Λαγκάρντ: Τώρα αρχίζει η επίδραση των αυξήσεων επιτοκίων – Υπό παρακολούθηση οι τράπεζες
Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε εκ νέου την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να φέρει τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ στο 2%
Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόλις έχουν αρχίσει να επιδρούν στην οικονομία, αλλά η μετάδοσή τους μπορεί να γίνει ισχυρότερη ως αποτέλεσμα της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Λαγκάρντ δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ για την αύξηση του κόστους δανεισμού μπορεί να ενισχυθούν, εάν οι τράπεζες γίνουν πιο ριψοκίνδυνες και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια όταν δανείζουν – πράγμα που πιθανόν να σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα δικά της επιτόκια κατά λιγότερο.
“Εάν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν μεγαλύτερη “σφήνα διαμεσολάβησης” – που σημαίνει ότι σε οποιοδήποτε επίπεδο του βασικού επιτοκίου απαιτούν υψηλότερη αποζημίωση για τον αντιληπτό κίνδυνο που αναλαμβάνουν όταν δανείζουν – τότε η μετακύλιση θα γίνει ισχυρότερη”, δήλωσε η Λαγκάρντ.
Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός
Επιβεβαίωσε εκ νέου την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να φέρει τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ στο 2%, από 8,5% τον περασμένο μήνα και σημείωσε ότι οι προηγούμενες αυξήσεις μόλις άρχισαν να μετακυλίονται στην οικονομία.
“Για να χαλαρώσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική μας πολιτική να λειτουργεί ισχυρά προς την περιοριστική κατεύθυνση”, είπε. “Και αυτή η διαδικασία αρχίζει μόλις τώρα να επιδρά”.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει το επιτόκιο που καταβάλλει στις τραπεζικές καταθέσεις κατά 350 μονάδες βάσης που αποτελεί ρεκόρ, στο 3% από τον Ιούλιο και οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν περαιτέρω αύξηση στο 3,5% αργότερα φέτος.
Η κεντρική τράπεζα των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, αλλά αφαίρεσε από το μήνυμα πολιτικής της την προσδοκία ότι θα τα αυξήσει και πάλι στις προσεχείς συνεδριάσεις υπό το φως της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής νευρικότητας.