New York Times: Λέσβος, το ελληνικό νησί της απελπισίας
Ως «νησί της απελπισίας» χαρακτηρίζουν οι New York Times τη Μυτιλήνη με αφορμή επιτόπιο ρεπορτάζ στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια. Η δημοσιογράφος επισημαίνει ότι στο χώρο αυτό που κατασκευάστηκε για 2.500 ανθρώπους υποχρεώνονται να ζουν περισσότεροι από 5.500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η δημοσιογράφος σημειώνει ότι «χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, απρόθυμοι να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν, ανήμποροι να προχωρήσουν μπροστά, προς την ευκαιρία την οποία ήλπιζαν να βρουν στην Ευρώπη».
Αν και η άδεια που δόθηκε στους New York Times ήταν να δουν ένα τμήμα της Μόριας, το άρθρο είναι «καταπέλτης» για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. «Η βροχή τρέχει μέσα στις σκηνές, υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού ακόμα και το χειμώνα. Οι τουαλέτες είναι γεμάτες με περιττώματα. Το άσχημο φαγητό συχνά τελειώνει. Οι ουρές - για τα πάντα - είναι ατελείωτες. Συνεχώς ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια καθημερινή απειλή».
«Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι χώρος για να βάζεις ανθρώπους. Η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση» λέει ο 27χρονος Αμίρ Αλί από το Αφγανιστάν. Από την πλευρά του ο 26χρονος Σαμίρ από τη Συρία «αν και έχει δει τον πόλεμο περιγράφει το κέντρο υποδοχής ως "ένα πολύ επικίνδυνο μέρος"» αναφέρεται στο άρθρο των NYT.
Την ίδια ώρα ο 20χρονος Ανάς από την Αλγερία περιγράφει πώς προσπάθησε δεκάδες φορές να φύγει λαθραία από το νησί μπαίνοντας σε κάποιο φορτηγό χωρίς, όμως, αποτέλεσμα καθώς κάθε φορά τον εντόπιζαν λιμενικοί. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τις γυναίκες με μια 30χρονη από το Αφγανιστάν που θέλησε να ξεφύγει από το σύζυγό της επειδή απειλούσε να τη σκοτώσει να λέει ότι «μόλις είδα την κατάσταση εδώ (σ.σ. στη Μόρια) ήθελα να αυτοκτονήσω».
«Προσπαθούμε σκληρά να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, δεν είμαστε αδιάφοροι» δηλώνει ο διευθυντής του κέντρου υποδοχής Γιάννης Μπαλπακάκης αναγνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός. «Η Μόρια είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο αν υπολογίσεις όσους ζουν ανά τετραγωνικό μέτρο» λέει χαρακτηριστικά.