Μ. Βεστάγκερ: Δεν θα αφορά μόνο τους κολοσσούς της τεχνολογίας το ρυθμιστικό πλαίσιο
Η προωθούμενη νομοθεσία της ΕΕ που στοχεύει στον περιορισμό της κυρίαρχης θέσης εταιρειών όπως το Facebook και η Google της Alphabet δεν έχει στόχο μόνο τους πέντε κορυφαίους τεχνολογικούς κολοσσούς, δήλωσε την Παρασκευή η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Το νομοσχέδιο, γνωστό ως Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Market Act), αποτελεί τον τρόπο της Ευρώπης να διασφαλίσει ότι οι αμερικανικοί κολοσσοί της τεχνολογίας θα αντιμετωπίζουν τους ανταγωνιστές τους και τους χρήστες δίκαια, καθώς οι διάφορες αντιμονοπωλιακές έρευνες δεν έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού.
Η πρόταση της αντιπροέδρου της Κομισιόν βάζει στο στόχαστρό της εταιρείας με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 6,5 δισ. ευρώ (7,7 δισ. δολαρίων) τα τελευταία τρία χρόνια ή κεφαλαιοποίησης 65 δισ. ευρώ το τελευταίο οικονομικό έτος, και οι οποίες παρέχουν μια βασική υπηρεσία τουλάχιστον σε τρεις χώρες της ΕΕ. Κριτήρια που ενδέχεται να επηρεάσουν περίπου 10 κορυφαίες εταιρείες.
Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής Andreas Schwab ζητά να αυξηθεί το όριο των εσόδων στα 10 δισ. ευρώ και το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης στα τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, που ουσιαστικά βάζει στο "κάδρο” μόνο τις Google, Amazon, Apple, Facebook και Microsoft.
"Η προωθούμενη νομοθεσία αφορά εταιρείες που έχουν κυρίαρχη θέση καθώς και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτήν. Ζητούμενο είναι να ορίσουμε τα διαφορετικά εκείνα χαρακτηριστικά που θα καθορίζουν τι σημαίνει κυρίαρχη θέση στην αγορά. Δεν αφορά μια λίστα εταιρειών, μικρότερων ή μεγαλύτερων”, σημείωσε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
"Θέλουμε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων. Καταθέσαμε αυτήν την πρόταση για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό", δήλωσε η Βεστάγκερ.