Άνοιξαν μεγάλες εξαγωγές LNG στην Βουλγαρία και στις γύρω χώρες από τη Ρεβυθούσα
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, οι εξαγωγές αερίου εκτοξεύτηκαν κατά 293%, ξεπερνώντας τις 20 τεραβατώρες.
H ετήσια ενοικίαση κάποιων μεμονωμένων χρονοθυρίδων υγροποιημένου αερίου από το ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα, αποδείχθηκε «χρυσοτόκος όρνιθα».
«Νικητές» οι ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Motor Oil καθώς και οι ΜΕΤ Energy, Bulgargaz και Kolmar, οι τρείς τελευταίες από τη Βουλγαρία,
Οι πληροφορίες λένε πως για μία χρονοθυρίδα (slot) στη Ρεβυθούσα πληρώνονται έως και 4 εκατομμύρια ενώ πέρυσι το ρεκόρ ήταν μόλις ένα εκατομμύριο.
Παράλληλα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε καθοδική πορεία, ενώ όλοι αναρωτιούνται πότε θα πέσουν σημαντικά οι τιμές στους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά.
«Εάν συνυπολογιστούν όλες οι ποσότητες της δημοπρασίας του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2023-2027, αθροιστικά μιλάμε για 35 Τεραβατώρες (TWh) ένα νούμερο απρόσμενα υψηλό» μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΕΣΦΑ και συνεχίζει: «Συνολικά από τη Ρεβυθούσα, για εξαγωγές αλλά και εσωτερική κατανάλωση, μπορεί να φύγουν και 40 TWh για το 2023».
Επίσης στέλεχος της ΡΑΕ συμπληρώνει πως «εάν η ζήτηση για το 2023 διαμορφωθεί χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, τότε η ενοικίαση κάποιας από τις χρονοθυρίδες ενδεχομένως ακυρωθεί. Στον αντίποδα, αν η κατανάλωση είναι ακόμη μεγαλύτερη του αναμενόμενου, τότε δεν αποκλείεται να ενταχθούν και μικρά φορτία, τα οποία δεν φαίνονται τώρα στα slots. Αυτά θα προκύψουν μέσα από μηνιαίους προγραμματισμούς, αναλόγως πάντα τον διαθέσιμο χώρο. Θα τα δούμε όλα τον Ιανουάριο».
Το σχόλιο των ανθρώπων του ΥΠΕΝ εύγλωττο: είδατε πως άνοιξε το παιχνίδι με την πολύπλευρη πολιτική που κάνουμε; τα slots της Ρεβυθούσας μοιράζονταν ως τώρα στους πέντε γνωστούς εγχώριους χρήστες (ΔΕΠΑ, Mytilineos, Elpedison, ΔΕΗ, Motor Oil), πλέον στο παιχνίδι έχουν μπει και τρεις ξένες εταιρείες (Bulgargaz, Kolmar, MET Energy), χωρίς να γνωρίζει κανείς αν η τιμή θα ανέβει κι άλλο για τα τέσσερα μεμονωμένα slots.
Πλέον η Ελλάδα γίνεται βασικός εξαγωγέας φυσικού αερίου για την περιοχή και ανεβάζει κατά πολύ τις τιμές για slots στην Ρεβυθούσα.
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, οι εξαγωγές αερίου εκτοξεύτηκαν κατά 293%, ξεπερνώντας τις 20 τεραβατώρες, με βασικό αποδέκτη την Βουλγαρία, τις ανάγκες της οποίας καλύπτει σταθερά εδώ και πολλούς μήνες η Ελλάδα.
Άλλωστε οι ανάγκες των Βαλκανίων είναι πολύ μεγάλες.
Ξεκίνησε παράλληλα και η νέα πλωτή δεξαμενή FSU του ΔΕΣΦΑ, που αυξάνει κατά 140.000 κυβικά μέτρα τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας οπότε πλέον η Ελλάδα εξελίσσεται σε βασικό εξαγωγικό παίκτη. Το γεγονός σημαίνει πως αυξάνεται ο ανταγωνισμός και με ισχυρή παρουσία ξένων.