Στην Ελλάδα το βραβείο Natura 2000 για την προστασία χερσαίων εκτάσεων
Ο τίτλος αναγνωρίζει επιτυχημένα παραδείγματα προστασίας της φύσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ευρωπαίος επίτροπος περιβάλλοντος, Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, παρουσίασε χθες (19/05) τους νικητές των εφετινών βραβείων Natura 2000, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης τριάντα ετών από τη δημιουργία του δικτύου.
Βραβεύτηκαν έξι έργα από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και ένα διασυνοριακό έργο στη Γερμανία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία.
Ανακοινώνοντας τους νικητές σε τελετή στις Βρυξέλλες, ο κ. Σινκέβιτσους τόνισε ότι «η προστασία και η αποκατάσταση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας της Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης, την προσαρμογή σε αυτήν και για τη διαφύλαξη της ζωής στη Γη για τις επόμενες γενιές.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια, χιλιάδες επαγγελματίες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, εθελοντές και φορείς εργάζονται για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης, ώστε να συνεχίσει να μάς προσφέρει οφέλη.
Χάρη στους ανθρώπους εκείνους, το δίκτυο είναι τόσο επιτυχημένο σήμερα.
Στους διαγωνισμούς, το βραβείο πάει πάντοτε σε έναν νικητή, αλλά σήμερα θα πρέπει να νιώθει νικητής ο καθένας μας, διότι όταν προστατεύεται η φύση, ωφελούμαστε όλοι».
Τα βραβεία Natura 2000, επιπλέον, ευαισθητοποιούν αναφορικά με το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, το οποίο αποτελεί μία εκ των μεγαλύτερων επιτυχιών στα χρονικά του θεσμού.
Οι βραβεύσεις πραγματοποιούνται για τις ακόλουθες κατηγορίες: προστασία χερσαίων εκτάσεων (νικήτρια εφέτος είναι η Ελλάδα), επικοινωνία (Βουλγαρία), κοινωνικό–οικονομικά οφέλη (Κανταβρία, Ισπανία), ψήφος των πολιτών (Αυστρία), διασυνοριακή συνεργασία, ενώ εφέτος προστέθηκε μία ακόμη κατηγορία: διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος (Πορτογαλία).
Η ορθή διαχείριση του δικτύου Natura 2000 βρίσκεται στο επίκεντρο των φιλόδοξων στόχων προστασίας και αποκατάστασης της στρατηγικής του Οργανισμού για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, η οποία έχει στόχο να τη θέσει σε πορεία ανάκαμψης, ωφελώντας τους ανθρώπους, το κλίμα και τον πλανήτη.