Με δύο σενάρια για τις συντάξεις
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες περικοπές στις συντάξεις περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών.
Αναλόγως με την τύχη που θα έχει το μέτρο που αφορά στις συντάξεις, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στα 3,56% του ΑΕΠ για το 2019 (εφόσον η περικοπή δεν υλοποιηθεί), ενώ εάν τελικά περικοπούν προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ.
Κατά την ίδια πηγή το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει οικονομική μεγέθυνση 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.
Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω των ακόλουθων μέτρων:
Από την πλευρά των εσόδων:
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών,
- Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και
- Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
Από την πλευρά των δαπανών το προσχέδιο προβλέπει:
- την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών,
- την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια
- την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
- την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Όσον αφορά στις συντάξεις, η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι «το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει, επίσης, την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018».
Προστίθεται πάντως ότι «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Ο Ρέγκλινγκ
Την ίδια ώρα πάντως, ο επικεφαλής του του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, δήλωνε ότι "η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ελαφρά καλύτερο του αναμενόμενου φετινό προϋπολογισμό, αφού συζητήσει πρώτα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς"
Ερωτηθείς, αν η ελληνική κυβέρνηση θα αντιστρέψει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όχι. Έχουν υποσχεθεί τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Ο ελληνικός προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρά καλύτερος του αναμενόμενου. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό τον προϋπολογισμό. Αν αλλάξουν τις πολιτικές τους, θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν έχουν αποδεσμευθεί ακόμη 100%».
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η Ολλανδία θέλει πίσω τα χρήματά της, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όχι, ο ESM θέλει πίσω τα χρήματά του. Όσο αποπληρωνόμαστε, δεν υπάρχει κανένα κόστος για τον Ολλανδό φορολογούμενο. Ούτε ένα σεντ από χρήματα του Ολλανδού φορολογούμενου δεν έχει δαπανηθεί έως τώρα για τα ελληνικά πακέτα στήριξης».