Με τις μονάδες Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ, Εpledison, Κοπελούζου θα καλυφθεί το κενό του λιγνίτη
Μονάδες φυσικού αερίου και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα καλύψουν το μεγάλο κενό που θα προκαλέσει το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων σταδιακά από το 2020 με κορύφωση το 2023.
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ήδη παραδοθεί στο ΥΠΕΝ η Μελέτη Επάρκειας Συστήματος που έχει εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), σύμφωνα με την οποία για να μην διαταραχθεί η ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας με ρεύμα, θα χρειαστεί η ενίσχυση του συστήματος με νέους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 2.400 MW έως 2.800 MW.
Παράλληλα, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα χρειαστεί να υποστηριχτεί και από νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 35% στην τελική κατανάλωση ενέργειας ως το 2030, που ισοδυναμεί με ποσοστό 61% -64% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πέραν των σταθμών πράσινης ενέργειας είναι απαραίτητες για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είτε τρεις μονάδες φυσικού αερίου ισχύος περί τα 800 MW έκαστη, είτε ο συνδυασμός δύο μονάδων των 800 MW και δύο των 600 MW, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση σε ρεύμα.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε η κατασκευή του εργοστασίου της Μυτιληναίος στην Βοιωτία ισχύος 826 μεγαβάτ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021.
Δύο χρόνια αργότερα υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα της Εlpedison αντίστοιχης ισχύος. Θυμίζουμε ότι στα σκαριά είναι επιπλέον τρεις νέες μονάδες αερίου από τους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζου ισχύος 660 μεγαβάτ ενώ με την πέμπτη άδεια (660 μεγαβάτ) προικίστηκε πρόσφατα η Volton, η οποία απέκτησε την εταιρεία ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη. Αίτηση για δική του μονάδα έχει υποβάλλει στην ΡΑΕ και ο όμιλος της Βιοχάλκο.
Βάσει της μελέτης του ΑΔΜΗΕ, θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης έως το 2028 και όπως έχουν αναφέρει στελέχη του θα αξιολογηθούν τόσο τεχνικές παράμετροι του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) όσο και οικονομικές παράμετροι όπως, για παράδειγμα, το κόστος των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι.
Το νέο ΕΣΕΚ θα τεθεί σε διαβούλευση σε περίπου 10 ημέρες ώστε στις αρχές Δεκεμβρίου να πάρει την τελική του μορφή και να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παρατηρήσεις.