Folli Follie: Το πόρισμα της μεγάλης απάτης

15/04/2019, 23:17
1

Mία από τις πιο «τρελές» επιχειρηματικές απάτες σε παγκόσμια κλίμακα αποκαλύπτεται μέσα από τα στοιχεία της δικογραφίας και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φέρνει στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ». Και το όνομα αυτής; Folli Follie, τι άλλο;





Η αυτοδιαφημιζόμενη ελληνική πολυεθνική, η «Prada των φτωχών», αποδείχτηκε μια φούσκα που σκάει τώρα με πάταγο, δυσφημώντας το ελληνικό επιχειρείν. Βαριές ευθύνες, καθώς η έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση στρέφεται στην κατηγορία για «εγκληματική οργάνωση», προκύπτουν για τον πατριάρχη της επιχειρηματικής οικογένειας Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τον «χρυσό διάδοχο» Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και δεκάδες εμπλεκόμενα στελέχη της εταιρείας για την κομπίνα των πολλών εκατομμυρίων.





Τα νούμερα της απάτης ζαλίζουν: τραπεζικός λογαριασμός με πλαστογραφημένα statements που ενώ υποτίθεται ότι είχε 255 εκατ. δολάρια, στην πραγματικότητα είχε υπόλοιπο μόλις… 500 δολάρια. Ταμείο-μαϊμού 198 εκατ. ευρώ. 779 εκατ. ψεύτικες πωλήσεις. Εικονικά μεικτά κέρδη ύψους 326 εκατ. ευρώ. Ιδια κεφάλαια για τη Folli Follie Ασίας 1,53 δισ., τα οποία στην πραγματικότητα ήταν αρνητικά κατά 115 εκατ. ευρώ. Στην ουσία δηλαδή η εταιρεία δεν υπήρχε.





koysto11.jpg





Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου με τον γιο τους Τζώρτζη και τη σύζυγό του Μαρίζα. Η εταιρεία τους Folli Follie αποδείχτηκε μια φούσκα που σκάει τώρα με πάταγο, δυσφημώντας το ελληνικό επιχειρείν





Επιπλέον η έρευνα έχει φέρει στη δημοσιότητα και σοκαριστικούς διαλόγους από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ξήλωσαν οι ελεγκτικές αρχές, όπως αυτός με τον «κύριο… Πουτσίδη», στον οποίο θα κατέληγε, υποτίθεται, έμβασμα -μαϊμού της εταιρείας.





Διαβάστε τον απίστευτο διάλογο:





Υπάλληλος σε διευθυντή: «OK, αν μου πουν ντε και καλά να βάλω όνομα και επίθετο κάπου τι να γράψω;».
Διευθυντής: Βάλε «Γιώργος Πουτσίδης».





Ολα χύμα και μάλιστα με ονοματεπώνυμο σε… άπταιστα αγγλικά. «Γύρω-γύρω όλοι» ήταν ο κωδικός της επιχείρησης -φούσκα για τους ιδιοκτήτες και τα κορυφαία στελέχη της απάτης. Με άλλα λόγια, γυρίζουμε τα λεφτά και τα εμβάσματα σε ένα ατέλειωτο αεροπλανάκι. Και επειδή η εταιρεία ήταν πολυεθνική, ο κωδικός για να μην αποπνέει ελληνικούρα ήταν «Merry-go-round», έτσι για πολυεθνικό… αέρα.





Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Περίπου έναν χρόνο διαρκούν οι έρευνες από τις ελληνικές και διεθνείς αρχές και οι Κουτσολιούτσοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν στα ίδια κοσμικά σαλόνια. Επιχειρηματικοί και νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών και των αντίστοιχων αστικών και ποινικών κυρώσεων όπου χρειάζονται. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Για την καθυστέρηση οι λόγοι είναι αντικειμενικοί (πολύπλοκες έρευνες, αδυναμία δεσίματος στοιχείων, μόνιμες καθυστερήσεις κ.λπ.) ή υπεισέρχονται και «υποκειμενικά» αίτια; Οι απαντήσεις προσεχώς από τη στιγμή που, όπως αποκαλύπτεται από το «ΘΕΜΑ», τα πορίσματα της Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.





folluie22.jpg




Σημεία και τέρατα





Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έκτασης 150 σελίδων, που βασίζεται στο πόρισμα της Alvarez & Marsal (Α&Μ) και περιλαμβάνεται στη δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, καταγράφει σημεία και τέρατα που δεν συμβαίνουν ούτε σε χολιγουντιανές ταινίες.





Η απόφαση περιλαμβάνεται στα στοιχεία της δικογραφίας μαζί με απίστευτα κυνικά email που συγκέντρωσαν ελεγκτές και εισαγγελείς. Τα στοιχεία είναι τόσο ωμά και σοκαριστικά για το εύρος της πρωτοφανούς απάτης που ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης διεξάγει νέα έρευνα για εγκληματική οργάνωση, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ως ύποπτοι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Κουτσολιούτσος και άλλα στελέχη της Folli Follie.





Σύμφωνα με στοιχεία, οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει σε σημείο μέχρι και να πλαστογραφούν εξτρέ της Alpha Bank και να τα στέλνουν στη θυγατρική εταιρεία τους στην Ασία ώστε να παρουσιάζουν πως έχουν στο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα έγγραφα της δικογραφίας, «από το 2009 το Folli Follie Group Αsia & Pacific (APAC) καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα».





Λογαριασμοί με υπόλοιπα μόλις 500 δολάρια





Σχεδόν όλη η δραστηριότητα και τα υπόλοιπα σε δολάρια της FF Sourcing ήταν εικονικά. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, στις 31.12.17 καταχωρήθηκε από την FF Sourcing μεταφορά 255,2 εκατ. δολαρίων στην FF Origins «ενώ το πραγματικό υπόλοιπο του εν λόγω λογαριασμού ανερχόταν σε 500 δολάρια». Αλλά και στον λογαριασμό σε γεν της FF Sourcing η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη. Είχαν καταχωρηθεί έξι συναλλαγές -που σύμφωνα με υπαλλήλους της εταιρείας ήταν πραγματικές- αλλά το υπόλοιπο στις 31.12.17 ήταν 600 δολάρια. Και το πόρισμα καταλήγει με την επισήμανση ότι τα bank statements που δόθηκαν για την τεκμηρίωση εικονικών τραπεζικών υπολοίπων 290,2 εκατ. δολαρίων που κατείχε η FF Origins στις 31.12.17 έχουν πλαστογραφηθεί.





Από το 2001 εικονικές συναλλαγές





Στη δικογραφία αναφέρεται πως εντοπίστηκαν τρεις περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών, οι οποίες ξεκινούν από το 2001, χωρίς να αποκλείεται η απάτη να ξεκίνησε και νωρίτερα!





Η δεύτερη φάση της απάτης αφορά στην περίοδο 2007-2015 και αναφέρεται ως «Εμμεσες εικονικές συναλλαγές». Ωστόσο, από το 2015 και μετά η κατάσταση ξέφυγε τελείως καθώς μπαίνει εμπρός το σχέδιο «Merry-go-round», όπως αποκαλείται στα αγγλικά το γνωστό παιδικό παιχνίδι «Γύρω-γύρω όλοι», το οποίο επικαλούνταν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι για τις «άμεσες εικονικές συναλλαγές».





Στην τρίτη και τελευταία φάση της απάτης διαπιστώθηκε ότι από το 2015 έως το 2017 καταχωρούνταν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν υποτιθέμενο πελάτη, την NG Boon Soon (NBS) καθώς και εικονικές συναλλαγές αγορών από τουλάχιστον έναν υποτιθέμενο προμηθευτή. «Οι συναλλαγές ήταν εικονικές χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών», αναφέρει χαρακτηριστικά η δικογραφία.





Οι εμπλεκόμενοι είχαν τέτοια άνεση στις πλαστογραφήσεις και τέτοιο... υψηλό επίπεδο ώστε έκαναν και χυδαίους αστεϊσμούς μεταξύ τους, με τα ονόματα των δήθεν αποστολέων των χρημάτων που έστελναν στην Ασία, με χαρακτηριστικότερο πρωταγωνιστή των εμβασμάτων-μαϊμού τον «κύριο Πουτσίδη».





Από την έρευνα των ελεγκτών της A&M προκύπτει ένα όργιο πλαστογραφήσεων και εικονικών συναλλαγών που ακόμη και οι εξειδικευμένοι ελεγκτές σηκώνουν τα χέρια ψηλά και παραδέχονται πως «δεν ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε το σύνολο των συναλλαγών που αφορούν στις έμμεσες εικονικές συναλλαγές»! Οπως προκύπτει από έγγραφα των ελεγκτικών αρχών, η Folli Follie Group APAC και οι υπο-όμιλοί της στην Ασία αποτελούν τη μήτρα της διερευνώμενης απάτης. Εκατοντάδες ανύπαρκτα εκατομμύρια «γύριζαν» λογιστικά φουσκώνοντας τα μεγέθη του ισολογισμού.





Μέσω της πρακτικής των εικονικών συναλλαγών, ο τζίρος του συγκεκριμένου υπο-ομίλου της FF Group Sourcing Limited εκτιμάται ότι είχε αυξηθεί ψευδώς κατά 863 εκατ. δολάρια ή περίπου 779 εκατ. ευρώ. Η FF ως όμιλος (Ευρώπη και Ασία) εμφάνισε το 2016 πωλήσεις 1,337 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 911 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται ότι πουλήθηκαν στην Ασία μέσω της FF Group Sourcing. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι από τα 911 εκατ. τα 779 εκατ. ήταν εικονικά. Δηλαδή στις αγορές της Ασίας με τα περίπου 2 δισεκατομμύρια καταναλωτές, οι αληθινές πωλήσεις ήταν μόλις 132 εκατ. ευρώ. Με τις ψευδείς πωλήσεις των 779 εκατ. προκύπτει ότι ο ενοποιημένος (όλου του ομίλου) τζίρος μόνο το 2016 ήταν κατά 58% ανύπαρκτος.





Ταυτόχρονα εμφανίζονται ψευδείς απαιτήσεις της FF Group Sourcing Limited ύψους 612 εκατ. ευρώ, ενώ τα μεικτά κέρδη της εταιρείας ήταν φουσκωμένα κατά 326 εκατ. ευρώ. Η απάτη είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις που τα ίδια κεφάλαια του ομίλου στην Ασία στις 31.12.2016 ήταν προσαυξημένα πλασματικά κατά 1.722 εκατ. δολάρια σε σύνολο 1.884 εκατ. δολαρίων, ενώ στο ταμείο εμφανίζονταν 328 εκατ. «προσαυξημένα κατά ποσό 209 εκατ. δολαρίων ή 198 εκατ. ευρώ περίπου, καθόσον δεν υφίσταντο»!





Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το συγκλονιστικό είναι ότι το 2015 είχε γίνει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανώνυμη καταγγελία -εξαιρετικά αναλυτική- για τις λογιστικές απάτες στη Folli Follie που αναφερόταν στους ισολογισμούς των προηγουμένων ετών. Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν το ερεύνησε επειδή η καταγγελία ήταν… ανώνυμη.





follie3.jpg




follie4.jpg





Η βίλα της οικογένειας Κουτσολιούτσου στην περιοχή Κέριζα στις Σπέτσες. Διαθέτει ελικοδρόμιο καθώς και πισίνα-υπερπαραγωγή





«Merry-go-round» (γύρω-γύρω όλοι)





Ο κύκλος εργασιών της FF Group Sourcing Limited αντιπροσώπευε περίπου το 68% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της εταιρείας και το 63% των ταμειακών διαθεσίμων των ενοποιημένων ταμειακών διαθέσιμων και ισοδύναμων. Η εν λόγω εταιρεία έκανε συναλλαγές με άλλες θυγατρικές της FF και κυρίως τις FF Origins Limited, FF International (Holdings) Limited, FF Business Development and Technical Consulting Limited. Αυτές και ορισμένες ακόμη εταιρίες ήταν οι βασικές του FF Group Αsia & Pacific (FF APAC).





Οπως αναφέρεται στη δικογραφία και το πόρισμα της A&M, ιδιοκτήτες και στελέχη της Folli Follie Group APAC είχαν κάνει… διατριβή σε μια απίστευτη μέθοδο με στόχο την εικονική προσαύξηση των εσόδων και των κερδών της εταιρείας. Οι υπάλληλοι ονόμαζαν την πρακτική αυτή «Merry-go-round» (γύρω-γύρω όλοι).





Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρακτικής, λάμβαναν χώρα οι εξής ενέργειες από τα στελέχη της εταιρείας:





- Αρχικά διενεργούνταν και καταχωρούνταν από τις εταιρείες του FF APAC πωλήσεις προς μια ελεγχόμενη εταιρεία.





- Στη συνέχεια η ελεγχόμενη εταιρεία πωλούσε τα εμπορεύματα απευθείας ή μέσω άλλης ελεγχόμενης εταιρείας σε μια άλλη εταιρεία του FF APAC.





- Ακολουθούσε η πώληση των εμπορευμάτων είτε σε έναν νόμιμο εξωτερικό πελάτη, είτε σε μια ελεγχόμενη εταιρεία (από τη FF APAC) ή πωλούνταν κατευθείαν στην FF APAC.





Με απλά λόγια δηλαδή «τα ίδια εμπορεύματα πωλούντο περισσότερο από μια φορές από τις εταιρείες του Folli Follie Group APAC» και «μέσω αυτών των συναλλαγών προσαυξάνονταν τόσο τα έσοδα όσο και το κόστος πωληθέντων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του Folli Follie Group APAC». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα της A&M, «κατά την κατάρτιση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του Folli Follie Group APAC και κατ’ επέκταση της εταιρείας, οι ενδοομιλικές συναλλαγές απαλείφονταν κατά την ενοποίηση». Δηλαδή οι εικονικές συναλλαγές αφού πραγματοποιούνταν λογιστικά στη συνέχεια σβήνονταν!





«Ωστόσο, δεδομένου ότι οι εν λόγω συναλλαγές φαινομενικά διενεργούνταν και με τρίτα μέρη (με εκτός ομίλου εταιρείες), δεν πραγματοποιούνταν οι σχετικές απαλοιφές. Σημειώνεται δε στις περιπτώσεις όπου η αξία μιας συναλλαγής (τιμή πώλησης και τιμή αγοράς) διέφερε, η εν λόγω διαφορά δημιουργούσε κέρδος εντός των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του Folli Follie Group APAC και κατ’ επέκταση της εταιρείας)».





follie5.jpg





Ο Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου





Οι ευθύνες της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των Αρχών





Για την υπόθεση της Folli Follie έχουν ήδη ασκηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο κακουργηματικές διώξεις για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος την ερευνά. Η δίωξη στρέφεται κατά του ιδρυτή της Δημήτρη Κουτσολιούτσου της συζύγου του Κατερίνας, του γιου τους Γιώργου Κουτσολιούτσου, διευθύνοντος συμβούλου και μέλους του Δ.Σ. της εταιρείας, τριών άλλων μελών του Δ.Σ., του οικονομικού διευθυντή, του επικεφαλής του λογιστηρίου, του ορκωτού λογιστή που υπέγραψε τον ισολογισμό (και) του 2017 και του Ελληνα επικεφαλής του ομίλου στην Ασία και εμπνευστή του «κ. Πουτσίδη».





Η Οικονομική Εισαγγελία εστιάζει ιδιαίτερα στις ευθύνες του ιδρυτή και τότε προέδρου Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Οι Αρχές στέκονται στο γεγονός ότι ενώ είχε δημιουργήσει πλασματικά οικονομικά στοιχεία της FF και προφανώς το γνώριζε, στις 9 Μαΐου 2017 πούλησε 1.150.000 μετοχές εισπράττοντας περίπου 9,7 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα οι Αρχές διερευνούν και το γεγονός ότι στα εικονικά οικονομικά στοιχεία βασίστηκε και η έκδοση ομολογιακών δανείων της FF.





follie6.jpg





Τζώρτζης και Μαρίζα Κουτσολιούτσου





Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα μπαίνουν το επόμενο διάστημα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛ.ΤΕ.), όπως και ο ρόλος που είχαν συγκεκριμένες χρηματιστηριακές εταιρείες. Οι εισαγγελικές αρχές θα διερευνήσουν τυχόν ευθύνες των ελεγκτικών αρχών δεδομένου ότι δεν κινητοποιήθηκαν έγκαιρα για να δώσουν ένα τέλος στην πρωτοφανή απάτη που διέσυρε την χώρα και την ελληνική οικονομία, καθώς η μετοχή της Folli Follie ήταν μια από τις 25 του πλέον αντιπροσωπευτικού χρηματιστηριακού δείκτη του Χ.Α., του FTSE 25.





Ωστόσο, τώρα και με βάση τις νέες αποκαλύψεις για το όργιο της πλαστογραφίας, τα ίδια πρόσωπα κλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κ. Δραγάτση, να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις (ως ύποπτοι δηλαδή) κατά περίπτωση για τα εξής αδικήματα: εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική πλαστογραφία και χειραγώγηση. Μάλιστα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Γιώργος κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, ως ύποπτοι τέλεσης του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας στην κακουργηματική πλαστογραφία.





follie7.jpg





Η Καίτη Κουτσολιούτσου με τη νύφη της Μαρίζα και την αδελφή της Ασπα, σύζυγο του Διονύση Σαββόπουλου





Τα σοκαριστικά στοιχεία





Αναλυτικά, στη δικογραφία αναφέρονται:





- Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του υπο-ομίλου της FF Group Sourcing Limited διαπιστώθηκε ότι ήταν προσαυξημένα κατά ποσό 209 εκατ. δολαρίων ή περίπου 198 εκατ. ευρώ, καθόσον δεν υφίσταντο. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχούσε στο 60% περίπου των ενοποιημένων ταμειακών διαθέσιμων και ισοδύναμων της εταιρείας ποσού 328 εκατ. ευρώ την 31.12.2016.





- Ο κύκλος εργασιών του υπο-ομίλου της εταιρείας FF Group Sourcing Limited, σύμφωνα με την έκθεση της A&M, εκτιμάται ότι ήταν προσαυξημένος κατά ποσό 863 εκατ. δολαρίων ή 779 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στο 58% περίπου του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της εταιρείας για τη χρήση 2016 ποσού 1,337 δισ.





- Οι εμπορικές απαιτήσεις του υπο-ομίλου της εταιρείας FF Group Sourcing Limited, ως αποτέλεσμα των προαναφερθεισών εικονικών πωλήσεων, σύμφωνα με την έκθεση της Α&Μ, εκτιμάται ότι ήταν προσαυξημένες κατά 645 εκατ. δολάρια ή 162 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχούσε περίπου στο 93% των ενοποιημένων εμπορικών απαιτήσεων της εταιρείας ύψους 655 εκατ. την 31.12. 2016.





Ακόμη, με βάση την έκθεση της A&M εκτιμάται μεταξύ άλλων ότι:





- Τα μεικτά κέρδη του υπο-ομίλου της FF Group Sourcing Limited για τη χρήση του 2016 ήταν προσαυξημένα κατά 361 εκατ. δολάρια, που αντιστοιχούσαν στο 53% περίπου των ενοποιημένων εμπορικών απαιτήσεων της εταιρείας ποσού 612 εκατ. και





- Τα ίδια κεφάλαια του υπο-ομίλου της εταιρείας FF Group Sourcing Limited την 31.12.2016 ήταν προσαυξημένα κατά 1.722 εκατ. δολάρια, σε σύνολο ενοποιημένων ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ύψους 1.884 εκατ. ευρώ.





Υπενθυμίζεται ότι η απάτη της Folli Follie ήρθε στο φως στις αρχές Μάιου 2018 μετά από καταγγελία στη Νέα Υόρκη του fund Quintessential Capital Management. Είχε υποστηρίξει τότε ότι τα σημεία πωλήσεων είναι πολύ λιγότερα από αυτά που παρουσιάζει η εταιρεία, ενώ αμφισβήτησε τον ισολογισμό και ειδικά τα ταμειακά διαθέσιμα επισημαίνοντας τις μαύρες τρύπες στην Ασία.





Η Folli Follie αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες και απείλησε με μηνύσεις. Το fund επέμενε στις κατηγορίες του και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο που ξεπερνούσε κάθε φαντασία διασύροντας τη χώρα, την οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Το fund είχε θέσει ερωτήματα για τους ορκωτούς ελεγκτές της εταιρείας, με το Bloomberg να επισημαίνει ότι η FF ήταν η μοναδική εισηγμένη που ελέγχεται από την Ecovis, ενώ μόνο 4 εισηγμένες,με μέγεθος άνω του 1 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, ελέγχονται από ελεγκτική που στο χαρτοφυλάκιό της έχει μόνο μία εισηγμένη.





foloie67.jpg




Ψεύτικα τραπεζικά υπόλοιπα με εικονικό αποστολέα και «μαϊμού» τηλέφωνα





Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, «από το 2009 το Folli Follie Group APAC καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα λόγω της υποτιθέμενης είσπραξης εικονικών απαιτήσεων από πελάτες από τις άμεσες και έμμεσες εικονικές πωλήσεις της υποτιθέμενες εξόφλησης εικονικών ενδοομιλικών συναλλαγών μεταξύ της Folli Follie Group APAC και της Folli Follie Business Development and Technical Consulting Ltd, καθώς και εικονικών τόκων για τις εταιρείες Folli Follie Group Sourcing Ltd, Folli Follie Origins Limited και Folli Follie International Ltd».





Ο τρόπος για να στηθεί το κόλπο ήταν η πλαστογραφία τραπεζικών statements από υπαλλήλους της εταιρείας στο όνομα της Alpha Bank, η οποία σύμφωνα με τη δικογραφία είχε πλήρη άγνοια. Μάλιστα η Alpha, με την αποκάλυψη της απάτης, κινήθηκε νομικά και έχει καταθέσει μήνυση κατά των υπευθύνων της FF.





Οπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο της A&M, η εταιρεία της Folli Follie στην Ασία:





- Παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς.





- Παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.





- Κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα.





Από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι της FF Group APAC είχαν στήσει ολόκληρο μηχανισμό παραγωγής ώστε να δημιουργούν τα πλούσια τραπεζικά διαθέσιμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα των ελέγχων, την εντολή και τις οδηγίες για την πλαστογραφία έδιναν άλλα στελέχη της εταιρείας.





Η ασυδοσία τους μάλιστα είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που έκαναν χαβαλέ με τα ονόματα των προσώπων που θα εμφανίζονταν ως αποστολείς. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος» στη δικογραφία περιλαμβάνεται ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της FF Group APAC, τον Μάιο του 2016. Ειδικότερα, υπάλληλος της εταιρείας (σ.σ.: τα ονόματα είναι στη διάθεση της εφημερίδας) λαμβάνει εντολή από διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην Ασία (σ.σ.: το οποίο σήμερα έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης) να στείλει... διαθέσιμα με πλαστογραφημένα τραπεζικά statements στην εταιρεία στην Ασία. Ο ηλεκτρονικός τους διάλογος που περιλαμβάνεται στη δικογραφία έχει ως εξής:





e-mail υπαλλήλου προς διευθυντικό στέλεχος: 
«ΟΚ. Αν μου πουν ντε και καλά να βάλω όνομα και επίθετο κάπου τί να γράψω;».





Απαντητικό e-mail στελέχους προς υπάλληλο: 
«Αν σε αφήσουν απλά γράψε Alpha και δώσε μια μούφα τηλέφωνο».





Απαντητικό e-mail υπαλλήλου προς διευθυντικό στέλεχος: 
«Δεν μου είπες ποιος να βάλω ότι το στέλνει;».





Απαντητικό e-mail διευθυντικού στελέχους προς υπάλληλο: 
«Γιώργος Πουτσίδης»!





Απαντητικό e- mail υπαλλήλου σε διευθυντικό στέλεχος: 
«OΚ. Το έστειλα σήμερα το πρωί με εξπρές. Δεν μου ζήτησαν άλλα στοιχεία, μόνο αν το έστελνα συστημένο θα έπρεπε να δώσω τον αποστολέα. Μου είπαν σε μια εβδομάδα θα φτάσει».





Απαντητικό e-mail διευθυντικού στελέχους προς υπάλληλο: 
«Σε ευχαριστώ Πουτσίδη μου».





Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, η διοίκηση της FF Group APAC προκειμένου να έχει καλυμμένα τα νώτα της είχε αφαιρέσει από υπάλληλό της τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, τον οποίο του τον επέστρεψε τέσσερις ημέρες αργότερα έχοντας διαγράψει τα ένοχα ίχνη.





follieeee.jpg




TAGS: