Μετάλλαξη Όμικρον: Η νέα απειλή για οικονομίες, αγορές και τράπεζες
Κανένα μέτρο δεν πρόκειται να σταματήσει την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης ανά τον πλανήτη, προειδοποιεί η Capital Economics, καθώς οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ελπίζοντας να κρατήσουν το νέο στέλεχος από τη Β. Αφρική έξω από τα σύνορά τους.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομίες, πάντως, τα περιοριστικά μέτρα -και όχι ο ίδιος ο ιός- είναι εκείνα που προκαλούν τη ζημιά, επομένως το «κλειδί» για να εκτιμηθεί το πιθανό οικονομικό κόστος από τη νέα μετάλλαξη είναι το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις, όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Neil Shearing. Γιατί ενώ ΗΠΑ και Βρετανία κινούνται στη λογική «θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό», η Κίνα αναμένεται να σκληρύνει την πολιτική του «zero-COVID» και τα αυστηρά μέτρα.
Συνεπώς, η εκτίμηση της Capital Economics είναι ότι η νέα μετάλλαξη απειλεί να εντείνει τα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζε η παγκόσμια οικονομία, δηλαδή κυρίως στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αγορά απασχόλησης.
Πόσο επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη;
Το μάθημα που πήρε ο κόσμος από τη μετάλλαξη Δέλτα ήταν πως είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει κάποιος την εξάπλωση ενός στελέχους, ακόμα και εάν κλείσει τα σύνορά. Ειδικά εάν το νέο στέλεχος είναι τόσο μεταδοτικό όσο πιστεύεται, πιθανότατα δεν θα αποτραπεί η εξάπλωσή του σε άλλες χώρες, τονίζει ο Shearing.
Για τις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, το βασικό ζήτημα είναι εάν το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και πιο πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρή νόσο ή θάνατο. Αυτό που απασχολεί όλους τώρα, είναι ο βαθμός στον οποίο το νέο στέλεχος είναι ανθεκτικό στα εμβόλια.
Οι επιστήμονες ίσως να μην γνωρίζουν τις απαντήσεις για αρκετές εβδομάδες ακόμα, τονίζει ο οικονομολόγος της Capital Economics.
Πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις;
Τα τελευταία δύο χρόνια μας έμαθαν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι αυτά που προκαλούν τη ζημιά στις οικονομίες. Επομένως, το βασικό ερώτημα είναι το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις στη νέα μετάλλαξη. Και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια απέναντί της και σε ποιο βαθμό θα πιεστούν τα συστήματα υγείας.
Όπως εξηγεί ο Shearing, η στάση των κυβερνήσεων δεν είναι ενιαία. ΗΠΑ και Βρετανία προσπαθούν να μάθουν να ζουν με τον ιό, κάτι που σημαίνει θα αποφασίσουν δυσκολότερα να λάβουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, σε σχέση με την Ευρώπη.
Στην Κίνα, αντίθετα, όπου ακολουθείται πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, αναμένονται τοπικά lockdowns, πιο σκληρά μέτρα και αυξημένες πιθανότητες να κλείσουν και πάλι τα λιμάνια.
Αντέχει η οικονομία;
Η κατάσταση της οικονομίας σήμερα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι όταν «χτύπησαν» τα άλλα κύματα της πανδημίας, τονίζει η Capital Economics. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες βρίσκονται ήδη στα όριά τους, ενώ ένα νέο κλείσιμο λιμανιών θα ενέτεινε τα προβλήματα, ανεβάζοντας κι άλλο τον πληθωρισμό.
Ένα νέο, πιο επικίνδυνο κύμα κορωνοϊού, θα απομάκρυνε ακόμα περισσότερους από την αγορά εργασίας, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις προσωπικού.
Τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες;
Όλα αυτά περιπλέκουν την απάντηση όσων χαράσσουν τις νομισματικές πολιτικές. Η απειλή μιας πιο σοβαρής μετάλλαξης θα ήταν ένας λόγος να καθυστερήσουν τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών για αυξήσεις επιτοκίων, έως ότου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
«Εκτός και εάν το νέο κύμα προκαλέσει εκτεταμένες και σημαντικές ζημιές στην οικονομική δραστηριότητα, ίσως να μην αποτρέψει κάποιες κεντρικές τράπεζες από το να αυξήσουν τα επιτόκια του χρόνου», εκτιμά η Capital Economics.
Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές;
Οι αποδόσεις των ομολόγων και οι τιμές των επενδύσεων ρίσκου έχουν μειωθεί απότομα, ενώ οι κλάδοι και οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην πανδημία (τουρισμός, ενέργεια κτλ) δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. «Υποψιαζόμαστε ότι αυτά τα μοτίβα θα επιμείνουν βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Καθώς το πετρέλαιο υποχωρεί σημαντικά, ο ΟΠΕΚ+ ίσως αναγκαστεί να καθυστερήσει ή να σταματήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής του.