Επιστρατεύουν το Ε9 της εφορίας για το Κτηματολόγιο

20/03/2019, 13:26
1

Tα στοιχεία της δήλωσης ακινήτων του Ε9, θα αξιοποιήσει ως αποδεικτικά εργαλεία η Ελληνικό Κτηματολόγιο, στην προσπάθειά της, να επιλύσει το γόρδιο δεσμό της χρησικτησίας που θα επικαλεστεί μεγάλο τμήμα των πολιτών ελλείψει νόμιμων τίτλων.





Το Ε9 μελετάται να επιστρατευτεί σε δεύτερο στάδιο και ως μέσο διασταύρωσης στοιχείων για όσους επιλέξουν να μην δηλώσουν τις περιουσίες τους ή να τις δηλώσουν επιλεκτικά.





Το θεσμικό πλαίσιο έχει προβλέψει από καιρό τη συνεργασία των μηχανογραφικών συστημάτων του κτηματολογίου και του ΤΑΧΙS, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια και αξιοπιστία στα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν. Ωστόσο το «πάντρεμα» αυτό καθυστερεί. Μάλιστα, στελέχη της Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφέρουν ότι στο τέλος της κτηματογράφησης αυτά τα δύο συστήματα θα πρέπει να ενοποιηθούν όπως γίνεται αντίστοιχα στο εξωτερικό.





Χθες, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της τελευταίας και δυσκολότερης γενιάς κτηματογράφησης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Δημαράς και η διοίκηση του Κτηματολογίου άνοιξαν τα χαρτιά τους, δίνοντας στοιχεία για την πορεία της κτηματογράφησης αλλά και τις δυσκολίες της. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι είναι σε επαφή με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να αξιοποιηθούν τα στοιχεία του Ε9 με τρόπο όμως που δεν θα θίγονται τα προσωπικά δεδομένα.





Οι μελετητές που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της κτηματογράφησης, πιέζουν σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να μπει στη δήλωση εισοδήματος ένα κουτάκι, στο οποίο ο πολίτης θα δείχνει εάν συναινεί με τη χρήση του Ε9 από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο».





Τόσο η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Χριστίνα Κλωνάρη όσο και ο Πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο Βύρων Νάκος, επιβεβαίωσαν χθες ότι το συνολικό ποσοστό των δηλώσεων έφτανε μέχρι τις 12 Μαρτίου το 7%.





Το χαρακτήρισαν μικρό ωστόσο δήλωσαν ότι θα αυξηθεί όσο περνά ο χρόνος και αυτό φάνηκε και κατά την χθεσινή επίσκεψή τους στο κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεϊκου 137), στο οποίο εξυπηρετούνται όσοι διαθέτουν περιουσίες σε περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης.





Η επισκεψιμότητα του γραφείου Κτηματογράφησης στην μία εβδομάδα που λειτουργεί, αυξάνεται καθημερινά, ωστόσο δεν λείπουν τα παράπονα και οι γκρίνιες από τον κόσμο που συρρέει καθημερινά για ελλείψεις προσωπικού και μεγάλη αναμονή. Υπολογίζεται ότι από το Γραφείο Κτηματογράφησης περνούν ημερησίως περί τους 2.000 πολίτες. Συνολικά, από την περασμένη Τρίτη, 4.200 έχουν περαιώσει τη διαδικασία και έχουν δηλωθεί 7.834 δικαιώματα. Αντίστοιχα, έχουν υποβληθεί 700.000 δηλώσεις που αντιστοιχούν στις 21 από τις 32 μελέτες κτηματογράφησης που περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα. Από αυτές το 13% έχει γίνει ηλεκτρονικά.





Τα στελέχη του κτηματολογίου επανέλαβαν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, λόγω της ιδιαιτερότητας των περιοχών θα επικαλεστεί χρησικτησία. Το κτηματολόγιο, σε αυτή την περίπτωση ζητά δύο αποδεικτικά στοιχεία: ένορκη βεβαίωση από συμβολαιογράφο ή το Ε9 από το οποίο τεκμηριώνεται ο χρόνος της χρησικτησίας.





Οι πολίτες που δεν διαθέτουν τίτλους θα πρέπει να προσκομίσουν οπωσδήποτε τοπογραφικό διάγραμμα και το Ε9. Επίσης, εάν δεν διαθέτουν τελεσίδικη δικαστική απόφαση θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφα από τον συνδυασμό των οποίων να αποδεικνύεται η 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΚΟ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης ορίων, έγγραφα υποθηκών και άλλων βαρών επί του ακινήτου κλπ). Γίνονται επίσης δεκτά και συμβόλαια όμορων οικοπέδων, των οποίων οι ιδιοκτήτες αναγνωρίζουν τον πολίτη που θέλει να κάνει χρήση έκτακτης χρησικτησίας ως ιδιοκτήτης του διπλανού ακινήτου.





«Όσοι έχουν συμβόλαια δεν χρειάζονται παρά λίγα λεπτά για να εξυπηρετηθούν. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν δεν υπάρχουν συμβόλαια και γίνεται επίκληση χρησικτησίας και όταν υπάρχει δυσκολία εντοπισμού του ακινήτου» αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικό κτηματολόγιο.





Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό του ακινήτου, επανέλαβε ότι υπάρχει εφαρμογή που επιτρέπει μέσω κινητού να οριοθετήσει κανείς το ακίνητό του, περπατώντας περιμετρικά σε αυτό και στην συνέχεια να εκτυπώσει την εικόνα και να την υποβάλλει μαζί με την δήλωση.





Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές «Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης», Δυτικής Αττικής και νήσων (Σπέτσες, Ύδρα, Πόρος, Κύθηρα, Αντικύθηρα) και «Λήμνου – Λέσβου». Όσον αφορά την κτηματογράφηση του Δήμου Αθηναίων, η οποία ξεκίνησε το 2008, η προανάρτηση αναμένεται στα μέσα Απριλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα αργήσουν να βγουν και οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις προσφυγές που έχουν γίνει από τους αναδόχους για τις πέντε τελευταίες μελέτες κτηματογράφησης. Πρόκειται για το 7% των δικαιωμάτων της χώρας και αφορούν τα υπόλοιπα τμήματα Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, Κυκλάδων (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα Κύθνος), Ρεθύμνου, Χανίων και μία από τις δύο συμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.