Εξασθενεί ο αντιευρωπαϊσμός

09/04/2018, 10:27
1

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η έρευνα της διαΝΕΟσις αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις των Ελλήνων σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τα βασικότερα ή πιο αξιοσημείωτα συμπεράσματα που εξάγονται από τα αποτελέσματα, καθώς και μια πρώτη προσέγγιση για το τι σημαίνουν τα συμπεράσματα αυτά.


Υπάρχουν σημάδια εξασθένισης του αντιευρωπαϊσμού: Σύμφωνα με τη νέα μέτρηση του Ιανουαρίου 2018, το 68% (από 53,5% στην περσινή έρευνα) των πολιτών θεωρούν τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. ως θετική, έναντι του 31% (από 44,9%) που την αποτιμά ως αρνητική. Θετικότερες κρίσεις για την Ε.Ε. καταγράφονται στους κατόχους ανώτατης μόρφωσης, στις ηλικίες 40-54 και 65+, σε πολίτες που διατηρούν μια σχετική οικονομική δυνατότητα, και σε ψηφοφόρους που αυτο-προσδιορίζονται κεντροαριστεροί, κεντρώοι και κεντροδεξιοί.


Στο πλαίσιο της σταδιακής μεταστροφής των θετικών κρίσεων απέναντι στην Ε.Ε., η πλειοψηφία των πολιτών (67%) αναγνωρίζει ότι η Ε.Ε. αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της χώρας σε αυτή. Ωστόσο, ακόμα περίπου 1 στους 4 ψηφοφόρους (28%) αναγνωρίζει ότι στην Ε.Ε. δεν εκπροσωπούνται τα συμφέροντα της Ελλάδας και θα πρέπει να αποχωρήσει.


Ωστόσο, παρά τη θετική αποτίμηση για την Ε.Ε., στο «μυαλό» του Έλληνα πολίτη υπάρχει η πεποίθηση ότι η Ε.Ε. είναι αυτή που κυρίως κέρδισε από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (58,2%). Άλλωστε, περίπου ένας στους δύο (48,9%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα βγήκε ζημιωμένη από τη συμμετοχή στην Ε.Ε. στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας.


Ευρώ και κρίση


Με βάση τα στοιχεία της φετινής μέτρησης, η αποδοχή του ευρώ είναι ισχυρά πλειοψηφική και καταγράφεται στο 66% (μια αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση), με πτώση να παρατηρείται στους ευρωσκεπτικιστές, καθώς πλέον μόνο ένας στους τέσσερεις ερωτώμενους (26%,-7% από πέρυσι) τάσσεται υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Ταυτόχρονα το 57% αξιολογεί ότι η απόφαση να μπει η χώρα στη ζώνη του ευρώ ήταν λάθος.


Φέτος περισσότεροι πολίτες πιστεύουν πως η χώρα θα έχει βγει από την κρίση σε δέκα χρόνια (46,% +8,6% από πέρυσι), αν και περισσότεροι θεωρούν πως θα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ τότε τα «capital controls» (41%, +5,9%).


- Η Ρωσία και οι Ρώσοι να διατηρούν υψηλή δημοφιλία και να καταγράφουν υψηλά ποσοστά συμπάθειας στην Ελλάδα: περίπου το 70% της κοινής γνώμης θεωρεί πως εκφράζουν κάτι θετικό και αξιολογούνται ως ο πρώτος λαός που αντιπροσωπεύει κάτι «καλό» (από 77,4% στην περσινή μέτρηση) με τους Αμερικάνους να έρχονται στη 2η θέση (43,6% από 49,7% στην περσινή μέτρηση). Στο ίδιο πλαίσιο, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ιδανικός πολιτικός ηγέτης για την Ελλάδα ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Βλ. Πούτιν (30%), με τη μεγαλύτερη υποστήριξη να εκδηλώνεται από ηλικίες 17-39, κυρίως πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Προσφυγικό/μετανάστες


Αν και το μεταναστευτικό/προσφυγικό ως θέμα - πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση σε σχέση με το παρελθόν, η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με βαθύ σκεπτικισμό, ακόμα και στα όρια της φοβικότητας. Σε μια σειρά από απόψεις στις οποίες εκτέθηκαν οι ερωτώμενοι, τα στοιχεία έχουν ως εξής:


-Το 90,3% των πολιτών πιστεύει ότι ο αριθμός των μεταναστών είναι υπερβολικά μεγάλος.


-Το 72,1% των πολιτών πιστεύει ότι λόγω των μεταναστών θα αυξηθεί η εγκληματικότητα.


-Το 65,4% των πολιτών πιστεύει ότι λόγω των μεταναστών αυξάνεται η ανεργία.


Ενώ:


-Το 32,5% των πολιτών πιστεύει ότι η παρουσία των μεταναστών θα έχει θετική οικονομική επίπτωση.


-Το 30% πιστεύει ότι οι μετανάστες εμπλουτίζουν τον πολιτισμό μας.


-Το 22,3% πιστεύει ότι οι μετανάστες θα βοηθήσουν στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.


Μοντέρνα χώρα


Η πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, είναι μια μοντέρνα χώρα που δεν διαφέρει πολύ από τις άλλες χώρες της Ευρώπης (68,3%,+10%), άποψη που την υποστηρίζουν κυρίως άτομα ηλικίας 65+ (74,9%), πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με δεξιά πολιτική τοποθέτηση/πολιτικό προσανατολισμό. Η πλειοψηφία των πολιτών (74,6%, +12,3%) εκτιμά ότι οι Έλληνες είναι ένας λαός με μεγάλη ιστορία που παρά τη σημερινή κρίση ξεχωρίζει για την ευφυΐα και τον πολιτισμό του. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από την άποψη ότι το 54,5% των πολιτών (+7,3% από πέρυσι) είναι σύμφωνοι με την άποψη ότι «Έλληνας γεννιέσαι», με τον υψηλότερο βαθμό συμφωνίας για τη θέση αυτή να καταγράφεται στις ηλικίες 55+, σε άτομα μέχρι δευτεροβάθμια μόρφωση, δεξιάς και κεντροδεξιάς πολιτικής τοποθέτησης. Εκτός από το να υιοθετεί ελληνικά ήθη και έθιμα (54,3%, όσο και πέρυσι), οι ερωτώμενοι πιστεύουν πως «για να θεωρηθεί κάποιος Έλληνας» θα πρέπει να έχει γεννηθεί από Έλληνες γονείς (43,4% +7,3%), να μιλάει ελληνικά (24,9% -3,1%), να έχει γεννηθεί στην Ελλάδα (24,8%, όσο και πέρυσι) και να είναι χριστιανός ορθόδοξος (24,3%, +7,1%).


Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια!


Οι θεσμοί που εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο, αυτοί δηλαδή που ο μέσος Έλληνας πολίτης εμπιστεύεται συγκριτικά περισσότερο είναι η οικογένεια (+96,4%), οι ένοπλες δυνάμεις (+70,5%), η αστυνομία (+44,6%), η δικαιοσύνη (+34,4%), η εκκλησία (+16,9%), ο δήμαρχος (+13,9%), ο πρωθυπουργός (+12,1%), η Προεδρία της Δημοκρατίας (+11,6%), το Ίντερνετ (+8,3%) και η κυβέρνηση (+2,6%). Ενώ στα τρία πιο χαμηλά ισοζύγια συναντώνται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (-61,9%), η τηλεόραση (-61,4%) και οι ΜΚΟ (-61,1%). Ο Έλληνας πολίτης ήταν και παραμένει βαθιά θρησκευόμενος και σε στενή σχέση με τη θρησκεία και την εκκλησία. Σήμερα, η πίστη στη θρησκεία διατηρεί υψηλά ποσοστά (84,7%), που για περίπου 1 στους 2 Έλληνες συνοδεύονται από τον συχνό εκκλησιασμό (48% των ερωτηθέντων πηγαίνουν στην εκκλησία τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα). Περισσότερα ευρήματα από την έρευνα θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.