Ιζαμπέλ Σνάμπελ: Η ΕΚΤ συνεχίζει τη στηριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας
Σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα στέλνει η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.
Σε εκτενή της συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters , λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου, η κ. Σνάμπελ θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής: «Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιταχυνθεί, τα κρούσματα μειώνονται και τα μέτρα περιορισμού σταδιακά χαλαρώνουν» τονίζει προσθέτοντας ότι ήδη παρατηρείται αύξηση της ζήτησης, «η οποία θέτει τις βάσεις για μια σταθερή ανάκαμψη».
Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, εκτιμά ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για «λήξη συναγερμού»
«Είμαστε ακόμα στη μέση της πανδημίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αν και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης υπάρχει σημαντική πρόοδος που υποστηρίζεται από την πολιτική της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων, ένα «σχετικά μεγάλο μέρος της οικονομίας παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η δραστηριότητα και η απασχόληση βρίσκονται ακόμη κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση και η ανάκαμψη παραμένει άνιση».
Αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κατηγορηματική: «Η ανάκαμψη εξακολουθεί να εξαρτάται από τη συνεχή υποστήριξη. Η πρόωρη απόσυρση φορολογικής ή νομισματικής στήριξης θα ήταν μεγάλο λάθος».
«Τον Δεκέμβριο του 2020 καταστήσαμε σαφές ότι η υποστήριξή μας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της πανδημικής περιόδου. Θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ή έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η φάση της πανδημίας έχει τελειώσει. Η πρόθεσή μας ήταν να εξαλείψουμε την αβεβαιότητα σχετικά με την πρόωρη απόσυρση της υποστήριξης» αναφέρει.
Η κ. Σνάμπελ ερωτήθηκε επίσης, για το αν είναι ώρα να περιοριστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP σε επίπεδα πριν από την αύξηση του Μαρτίου.
«Υπάρχει μια θεμελιώδης παρανόηση σχετικά με το PEPP που σχετίζεται με την τρέχουσα δημόσια συζήτηση αναφορικά με τη μείωση. Τον Δεκέμβριο δεσμευτήκαμε να διατηρήσουμε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η φάση πανδημίας έχει τελειώσει, αλλά τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Αυτό συνεπάγεται δύο πράγματα: πρώτον, το PEPP συνδέεται με την πανδημία και, δεύτερον, ο όγκος των αγορών μας βασίζεται σε δεδομένα. Τον Ιούνιο θα εξετάσουμε επιπλέον πτυχές όπως η εποχικότητα και θα αναλύσουμε τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Αυτή η κοινή αξιολόγηση θα καθορίσει τότε τι θα συμβεί με τις αγορές ομολόγων».
Και πρόσθεσε: «Πρέπει πάντα να είμαστε πρόθυμοι να μειώσουμε ή να αυξήσουμε τις αγορές ομολόγων σύμφωνα με την δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τις συνθήκες χρηματοδότησης της ζώνης του ευρώ ευνοϊκές και να αντισταθμίσουμε τον αντίκτυπο της πανδημίας στις προοπτικές του πληθωρισμού».