Η αύξηση των επιτοκίων "καίει" τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια
H αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 2%, μονάδες θα φέρει τουλάχιστον 100 ευρώ επιπλέον κόστος στην εξυπηρέτηση της δόσης στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ
Κρύος ιδρώτας λούζει τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς η αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 2%, μονάδες θα φέρει τουλάχιστον 100 ευρώ επιπλέον κόστος στην εξυπηρέτηση της δόσης στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ με διάρκεια 20 ετών και επιτόκιο 3%.
Σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,75%, στην προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός.
Και αυτή είναι η τρίτη αύξηση από τον Ιούλιο, ενώ θα ακολουθήσουν άλλη μία τον Δεκέμβριο και μία τον Φεβρουάριο.
Οι Ελληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι το επιτόκιο του ευρώ θα διαμορφωθεί το 2023 στο 3,5%.
Όμως παρά την αύξηση του 0,5% τον Ιούλιο, του 1% τον Σεπτέμβριο και το 0,75% που αναμένεται σήμερα ο πληθωρισμός της ευρωζώνης στέκεται στο ύψος του και σκαρφάλωσε στο 9,9% τον Σεπτέμβριο.
Και ενώ τα δανεισμένα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες δόσεις για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους, ενώ ο πληθωρισμός και η ακρίβεια ροκανίζουν συστηματικά το διαθέσιμο εισόδημα τους, και οι καταθέτες δεν βρίσκονται σε καλύτερη θέση.
Διότι στην Ελλάδα τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας –στο Ταμιευτήριο και όψεως είναι ανύπαρκτες- διαμορφώνονται μόλις στο 11%, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζωνη είναι στο 0,35%.
Βέβαια τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως δεν αυξάνουν τα επιτόκια στις καταθέσεις για να κρατήσουν χαμηλά τα περιθώρια στα επιτόκια δανείων.
Όμως τα σταθερά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια που με ζέση διαφήμιζαν οι τράπεζες είναι πλέον απαγορευτικά, ενώ και τα κυμαινόμενα επιτόκια «τσιμπάνε» προς τα πάνω.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το euribor 3μήνου, επιτόκιο αναφοράς με το οποίο είναι συνδεδεμένα σχεδόν όλα τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου έχει ήδη φτάσει το 1,577% (στις 25 Οκτωβρίου), ενώ το euribor 6 μηνών έχει «σκαρφαλώσει» στο 2,106% από το αρνητικό -0,51% τον Ιανουάριο φέτος.