Βουλγάρικο ρεύμα από πυρηνική ενεργεία «έρχεται» στην Ελλάδα

28/02/2022, 14:54
Βουλγάρικο ρεύμα από πυρηνική ενεργεία «έρχεται» στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνία μόνιμης εξαγοράς ρεύματος που θα παράγεται από το νέο σταθμό στο Μπελένε της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία επεκτείνει τον πυρηνικό σταθμό του Μπελένε (ουσιαστικά φτιάχνει δεύτερο) και η Ελλάδα ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνία μόνιμης εξαγοράς ρεύματος που θα παράγεται από το σταθμό αυτό.

«Έχουμε αρχίσει προκαταρκτικές κουβέντες για το θέμα αφού και η κατάσταση με Ουκρανία-Ρωσία δεν είναι καλή όπως βλέπετε και οι αναταράξεις που ξεκίνησαν Σεπτέμβριο με τις τιμές, δεν θα σταματήσουν. Είμαστε πάντως σε αρχικό στάδιο η κατάληξη δεν θα γίνει αύριο το πρωί» τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε να γίνει άμεσα η αρχή μιας τέτοιας μακροχρόνιας σχέσης με ρεύμα παραγόμενο από τις υφιστάμενες πυρηνικές μονάδες της Βουλγαρίας και να συνεχιστεί το συμβόλαιο με πλήρη δυναμικότητα από το 2026 και μετά, όταν οι Βούλγαροι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι έτοιμο το νέο εργοστάσιο».

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ μιλώντας στη βουλγαρική τηλεόραση.

Το θέμα της επέκτασης των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων είναι βασική προτεραιότητα στη Βουλγαρία και δέσμευση του συνασπισμού κομμάτων που συγκροτούν τη Βουλγαρική κυβέρνηση.

Εννοείται πως ένας πυρηνικός σταθμός χρειάζεται πολλά χρόνια για να κατασκευαστεί και είναι δύσκολο να υπάρχουν διμερείς δεσμεύσεις από τώρα, ενώ αντίστοιχα διεθνή παραδείγματα δείχνουν ότι τα συμβόλαια αυτά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Διαδικαστικά θα υπάρξει υπογραφή ενός διακρατικού μνημονίου που θα καλύπτει το εγχείρημα και θα ανοίξει το δρόμο ώστε να υπάρξουν εμπορικές συμφωνίες και μακροχρόνια συμβόλαια ανάμεσα στην Βουλγαρική εταιρεία παραγωγής ρεύματος από πυρηνικά και σε ελληνική ή ελληνικές εταιρείας ηλεκτρισμού.

Σήμερα η χώρα μας έχει σημαντικές συναλλαγές με τη Βουλγαρία σε εισαγωγές και εξαγωγές ρεύματος, μέσω της υφιστάμενης καλωδιακής διασύνδεσης, ενώ υπάρχουν επίσης και συμβόλαια που υπογράφουν traders με παραγωγικές μονάδες στη γειτονική χώρα.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα η νέα διασυνδετική γραμμή 400 kV Ελλάδας – Βουλγαρίας (μεταξύ του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Ν. Σάντας και του σταθμού Maritsa East 1 της γειτονικής χώρας) που κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ.

Η συζήτηση για συβολαιοποιήσεις ρεύματος από ένα νέο πυρηνικό σταθμό αφορά πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα και για πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

«Να θυμίσουμε ότι στις επίσημες προτάσεις της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Ταξινομία, όπου η πυρηνική ενέργεια καταλέγεται στις πράσινες μορφές παραγωγής συνεπώς ευνοείται η συμμετοχή και η χρηματοδότηση σχετικών υποδομών» μας λέει στέλεχος της ΡΑΕ.