Οι αντοχές εξαντλήθηκαν
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου
Μπορεί η οικονομία να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο το δημοσιονομικό μείγμα που εφαρμόζεται στη χώρα εδώ και οκτώ χρόνια, στηριγμένο κυρίως στην υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, συνεχίζει να δημιουργεί θύματα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το πρώτο δίμηνο του 2018 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έφθασαν τα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο παλαιών και νέων οφειλών ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, παρά τη μικρή μείωση, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα 4 εκατομμύρια και αφορά, σε ποσοστό άνω του 80%, οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.
Ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο οφειλέτες βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ αριθμός των οφειλετών στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχεται σε 1.739.301. Με άλλα λόγια, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι απειλούνται στο επόμενο διάστημα με δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, αν εξαιρέσει κανείς δηλαδή τους λίγους, συστηματικούς κακοπληρωτές, είναι φορολογούμενοι που απλώς δεν άντεξαν κάτω από το δυσβάσταχτο βάρος της φορολογίας. Είναι μισθωτοί, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που πλέον, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, απειλούνται με οικονομική εξόντωση.
Η αλήθεια, που επιβεβαιώνεται κάθε φορά από τα στοιχεία και τους αριθμούς, είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε μια φορολογική πολιτική η οποία είναι μη βιώσιμη. Και το πρόβλημα προφανώς δεν λύνεται με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των φόρων. Χρειάζεται εδώ και τώρα αλλαγή πορείας προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μείωση του ΕΝΦΙΑ, θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και δύο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33% για όλα τα είδη εισοδημάτων, επαναφορά του συντελεστή της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στα επίπεδα του 2014 είναι μερικές από τις προτάσεις που πρέπει να εξεταστούν σοβαρά
Το δόγμα της τυφλής υπερφορολόγησης των πάντων μπορεί να επιτάχυνε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο το τίμημα αυτής της επιλογής εξακολουθεί να το πληρώνει τόσο η ελληνική οικονομία με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης όσο και η ελληνική κοινωνία με αύξηση της φτώχειας και της ανέχειας και με τους μισούς Έλληνες να χρωστάνε στο κράτος. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.