Πέφτει το αέριο, μειώνουν (επιτέλους) τιμές ρεύματος οι προμηθευτές!
Θα «ξεχάσουμε» όμως τις οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα; Η κομισιόν «παίρνει το κλαδευτήρι» αλλά η Αθήνα θέλει να καθυστερήσει ως τις εκλογές τις αποφάσεις.
Όπως είναι γνωστό, η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχεδόν υπερβολικά εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.
Το τελευταίο δίμηνο μειώνεται σημαντικά η τιμή του αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Η αποκλιμάκωση τιμών στον ολλανδικό κόμβο του TTF στα επίπεδα των 64 ευρώ/MWh (από 120 που ήταν) επιτέλους θα φανεί και στις «ελληνικές τιμές» του Φεβρουαρίου!
Για να μην …καλομαθαίνουμε όμως, στην ΕΕ θέλουν να «κλαδέψουν» τις οριζόντιες επιδοτήσεις που έχει βάλει σε μεγάλο βαθμό και η Ελλάδα. Η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει μία επιδότηση δύο σταδίων: Το πρώτο στάδιο θα αφορά τους οικονομικά ευάλωτους, με χαμηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα καλυφθεί το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων.
Το δεύτερο στάδιο θα αφορά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά μόνο αν αποδεικνύουν ότι μειώνουν την κατανάλωση. Άρα, όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση προκύπτει από την κατανάλωση των νοικοκυριών τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση των τιμολογίων.
Μετά από πολύ κόπο και χρόνο για τους καταναλωτές, οι πάροχοι θα περάσουν τις μειώσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος του Φεβρουαρίου και θα το ανακοινώσουν ως το τέλος της εβδομάδας.
Που θα πάνε οι τιμές τον Φεβρουάριο
Οι τιμές των προμηθευτών θα πάρουν την κατιούσα πιστεύω τον Φεβρουάριο. Ίσως πάνε στο 0,21 – 0,24 ευρώ/kWh δηλαδή στα μισά σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του Ιανουαρίου. Το Γενάρη το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ήταν από τα 0,358 έως τα 0,489 ευρώ/kWh. Οι επιδοτήσεις που έδωσε στη συνέχεια το ΤΕΜ οδήγησαν τις τελικές τιμές καταναλωτή σε ένα εύρος τιμών από 0,03 έως και 0,15 ευρώ/kWh. Τώρα πάμε επιτέλους πολύ χαμηλότερα μας λέει καθηγητής του ΕΜΠ που ασχολείται αναλυτικά με τα ενεργειακά.
«Μόνο στη χώρα μας οι μειώσεις του φυσικού αερίου από τον …καταραμένο ολλανδικό κόμβο TTF δεν μετακυλίονται άμεσα στην αγορά καθώς οι προμηθευτές του καυσίμου ακολουθούν διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης» μας λέει στέλεχος του ενεργειακού τομέα προσθέτοντας πως «οι πάροχοι τιμολογούν τις ποσότητες με βάση το κόστους του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα».
Επιπλέον η υποχρέωση της προαναγγελίας των τιμών της κιλοβατώρας του επόμενου μήνα κατά 10 ημέρες νωρίτερα από την ισχύ τους έχει σαν αποτέλεσμα όταν το TTF υποχωρεί να μην υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης μετακύλισης των μειώσεων.
Τότε και η ελληνική αγορά θα τιμολογήσει το φυσικό αέριο με τις τιμές αυτές κάτι που, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, θα επηρεάσει θετικά και το ενεργειακό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής.
Η σημασία του αερίου
Το φυσικό αέριο είναι το 40% του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος από τα εργοστάσια της ΔΕΗ και των ιδιωτικών ομίλων. Συνεπώς στις περιόδους αύξησης των τιμών του το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανεβαίνει υπέρμετρα και επηρεάζει αντιστοίχως και τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Οι μειώσεις του φυσικού αερίου, εφόσον διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, έχουν σαν αποτέλεσμα το κόστος ηλεκτροπαραγωγής μίας μονάδας να αγγίζει πια το κόστος αντίστοιχου εργοστασίου που χρησιμοποιεί λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις φθηνές ΑΠΕ προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα. Άλλωστε προβλέπω επερχόμενη αύξηση του λιγνίτη μας λέει κορυφαίο στέλεχος ενεργειακού Ομίλου.
Το Eurogroup θα εγκρίνει (;) τις ελληνικές οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα
Στην ΕΕ θέλουν να αντικατασταθούν οι οριζόντιες επιδοτήσεις που έχει βάλει σε μεγάλο βαθμό και η Ελλάδα. Η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει μία επιδότηση δύο σταδίων. Το πρώτο στάδιο θα αφορά τους οικονομικά ευάλωτους, με χαμηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα καλυφθεί το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων.
Το δεύτερο στάδιο θα αφορά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά μόνο αν αποδεικνύουν ότι μειώνουν την κατανάλωση. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση προκύπτει από την κατανάλωση των νοικοκυριών τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση των τιμολογίων.
Στην Ελλάδα ισχύει ένα σύστημα κλιμακωτής επιδότησης, βάσει της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Η επιδότηση μειώνεται για καταναλώσεις πάνω από τις 500 μεγαβατώρες. Το σύστημα αυτό έχει επιλεχθεί από την κυβέρνηση, τόσο λόγω της υστέρησης των εισοδημάτων, όσο και για τις υψηλότερες τιμές στο ρεύμα από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.
Σκρέκας: Μέχρι τον Ιούλιο καμία αλλαγή
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας έδωσε τη διαβεβαίωση, μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, ότι «θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο το πλέγμα των μέτρων παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος».
Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε πως «τόσο ο μηχανισμός της επιβολής πλαφόν στην τιμή χονδρεμπορικής του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και οι επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι νομοθετημένα μέχρι και τον ερχόμενο Ιούλιο. Το ίδιο ισχύει και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία είναι σε αναστολή από τον περασμένο Αύγουστο, όπως και η ελεύθερη μετακίνηση, χωρίς αποζημίωση, των καταναλωτών από εταιρεία σε εταιρεία ρεύματος».
Ο υπουργός ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το αν η κυβέρνηση εξετάζει σε περίπτωση που υποχωρήσουν οι τιμές του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής ρεύματος να σταματήσει την εφαρμογή του προαναφερόμενου πακέτου μέτρων, είπε πως ο μηχανισμός του πλαφόν προσαρμόζεται αυτόματα με βάση τη διαμόρφωση της τιμής του αερίου και του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Συνεπώς αν οι συντελεστές αυτοί υποχωρήσουν τόσο πολύ, τότε το πλαφόν θα ακυρώνεται στην πράξη». Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως σε καμία περίπτωση δεν θα καταργηθεί ο μηχανισμός, θα παραμείνει νομοθετημένος τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί εάν χρειαστεί.
Τι θα δούμε αν περάσει απο το καλοκαίρι το «κλαδευτήρι» της κομισιόν
Αν η πρόταση της Κομισιόν γίνει αποδεκτή, αυτό ακολούθως θα σημάνει μία επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων που θα αντιμετωπίσουν ακριβότερα τιμολόγιο για το ρεύμα. Ακόμη, το σύστημα που προτείνεται θα είναι δύσκολο αν περάσει ως έχει, καθώς η κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος.
Μία από τις χώρες που το στηρίζουν είναι η Ολλανδία. Εκεί ισχύει ένα ανώτατο όριο τιμών στην ενέργεια για τα νοικοκυριά και για άλλους μικρούς καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνουν περισσότερο από μια ανώτατη τιμή για φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο χρήσης.