπως και το χερσαίο των Ιωαννίνων.
Ακολούθησαν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στα προαναφερόμενα blocks του Ιονίου Πελάγους όπως και σε εκείνο το «block 2» της Energean.
Ο κύκλος αυτός έκλεισε προχθές με την ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στην Κρήτη.
Αισιοδοξία και στην Κύπρο
Στην κυπριακή ΑΟΖ, τα τελευταία 11 χρόνια έχουν ανακαλυφθεί πέντε αξιοσημείωτου μεγέθους κοιτάσματα:
- το «Αφροδίτη» (4,4 τρισ. κυβικά πόδια) τον Δεκέμβριο του 2011 στο Τεμάχιο 12
- το «Καλυψώ» (1 – 2 τρισ. κυβικά πόδια) τον Φεβρουάριο του 2018 στο Τεμάχιο 6
- το «Γλαύκος» (3 – 4 τρισ. κυβικά πόδια και όχι 5 – 8 τρισ. όπως είχε αναφερθεί αρχικά) τον Φεβρουάριο του 2019 στο Τεμάχιο 10
- το «Κρόνος» (2,5 τρισ. κυβικά πόδια) τον Ιούνιο του 2022 στο Τεμάχιο 6
- και το «Ζευς» (2 – 3 τρισ. κυβικά πόδια) τον Αύγουστο του 2022 επίσης στο Τεμάχιο 6
Από αυτά τα κοιτάσματα ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει να δίνει ενέργεια κανένα αλλά ο Πίτερ Στίβενσον στον ιστοχώρο αναλύσεων MEES αναφέρει πως : «υπάρχει αναπτερωμένη ελπίδα ότι το 2023 θα γίνουν αποφασιστικές κινήσεις στις θάλασσες της Κύπρου για να βγει τελικά το φυσικό αέριο από το έδαφος» και προσθέτει ότι «ο νέος πρόεδρος της Κυπριακός Δημοκρατίας μπορεί να γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας ως ο ηγέτης που ήταν στην εξουσία όταν γεννήθηκε η βιομηχανία εξαγωγών φυσικού αερίου της Κύπρου».
Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το κοίτασμα «Αφροδίτη» – που είναι και το μεγαλύτερο μεταξύ των πέντε αλλά και το χρονικά πρώτο που ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ – εκεί δραστηριοποιούνται σήμερα τρεις εταιρείες: η αμερικανική Chevron (που εξαγόρασε τη Noble Energy το 2020), η ευρωπαϊκή Shell και η ισραηλινή NewMed Energy.
Η Chevron και η …παρέα της ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μια νέα επιβεβαιωτική/αξιολογική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» μέσα στο 2023, με το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth το οποίο σήμερα βρίσκεται σχετικά κοντά, στην Αίγυπτο.
Για να προχωρήσει ωστόσο η ανάπτυξη αυτού του κοιτάσματος, θα πρέπει να συναφθεί και συμφωνία για τις εξαγωγές του κυπριακού φυσικού αερίου που θα προέρχονται από αυτό, συνεχίζει ο Στίβενσον εκτιμώντας μάλιστα ότι Κύπρος και Αίγυπτος είναι κοντά στο να υπογράψουν συμφωνία που θα ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή κυπριακού φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, με αφετηρία το Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και δυνητικό προορισμό, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 340 χιλιομέτρων τις εγκαταστάσεις της Shell (West Delta Deep Marine / WDDM) κοντά στον τερματικό σταθμό υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου Ιντκου στις ακτές της Αιγύπτου.
«Ασύλληπτα» νούμερα: 200 δισ. δολάρια κέρδη έβγαλαν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί το 2022!
Συνολικά κέρδη σχεδόν 200 δισ. δολαρίων έβγαλαν οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Δύσης το 2022, καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις για σκληρότερη φορολόγηση των υπερ-κερδών του κλάδου.
Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TotalEnergies ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 36,2 δισ. δολαρίων για το 2022, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με το περασμένο έτος, καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μεγάλη αύξηση των κερδών τους έχουν ανακοινώσει και οι εταιρείες Exxon Mobil, Chevron, BP και Shell, με την Exxon, μάλιστα, να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ για τον κλάδο, με τα κέρδη των 56 δισ. δολαρίων.
Συνολικά, οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου πέτυχαν κέρδη 196,3 δισ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με το CNBC. Πρόκειται για μέγεθος μεγαλύτερο από το ΑΕΠ των περισσότερων χωρών του πλανήτη.
Τα στελέχη των Ομίλων, προσπαθούν να υπερασπιστούν τα αυξανόμενα κέρδη τους εν μέσω ενός μπαράζ επικρίσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξηγώντας ότι οι υψηλότεροι φόροι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επενδύσεις.
Οι ενεργειακοί γίγαντες πάντως χρησιμοποιούν αυτά τα μεγάλα κέρδη τους για να ανταμείψουν τους μετόχους με υψηλότερα μερίσματα και επαναγορές μετοχών.
Όμως, η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, χαρακτηρίζει τα τεράστια κέρδη του λεγόμενου Big Oil ως «προφανώς αδικαιολόγητα» και «μια απόλυτη καταστροφή».
«Τα δισεκατομμύρια δολάρια των κερδών που βγάζουν αυτές οι πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει να φορολογούνται επαρκώς, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την αύξηση του κόστους ζωής για τους ευάλωτους πληθυσμούς τους και να προστατεύσουν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα μπροστά στις πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις», είπε.