Ιταλία: Ο Ντράγκι αναθέτει στην McKinsey το πλάνο διάσωσης της οικονομίας
Εγείρονται αντιδράσεις για τυχόν παρεμβολές στο Κυβερνητικό έργο και υπάρχει ανησυχία πως η McKinsey θα έχει πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες και κρατικά δεδομένα.
'Οπως μεταφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα TPI, σύμφωνα με αποκάλυψη που έκανε το Radio Popolare, η Κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ανέθεσε στην πολυεθνική εταιρεία McKinsey τον σχεδιασμό του Ιταλικού πλάνου ανάκαμψης (Recovery Plan).
Η συμφωνία, μάλιστα, φαίνεται να έχει υπογραφεί πριν από λίγες μέρες από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών. Ο κολοσσός consulting θα έχει ρόλο στην ανάλυση των δεδομένων με πρωταρχικό στόχο τον καθορισμό επιπτώσεων των διαφόρων πτυχών του πλάνου ανάκαμψης. Οι εξωτερικοί σύμβουλοι θα δουλέψουν μαζί με όλη την ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών και του Λογιστηρίου του Κράτους επί του καθολικού σχεδίου.
Το νέο αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μάλιστα τόνισε πως το κόστος του υπογεγραμμένου συμβολαίου ανέρχεται στο ύψος των 25.000 Ευρώ + ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την TPI, η κίνηση αυτή του Ντράγκι φαίνεται να είναι αποτέλεσμα χρονικής πίεσης, αφού το Recovery Plan θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν μέχρι τις 30 Απριλίου του 2021.
Όπως ήταν αναμενόμενο στο σημείο αυτό ξεκινούν οι αντιδράσεις, κυρίως αρνητικές για τυχόν παρεμβολές στο Κυβερνητικό έργο. Η αλήθεια είναι ότι με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός Ντράγκι, μεταφέρει τον σχεδιασμό ενός τόσο κρίσιμου σχεδίου ύψους 209 δις Ευρώ, από την Δημόσια Διοίκηση στα χέρια ενός ιδιωτικού οικονομικού κολοσσού. Επίσης υπάρχει ανησυχία πως η McKinsey θα έχει πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες και κρατικά δεδομένα.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται πως ανέθεσε στην McKinsey μόνο την επεξεργασία μιας μελέτης σε ότι αφορά τα κρατικά σχέδια "Next Generation" που ήδη έχουν ετοιμάσει άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και μια τεχνική υποστήριξη στην διαχείριση των διαφόρων πτυχών της μελέτης και την οριστικοποίηση του σχεδίου.
Το ίδιο Υπουργείο επίσης τονίζει πως η McKinsey δεν εμπλέκεται στην απόφαση των σχεδίων και πως οι σχετικές αποφάσεις παραμένουν στα χέρια της δημόσιας διοίκησης και του προσωπικού της που σχετίζονται με το Recovery Plan. Τέλος, το Υπουργείο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η διοίκηση ζητά εξωτερική υποστήριξη όταν κρίνεται αναγκαία μια εξειδικευμένη γνωμοδότηση ή όταν ο φόρτος εργασίας είναι υπέρογκος και οι προθεσμίες με στενά χρονικά περιθώρια.
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, φαίνεται πως εδώ και καιρό υπήρχαν σε εξέλιξη συζητήσεις με διάφορους συμβουλευτικούς κολοσσούς, από την Deloitte έως και την Ernst & Young. Οι συζητήσεις αυτές φαίνεται να ήταν σε διάφορα επίπεδα διαπραγματεύσεων, και μάλιστα να έχουν ξεκινήσει πριν ακόμα τον ερχομό της Κυβέρνησης Ντράγκι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην McKinsey εργαζόταν κατά καιρούς ο νέος Υπουργός Τεχνολογικής Καινοτομίας, Βιτόριο Κολάο ο οποίος και διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας ειδικών του πρώτου κύματος της πανδημίας στην τελευταία Κυβέρνηση Conte.