Κρ. Λαγκάρντ: Κι άλλη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

16/06/2023, 10:10
Κρ. Λαγκάρντ: Κι άλλη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

"Δεν κοιτάμε τι κάνει η Fed εμείς ακολουθούμε τη δική μας πορεία"

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε τον Ιούλιο θα αυξήσουμε κι άλλο τα επιτόκια, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν επιφύλασσαν καμία έκπληξη και αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3,50% από 3,25%, αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4% από 3,75% και το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,25% από 4%.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, το ταξίδι δεν έχει τελειώσει και δεν έχουμε φθάσει στον προορισμό μας. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. «Έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι τον Ιούλιο θα προχωρήσουμε με άλλη μια αύξηση των επιτοκίων, αλλά αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν σας εκπλήσσει καθώς το έχουμε προαναγγείλει από την προηγούμενη συνεδρίαση».

Ερωτηθείσα αν μετά τη χθεσινή παύση στην αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η ΕΚΤ προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν απόλυτη: «Σαφώς και παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις των συναδέλφων μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όμως ήμουνα ξεκάθαρη και ισχύει αυτό που είπα: τον Ιούλιο αν δεν έχουμε καμιά εξωπραγματική εξέλιξη θα αυξήσουμε κι άλλο τα επιτόκια».

Μάλιστα όπως τόνισε η διοίκητρια της ΕΚΤ, «στη σημερινή συνεδρίαση δεν τέθηκε καν το δίλημμα αν πρέπει να υπάρξει παύση ή το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει με επιτοκιακή αύξηση. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και δουλειά να κάνουμε.

Ο πληθωρισμός στο 2,2% το 2025 δεν είναι καθόλου καλή εξέλιξη και δεν την αποδεχόμαστε, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι «οι δείκτες των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές παραμένουν ισχυροί, αν και ορισμένοι παρουσιάζουν σημάδια χαλάρωσης.

Οι προηγούμενες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος εξακολουθούν να αυξάνουν τις τιμές σε ολόκληρη την οικονομία. Η περιορισμένη ζήτηση μετά το άνοιγμα της οικονομίας συνεχίζει επίσης να ανεβάζει τον πληθωρισμό, ειδικά στις υπηρεσίες. Οι μισθολογικές πιέσεις, ενώ αντανακλούν εν μέρει τις εφάπαξ πληρωμές, γίνονται ολοένα και πιο σημαντική πηγή τροφοδότησης του πληθωρισμού. Οι αποδοχές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 5,2% το α΄ τρίμηνο του έτους και οι υπό διαπραγμάτευση μισθοί κατά 4,3%. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις σε ορισμένους τομείς μπόρεσαν να διατηρήσουν τα κέρδη σχετικά υψηλά, ειδικά εκεί όπου η ζήτηση έχει ξεπεράσει την προσφορά. Αν και οι περισσότεροι δείκτες των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό βρίσκονται επί του παρόντος πλησίον του 2%, ορισμένοι δείκτες παραμένουν υψηλά και πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Το σημερινό ανακοινωθέν:

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβολές του Ιουνίου, οι εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023, σε 3,0% το 2024 και σε 2,2% το 2025.

Οι δείκτες υποκείμενων πιέσεων στις τιμές παρέμειναν ισχυροί, αν και ορισμένοι δείχνουν κάποιες πρώτες ενδείξεις αποδυνάμωσης. Οι εμπειρογνώμονες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, ιδίως για το τρέχον και το επόμενο έτος, λόγω των προηγούμενων υψηλότερων από τα αναμενόμενα στοιχείων καθώς και των επιδράσεων που ασκεί η εύρωστη αγορά εργασίας στην ταχύτητα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Θεωρούν τώρα ότι θα διαμορφωθεί σε 5,1% το 2023 και στη συνέχεια θα μειωθεί σε 3,0% το 2024 και 2,3% το 2025. Οι εμπειρογνώμονες έχουν μειώσει ελαφρώς τις προβολές τους για την οικονομική ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος. Αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% το 2023, 1,5% το 2024 και 1,6% το 2025.

Οι επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ τονίζεται ότι, οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων που αποφασίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης και ασκούν σταδιακή επίδραση σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί απότομα και ο ρυθμός μεταβολής των δανείων επιβραδύνεται. Οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός, βάσει των προβολών, θα υποχωρήσει περαιτέρω προς τον στόχο, καθώς αυτές οι συνθήκες αναμένεται να συγκρατήσουν ολοένα περισσότερο τη ζήτηση.

Τα επόμενα βήματα

Αναφέρεται επίσης, ότι οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά για να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για να καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο και την κατάλληλη διάρκεια του περιορισμού. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις που λαμβάνει για τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) από τον Ιούλιο του 2023.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Η μείωση θα ανέρχεται σε 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος APP από τον Ιούλιο του 2023.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP κατά τη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που συνδέονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες θα αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και οι συνεχιζόμενες αποπληρωμές τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών.