Στρατό στα σύνορα της Ε.Ε. προτείνει η Αυστρία
Την τοποθέτηση στρατιωτικών μονάδων στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να θωρακιστεί από τους μετανάστες προτείνει η Αυστρία.
Μιλώντας σε άτυπη, κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο των ομολόγων του στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας Μάριο Κούνασεκ παρουσίασε σχέδιο βάσει του οποίου Ευρωπαίοι στρατιώτες θα μπορούσαν να συνδράμουν τους συνοριοφύλακες, λειτουργώντας ως ενισχυτική δύναμη του Frontex. Ο κ. Κούνασεκ επικαλέστηκε τη σχετική εμπειρία της χώρας του, όπου ο στρατός χρησιμοποιήθηκε για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών κυμάτων. Η Αυστρία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών - Ακροδεξιάς πρωτοστατεί στις προσπάθειες για πιο σκληρά μέτρα ελέγχου των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. και είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει μια νέα κρίση τύπου 2015, όταν περισσότερο από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη.
Οι… συνοδοιπόροι
Πιέσεις για σκληρότερα μέτρα ασκούν επίσης οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ουγγαρίας, κάτι που υπογραμμίστηκε και στη συνάντηση του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι με τον εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν στο Μιλάνο, την περασμένη Τρίτη. Η ιταλική κυβέρνηση προκάλεσε σάλο με το κλείσιμο των λιμανιών σε αφίξεις μεταναστών και απειλεί να μην καταβάλει την εισφορά της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ η Ουγγαρία απορρίπτει την κατανομή προσφύγων μεταξύ των χωρών-μελών και έχει υψώσει συνοριακό φράκτη.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Εσθονίας, εξέφρασαν αντιρρήσεις για τη χρησιμοποίηση του στρατού στη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, όλα τα άλλα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από την αστυνομία», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Αμυνας Γιούρι Λούικ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να αυξηθεί σε 10.000 ο αριθμός των συνοριοφυλάκων, από μερικές εκατοντάδες που είναι σήμερα.
Η μίνι σύνοδος
Η δυσκολία να συντονιστούν τα προγράμματα των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας οδηγεί σε μετάθεση προς το τέλος του Σεπτεμβρίου της μίνι συνόδου για το μεταναστευτικό που πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πραγματοποίηση της συνόδου το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου, στη Μασσαλία. Η αδυναμία της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να συμμετάσχει σε εκείνες τις ημερομηνίες οδήγησε σε πρόταση να γίνει η σύνοδος το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Σεπτεμβρίου, που όμως είναι το Σαββατοκύριακο παρουσίας του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Ετσι, η σύνοδος μετατίθεται και συνεχίζονται οι συνεννοήσεις, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες ημερομηνίες. Η διαχείριση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών για άλλη μία φορά αναδεικνύεται σε κομβικό πρόβλημα για την Ε.Ε., με αιχμή τους υψηλούς τόνους της ιταλικής ηγεσίας έναντι των χωρών που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Η σύνοδος αποσκοπεί σε εκτόνωση της έντασης και σε μια νέα συνεννόηση, ίσως πιο αποτελεσματική από αντίστοιχες του παρελθόντος, οι οποίες εν πολλοίς παραμένουν στα χαρτιά λόγω άρνησης κρατών-μελών της Ε.Ε. να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, ιδιαίτερα στο σκέλος κατανομής των προσφύγων και μεταναστών. Βεβαίως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από την πρωτοβουλία Μακρόν διακρίνουν κινητικότητα του Γάλλου προέδρου προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο η Μασσαλία να καταστεί το επόμενο λιμάνι-προορισμός πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.
«Αποσυμφόρηση τώρα»
Κι ενώ όλες αυτές οι ζυμώσεις λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της Ε.Ε, στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας, στη Λέσβο, παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και η κυβέρνηση συνεχίζει να κλείνει τα αυτιά της στην παράκληση της δημοτικής αρχής, που έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη αποσυμφόρησης της δομής, η οποία δεν είναι σε θέση να δεχτεί περισσότερα από 3.100 άτομα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο οποίος με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Βίτσα, κάνει λόγο για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του υπουργείου, και αναφέρει ότι οι αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, «παρουσιάζοντας μάλιστα και αυξητική τάση».
Στην επιστολή του ο δήμαρχος Λέσβου, επαναφέρει το κρίσιμης σημασίας προσφυγικό ζήτημα επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της Λέσβου, καθώς οι αιτούντες άσυλο ξεπέρασαν τους 10.000.