Επειγόντως 4,5 δισ. επιπλέον αναζητά η κυβέρνηση για τις ενεργειακές επιδοτήσεις από τον Οκτώβριο φέτος, μέχρι το Μάιο του 2023.
Ήδη το πακέτο των 4,8 δισ. που κατευθύνθηκε τη σεζόν που έκλεισε προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ξοδεύτηκε μέχρι δεκάρας. Θυμίζουμε πως 1,2 από αυτό το κονδύλι προήλθε απευθείας από τον Προϋπολογισμό.
Σε επίπεδο επάρκειας η ανησυχία είναι μεν υπαρκτή, αλλά σχετικά μικρή. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα εστιάζεται στις υψηλές τιμές που θα διατηρηθούν μέχρι την άνοιξη της επόμενης χρονιάς και τις επιδοματικές ενισχύσεις που πρέπει να δοθούν.
Η Ρωσία για να εκβιάσει την ΕΕ μείωσε δραματικά μέσω του Nord Stream τις ποσότητες προς Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία και Τσεχία. Όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει με την Ελλάδα.
Η επάρκεια προβληματίζει αλλά δεν ανησυχεί
«Η χώρα μας παίρνει ρωσικό αέριο από τον Turk Stream. Η Μόσχα, λόγω των φιλικών σχέσεων με Αγκυρα, δεν θα μειώσει τις ροές από κει, οπότε πρόβλημα δεν θα υπάρξει. Μέχρι τις 28 Ιουνίου λόγω συντήρησης ο αγωγός θα μείνει κλειστός αλλά όλοι λένε πως θα επανέλθει κανονικά μετά. Η Ελλάδα έχει και άλλες λύσεις πάντως, ακριβότερες μεν αλλά αξιόπιστες και δεν θα ξεμείνει, το πρόβλημα όμως θα προκύψει σε κάποια φάση» μας λέει υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΝ.
Ως εναλλακτική λύση στο αέριο, η χώρα μας καταφεύγει για μία ακόμη φορά στο λιγνίτη: η ΔΕΗ επεκτείνει καθημερινά τα αποθέματα στα ορυχεία Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Κοζάνη και Μεγαλόπολη, με στόχο τα 16,5 -17 εκατομμύρια τόνους ως την άνοιξη του 2023.
Θυμίζουμε πως στην αρχή του χρόνου το απόθεμα αυτό ήταν 10-11 εκατομμύρια τόνοι και από τον Μάρτιο και μετά, όπως είχαν γράψει εγκαίρως radar.gr και "Αξία" αυξάνεται διαρκώς, προσεγγίζει τα 15 εκατομμύρια και ο στόχος είναι τα 17 εκατομμύρια σε 8-10 μήνες από τώρα.
«Ας ελπίσουμε πως δεν θα χρειαστούμε κι άλλο λιγνίτη, διότι τεχνικά είναι δύσκολο, η ΔΕΗ τον είχε σχεδόν εγκαταλείψει και μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός βαρέων μηχανημάτων είχε πωληθεί στο εξωτερικό και είναι δύσκολο να ανακτηθεί. Οι λιγνιτικές μπορούν να αναπληρώσουν το μισό φυσικό αέριο, που σήμερα τροφοδοτεί σε ποσοστό 60% την ηλεκτροπαραγωγή» μας λέει έμπειρος μηχανικός της επιχείρησης.
Σε ότι αφορά στην Ρεβυθούσα υπάρχει η επικείμενη αναβάθμιση του τερματικού με το FSU στα 355.000 κυβικά μέτρα, ενώ ήδη έχουν ξεφορτώσει 10 πλοία με LNG, το τελευταίο διάστημα.
Ενισχυτικά για το φυσικό αέριο υπάρχει ο αγωγός TAP που φέρνει 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα (bcm) από το Αζερμπαϊτζάν όπου η ροή δεν θα σταματήσει.
«Μην ξεχνάτε πως η Ελλάδα, έχει ετήσια κατανάλωση αερίου κάτι λιγότερο από 7 bcm άρα σε γενικές γραμμές έστω και δύσκολα μπορεί να το αναπληρώσει. Η Γερμανία με 110 bcm και χωρίς μεγάλο LNG terminal, είναι που θα υποφέρει από τα καμώματα του Πούτιν» μας λέει το στέλεχος του ΥΠΕΝ.
Στο θέμα αυτό, Έλληνας που υπηρετεί στην Κομισιόν χρόνια τώρα παρατηρεί: «Εάν η Ελλάδα μείνει χωρίς ρωσικό αέριο, εάν δεν παίρνει ούτε σταγόνα, θα δυσκολευτεί αναμφισβήτητα αλλά μάλλον θα τα καταφέρει. Το ζητούμενο είναι εάν και κατά πόσο θα χρειαστεί να βοηθήσουμε τη γειτονική Βουλγαρία. Συνήθως από τη χώρα αυτή εισάγουμε 1.500 MW από την πυρηνική ενέργεια που παράγει, τώρα όχι μόνο δεν θα εισάγουμε αλλά θα πρέπει να τους δώσουμε κιόλας 1500 ΜW. Δύσκολη εξίσωση και να δούμε ποιος θα την επιλύσει».
Η χρηματοδότηση των επιδοτήσεων το χειμώνα
Να υπενθυμίσουμε πως μόνο για τα αναδρομικά του ρεύματος, οι δικαιούχοι θα φτάσουν τα 6,5 εκατομμύρια και οι αιτήσεις τα 13,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ.
Στην επιδότηση καυσίμων οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια.
Μάλιστα οσονούπω σε συνεργασία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Χρ. Σταϊκούρα ξεκαθαρίζουν οι τελικοί όροι και οι προϋποθέσεις του νέου fuel pass.
Από το φθινόπωρο όμως θα πρέπει να εντοπιστούν και να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια από ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, REPowerEU και τα παράλληλα κοινοτικά-επενδυτικά κονδύλια ώστε να δημιουργηθεί ένα όσο το δυνατόν «ανθεκτικό ενιαίο πορτοφόλι» από το οποίο θα ξεκινούν όλες οι επιδοτήσεις.
Αλλά και το οποιοδήποτε πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα ‘θυσιαστεί’ υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, οπότε θα ζητηθεί από την ΕΕ να μην υπάρχει απαίτηση πλεονασμάτων πάνω από το 1%.
Όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ κάθε αύξηση 10 ευρώ του φυσικού αερίου, αποσπά μισό δις ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας. Και για κάθε 10 ευρώ αύξηση της τιμής του αερίου, ο προϋπολογισμός χρειάζεται να βάζει μέχρι 400 εκατ. ευρώ για να ισορροπεί τις τιμές στο ρεύμα.
«Τα χρήματα από όλα τα κοινοτικά προγράμματα αλλά και οι εκροές από τον κρατικό προϋπολογισμό πιστεύουμε πως θα δημιουργήσουν το απαραίτητο τείχος άμυνας στη χώρα. Μην ξεχνάτε τι έγινε στη Γαλλία με το Μακρόν να χάνει την πλειοψηφία στις εκλογές λόγω ακρίβειας. Εάν και η Ελλάδα έχει εκλογές το φθινόπωρο όπως δείχνουν πολλά σημάδια, τότε οι εξελίξεις θα είναι απροσδιόριστες οπότε χρειάζεται ισχυρή άμυνα και θωράκιση της κοινωνίας σας ώστε να αποφευχθούν οι παγίδες του λαϊκισμού» μας λέει διπλωμάτης από μεγάλη χώρα της ΕΕ που βρίσκεται στην Αθήνα την τελευταία 5ετία.
Έμπειρος μάνατζερ από το χώρο της ενέργειας, παρατηρεί ωστόσο πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού το φθινόπωρο και το χειμώνα, δηλαδή σε συνθήκες υψηλής ζήτησης, το αέριο θα φτάσει σε εξωφρενικά ύψη, στα 280- 410 ευρώ/ MWh, ανάλογα με τις διαθέσεις και το ρεβανσισμό του Πούτιν. Οπότε η χώρα μας θα πληρώσει φέτος για ρεύμα, πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ, από 5 δισ. που πλήρωνε το χρόνο μέχρι τώρα. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν θέλει ή δεν τολμά να να προβλέψει» λέει και μας κάνει την καρδιά …περιβόλι.