Ουτοπία η εξαφάνιση της ανομίας από τα Πανεπιστήμια
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και οι δύο πανεπιστημιακοί –έχοντας στο πλευρό τους έγκριτους πανεπιστημιακούς και τα στελέχη της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης που συνεργάστηκαν στη 12μελή επιτροπή «για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης»–, υπό το βάρος των ιδεολογικοπολιτικών τους αγκυλώσεων για το κρίσιμο ζήτημα της βίας στα ΑΕΙ, δημοσιοποίησαν χθες –έναν χρόνο μετά την πρώτη εξαγγελία της σχετικής επιτροπής– πόρισμα το οποίο βρίθει γενικοτήτων, αστοχιών και προτάσεων εκτός πραγματικότητας. Χαρακτηριστικά, το πόρισμα ζητεί φορολογικούς ελέγχους σε πάρτι φοιτητών.
Επιτροπή καταστολής!
«Φτιάξτε μόνιμη επιτροπή διαπραγμάτευσης με τους καταληψίες, δημιουργήστε χώρους και αίθουσες αναψυχής που θα διατίθενται σε περιπτώσεις “αυθόρμητης” χρήσης χώρων των ΑΕΙ, απομακρύνεται τα ΑΤΜ από τα ΑΕΙ» είναι μεταξύ των προτάσεων. Η επιτροπή είναι σαν να ανακαλύπτει την... πυρίτιδα στα ελληνικά ΑΕΙ, «βάζει μπροστά τους φοιτητές» για να ανεχθεί καταλήψεις χώρων. Ωστόσο, ο κ. Παρασκευόπουλος στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει ένα ΑΕΙ όταν ένας χρήστης έχει εισέλθει σε χώρο του, όπως π.χ. στο ΑΠΘ και στο Οικονομικό Παν. Αθηνών, ανέφερε ότι «Πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεις κάποιον που έχει μπει στο πανεπιστήμιο και κάνει χρήση ναρκωτικών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η καταστολή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Να υπάρξουν street work για τους τοξικομανείς». Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα και πάμε να ερευνήσουμε τα αίτια.
Ενδεικτικές προτάσεις
Ενδεικτικά, ιδού ορισμένες από τις προτάσεις που θέτει η επιτροπή στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τις νεολαίες των κομμάτων και τις φοιτητικές παρατάξεις για να συζητήσουν και να διατυπώσουν παρατηρήσεις έως τις 30 Οκτωβρίου:
- Για τις κλοπές, φωτίστε τους αύλειους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί ο φωτισμός. Ευαισθητοποιήστε τους φοιτητές και τους εκπροσώπους τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν «θύμα» είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν.
- Για τις ληστείες χρηματαποστολών και ΑΤΜ, απομακρύνετε όλα τα σχετικά μηχανήματα από χώρους των ΑΕΙ, ή εναλλακτικά τοποθετήστε τα σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά.
- Για τη διακίνηση ναρκωτικών και τις ανοικτές αγορές λιανικής ναρκωτικών, αναλύστε τους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της αγοράς ναρκωτικών πέριξ του ΑΕΙ, αναπτύξτε street work για τον περιορισμό της βλάβης, δημιουργήστε μονάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών σε όλα τα ΑΕΙ και κατάλληλη στελέχωσή τους (ωσάν οι φοιτητές να είναι οι χρήστες), οργανώστε μεταπτυχιακά προγράμματα.
- Για τις πρόσκαιρες καταλήψεις χώρων από φοιτητές ή και τρίτους για αναψυχή-διασκέδαση, δημιουργήστε χώρους αναψυχής ελεγχόμενους που θα παραχωρούνται στους φοιτητές. Ελέγξτε τους διοργανωτές των εκδηλώσεων για το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής.
- Για βίαιη παρακώλυση της λειτουργίας οργάνων ΑΕΙ, φθορές περιουσίας, ψυχολογική βία και εκφοβισμό καθηγητών κ.λ.π., να καταρτιστεί η διοίκηση του ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση κρίσεων μέσω ανάπτυξης εργαλείων διαπραγμάτευσης και διαμεσολάβησης. Να δημιουργηθεί κώδικας δεοντολογίας, να οργανωθεί φόρουμ συζήτησης σε κάθε πανεπιστήμιο.
- Για τον έλεγχο των ανοικτών πανεπιστημιακών χώρων, το πόρισμα λέει ότι «θα διευκολυνθεί σοβαρά, αν αυτοί οριοθετηθούν με τρόπο συμβολικά σαφή ώστε να είναι σαφές σε όλους (φοιτητές, προσωπικό, πολίτες, αστυνομία) πότε εισέρχονται σε χώρο με ειδικές ανάγκες ελευθερίας και με ιδιομορφίες φύλαξης».
«Το πόρισμα Παρασκευόπουλου επιστρέφεται ως απαράδεκτο, φαιδρό και προσβλητικό» δήλωσε η ΟΝΝΕΔ.
Είναι αδιόρθωτοι
Την έντονη αντίδρασή του για το πόρισμα της 12μελούς επιτροπής, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, για την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ εξέφρασε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επιτροπή, μεταξύ άλλων, προτείνει τη δημιουργία χώρων αναψυχής για τους καταληψίες, όπου, μάλιστα, θα διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι στους διοργανωτές εκδηλώσεων. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι «τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για ιδεοληψία.
Πλάκα με κάνεις;
Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης το πόρισμα Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα Πανεπιστήμια.
Σε ανάρτησή του στο facebook έβαλε τίτλο: «Πλάκα με κάνεις»; και συνέχισε:
- Να φύγουν τα ΑΤΜ απ’ τα Πανεπιστήμια, για να μην τα σπάνε.
- Να μην πολεμάμε την παραβατικότητα γιατί έτσι υποθάλπουμε καταστάσεις ανομίας (sic).
- Να δίνουμε υποκατάστατα ναρκωτικών για να μην γίνεται διακίνηση.
- Να δημιουργηθεί Μόνιμη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για αυτούς που κάνουν καταλήψεις με φθορές ή μη.
- Να μη δέρνουν καθηγητές γιατί δεν είναι άρχουσα τάξη.
- Να φωτίσουμε τους χώρους με λάμπες που δεν σπάνε.
- Να δημιουργηθούν χώροι νυχτερινής αναψυχής με ευθύνη των σχολών, εκ περιτροπής.
Ναι! Είναι το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας στα Πανεπιστήμια!
Περιμένατε τίποτε καλύτερο;
Εγώ όχι. Γιαυτό, όταν ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο είχα πει στον υπουργό Παιδείας “πλάκα με κάνεις;” Ο άνθρωπος που έκανε ολέθριες επιλογές στο σωφρονιστικό σύστημα, που έβαλε μαζί τους φτωχοδιάβολους των φυλακών με τους κατά συρροή εγκληματίες και άνοιξε τα κελιά μόνο γι’ αυτούς που έχουν τους καλούς δικηγόρους, ο άνθρωπος αυτός θα μας πει τι να κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια! Εκτός αν ο κ. Γαβρόγλου έχει χιούμορ που δεν το έχω υπολογίσει».