Τζερόμ Πάουελ: Μέσα στο 2021 θα αρχίσει η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
Σήμα για τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (tapering) πριν τα τέλη της χρονιάς «έστειλε» ο Τζερόμ Πάουελ στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο συμπόσιο νομισματικής πολιτικής του Τζάκσον Χολ, στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε πως η οικονομία έχει φτάσει σε ένα (ισχυρό) σημείο που δεν απαιτεί πλέον τη στήριξη των μέτρων της Fed, εξού και αιτιολογείται η έναρξη της επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
«Εφόσον η οικονομική πρόοδος συνεχιστεί, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε πριν το τέλος του 2021 τη μείωση της ποσότητας των ομολόγων που αγοράζουμε κάθε μήνα» συνέχισε ο Πάουελ.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ανέρχεται αυτή την στιγμή σε 120 δισ. δολάρια μηνιαίως, έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη των αμερικανικών και των διεθνών χρηματιστηρίων.
Ταυτόχρονα, όμως, σπεύδοντας να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο Πάουελ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αύξηση των μηδενικών επιτοκίων, καθώς «πρέπει να διανύσουμε πολύ έδαφος» μέχρι η οικονομία να ανακτήσει τα προ-πανδημίας επίπεδα της απασχόλησης.
“Η χρονική στιγμή και ο ρυθμός της επικείμενης μείωσης στις αγορές ομολόγων δεν στέλνει σινιάλο και για τη χρονική στιγμή μιας αύξησης επιτοκίων», υπογράμμισε.
Οπως ανέφερε, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο στόχο του 2% “έχουμε πολύ έδαφος να καλύψουμε για να φθάσουμε στα ανώτατα επίπεδα εργασίας”, που αποτελεί και το δεύτερο στόχο της κεντρικής τράπεζας, προτού προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων.
Ο κ. Πάουελ δήλωσε αισιόδοξος για την οικονομία, τονίζοντας ότι αναμένει “ισχυρή παραγωγή νέων θέσεων εργασίας το προσεχές διάστημα”.
Οσον αφορά στην πρόσφατη κίνηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ πάνω από το στόχο του 2%, τόνισε ότι ενδέχεται να αποδειχθεί κάτι παροδικό. “Αποτελεί λόγο ανησυχίας, αλλά μια αντίδραση σε προσωρινές μεταβολές του πληθωρισμού ενδέχεται να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην οικονομία, εν μέσω πανδημίας και με την αγορά εργασίας να εμφανίζει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.